Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Prihodnost zdravja in lepote

Karmen Klinc, 09.07.2019 08:00:00

Matične celice za obnovo telesa znanstveniki učinkovito pridobivajo tudi iz maščobnega tkiva.

Delite na:
Prihodnost zdravja in lepote
Obstaja več vrst matičnih celic. Profimedia

Celice v telesu imajo poseben namen, posebnost matičnih ali izvornih celic pa je ta, da njihova vloga še ni definirana, saj se definirajo glede na potrebe človeškega telesa. Matične celice so nediferencirane celice, ki se lahko spremenijo v specifične, kar pomeni, da se transformirajo v takšne celice, kot jih telo v danem trenutku potrebuje. Znanstveniki in zdravniki so za tovrstne celice zelo zainteresirani, saj pomagajo razložiti, kako delujejo nekatere funkcije telesa in zakaj se včasih napačno delijo. Matične celice so obetavne tudi pri zdravljenju nekaterih bolezni, za katere trenutno ne poznamo zdravil.

Poznamo več vrst matičnih celic

Matične celice izvirajo iz dveh glavnih virov: odraslih telesnih tkiv in zarodkov. Znanstveniki raziskujejo tudi načine, kako razviti matične celice iz drugih celic z uporabo genetskih »reprogramirnih« tehnik.
Celice, ki so pridobljene iz zarodkov, imenujemo tudi embrionalne matične celice. Ta tip celic sicer ponuja največ funkcij, saj se lahko razvijejo v katerokoli vrsto tkiva ali celic. Je pa res, da se iz etičnih razlogov ne uporabljajo v terapevtske namene. Z njimi lahko medicina pride do pomembnih ugotovitev, kot je na primer boljše razumevanje sposobnosti matičnih celic. Za terapevtske namene so veliko bolj uporabne odrasle matične celice.

profimedia-0385289935.jpg
Pri raziskavah matičnih celic se še vedno odpirajo številna vprašanja.
Profimedia

Telo človeka hrani celice skozi vse življenje in jih uporablja, kadar jih potrebuje. Imenujejo se tudi tkivno specifične ali somatske matične celice. Celice so v nespecifičnem stanju, vendar so bolj specializirane kot embrionalne matične celice. V tem stanju ostanejo, dokler jih telo ne potrebuje za določen namen, npr. kožo ali mišične celice. Če pogledamo, kaj bi to pomenilo za naše telo na dnevni osnovi, lahko rečemo, da se iz dneva v dan obnavlja. V nekaterih delih človeškega telesa, kot je na primer kostni mozeg, se izvorne celice redno delijo, da proizvajajo nova telesna tkiva za vzdrževanje in popravilo. Kostni mozeg je tudi glavni vir matičnih celic, ki se uporabljajo za terapevtske namene. Marsikoga pa bi verjetno presenetilo dejstvo, da so matične celice tudi v maščobnem tkivu, kar so znanstveniki odkrili šele pred manj kot dvajsetimi leti, postopek za pridobivanje matičnih celic iz maščobnega tkiva pa je s tem precej lažji, potrebno je izrezanje ali liposukcija.

Kje vse so uporabne?

Morda je za marsikoga podatek, koliko obolenj lahko matične celice pozdravijo, presenetljiv. Pomagajo pri zdravljenju srčnega infarkta ter bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, ciroze jeter, poškodbah kosti, mišic, hrustanca in mehkih tkiv. Tudi hude zlome kosti in poškodbe hrbtenjače lahko pozdravijo.

profimedia-0102395018.jpg
Ne le, da matične celice lahko ozdravijo številne bolezni, temveč tudi pomlajujejo.
Profimeda

Prav tako pa se vedno bolj uveljavljajo v estetski medicini. Z matičnimi celicami se lahko prikrijejo znaki staranja, saj delujejo celo na pomlajevanje kože. Popravilo neenakomerno razvitega obraza z matičnimi celicami ni več nemogoče, prav tako pa se uveljavljajo v praksi pri povečanju prsi.
Matične celice so tako zelo vsestranske, da lahko zdravijo skoraj vsakršno bolezen, poleg tega dajejo nov pomen tudi estetiki. Seveda pa se na področju raziskav še vedno odpirajo številna vprašanja, ki vplivajo na uspeh zdravljenj in uporabo v praksi.

O matičnih celicah smo nekaj besed spregovorili tudi z eno najbolj priznanih strokovnjakinj na področju pomlajevalne medicine in matičnih celic, dr. Ivono Igerc.

Ivona
"Matične celice so prihodnost pomlajevanja," pravi strokovnjakinja dr. Ivona Igerc.
Osebni arhiv

Kakšno funkcijo imajo matične celice v novodobni medicini?

Matične celice so moja ljubezen.  So nepogrešljive na vseh področjih medicine, če ne zdaj, bodo pa čez deset let zelo pomembne za nevrologijo, kardiologijo, v Kanadi na primer so že ustvarili »Imuno booster« z matičnimi celicami v pediatriji. Matične celice so prava regeneracija. Vse bolezni, ki so degenerativne in pri katerih lahko odmirajo organi in podobno, bodo po vsej verjetnosti nekega dne našle odgovor v matičnih celicah.

Kaj se zgodi, ko matične celice vstopijo v človeški organizem?

Ko dobite matične celice v organizem, se pomladijo vaši organi, tudi koža, skratka cel organizem, in kar poletite. Prva dva organa, ki se neposredno pomladita, pa sta srce in pljuča. Matične celice so prihodnost pomlajevanja.

Pa si lahko navadni smrtniki privoščijo tretma z matičnimi celicami?

Moram reči, da je na žalost to zelo drago. Če bi se trg povečal, bi tudi cene padle. Mislim, da je ključ do tega izobraženost zdravnikov. Več ko jih bo to počelo, več ko se jih bo s tem ukvarjalo, bolj bo dostopno. Problem je v tem, da je to zelo kompleksno področje - idejna medicina, regenerativna medicina, estetika, vse to zahteva zelo veliko znanja. Da bi to znanje osvojili, pa je potrebna praksa in izobraževanje tudi zunaj zdravstvenih ustanov, kar pa si pri današnjem tempu življenja mnogi zdravniki težko privoščijo. Sama sem imela to srečo, da sem se znašla ob pravem času na pravem kraju.

Ste na sebi že preizkusili tretma z matičnimi celicami?

Sem in imela sem enkratno izkušnjo. V Aziji mi je zelo padel imunski sistem, delala sem z obolelimi za akutnim respiratornim sindromom (SARS), znašla sem se v prodromalni fazi, nato pa sem dobila matične celice in sem se počutila odlično. Ko na sebi doživite to izkušnjo, ni več vrnitve. Ko si je moj sin zlomil nogo, sem tudi njemu dala matične celice. Noga se je zacelila zelo hitro. Mislim, da to pove vse. Ko svojemu otroku, ki je star tri leta, na lastno odgovornost daste matične celice kot regenerativno terapijo, je to dokaz, koliko zares verjamete v to. Prej je bil dva meseca in pol v bolnišnici in se ni nič premaknilo, nato pa se je v šestih tednih noga zacelila. Tako močan učinek ima lahko terapija z matičnimi celicami.  

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 13, 21. 6. 2019