klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Priprave na zimo z zelišči

J. K., Zarja, 14.01.2019 12:01:15

Pred prihodom zime nas skrbijo infekcije, viroze in podobne nadloge, ki pač spremljajo najhladnejši letni čas. A v resnici sploh ni res, da zbolevamo zaradi mraza – vzrok so predvsem velike temperaturne razlike med ogrevano notranjostjo in hladom, ki nas objame, brž ko prestopimo prag. Pa tudi slabša prezračenost prostorov, v katerih se zadržuje več ljudi. Zato je kljub vsemu res, da pozimi kar pogosto premagujemo različne bolezni. Zaupajmo pri tem kar moči zelišč.

Delite na:
Priprave na zimo z zelišči
Lipa Revija Zarja

Lipovi cvetovi proti vročini

Čaj iz lipovih cvetov je izvrsten za zniževanje vročine, saj spodbuja znojenje. Žličko posušenih cvetov prelijemo z 250 ml vrele vode, po 10 minutah precedimo in osladimo z medom. Dnevno popijemo 3–5 skodelic lipovega čaja.

Cimet pospešuje prebavo

Cimet vsebuje cinamaldehid, evgenol in timol – učinkovine, ki lajšajo želodčno-črevesne infekcije. Spodbuja tudi izločanje želodčnih sokov in krepi delovanje črevesja. Natresemo ga na mlečni riž ter po okusu dodajamo sladkim jedem in čajnim napitkom.

okrepimo telo cimet.jpg
Cimet
Revija Zarja

Acerola proti virusom

Acerola je eden najbogatejših rastlinskih virov vitamina C. Vsebuje pa tudi vitamina A in B2, ki spodbujata rast celic v sluznici, torej v grlu in dihalnih poteh. Popijmo kozarec acerolinega soka na dan, na voljo pa je tudi acerola v prahu.

Grško seno ali sabljasti triplat za lepšo polt

Suh zrak v ogrevanih prostorih slabo vpliva na kožo. Ko se njena povrhnjica izsuši, nastajajo manjše razpoke, ki se rade vnemajo. Smiljka krepi sposobnost kože, da sama preprečuje vnetja. 50 g praška iz smiljkinih semen kuhamo v 250 ml vode, po petih minutah odstavimo, ohladimo in precedimo skozi čisto kuhinjsko krpo. Nanesemo na kožo in pustimo učinkovati 30 minut.

okrepimo telo grsko seno.jpg
Grško seno
Revija Zarja

Islandski lišaj proti bolečinam v grlu

Predvsem suh kašelj ter vnetja v ustih in dihalnih poteh dobro blaži čaj iz islandskega lišaja. Žličko posušenega islandskega lišaja prelijmo s 150 ml vroče vode in pustimo stati 10 minut. Na voljo je tudi pršilo z ekstraktom tega zelišča, s katerim si lahko popršimo usta večkrat na dan.

okrepimo telo islandski lisaj.jpg
Islandski lišaj
Revija Zarja

Uskladite se z letnimi časi

Najlažje bomo zimske bolezni premagovali tako, da se uskladimo z letnim časom. Zima je čas, ko narava počiva, zato se skušajmo umiriti tudi mi. Poskrbimo za svoj notranji mir, kajti tudi to je podlaga trdnega zdravja. Hkrati pa bodo zaradi naše lastne notranje umirjenosti misli postale jasnejše in dobre zamisli bodo vznikale kar same od sebe.

Objavljeno v reviji Zarja št. 2, 8. 1. 2019.