reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Prigrizki, ki kurijo maščobo

Lea Pufek, Bodi zdrava, 13.03.2018 14:01:59

Za zdravo in uravnoteženo dieto ni pomembno samo to, da znamo sestaviti zdrave obroke, temveč je ključnega pomena tudi tisto, kar jemo med obroki.

Delite na:
Prigrizki, ki kurijo maščobo
Bodi zdrava

Prava izbira prigrizkov med obroki namreč lahko ključno prispeva k uspešnosti hujšanja, kažejo raziskave.

Zlato pravilo zdravega prehranjevanja je več manjših obrokov skozi dan. Prigrizki, ki jih zaužijete med glavnimi obroki, zato prav tako nosijo veliko težo. Ker ljudje navadno prigrizkom ne pripisujemo tako velikega pomena, so, kot kažejo raziskave, ravno oni vzrok za to, da naše diete in shujševalni režimi kljub prednosti in strogo načrtovanim obrokom niso tako uspešni, kot bi si želeli. S prigrizki se namreč radi pregrešimo ali pa takrat zaužijemo preveč kalorično hrano, kar naši dieti ne pomaga.

Pri izbiri prigrizkov je treba biti pozoren na to, kaj izberemo. Ko govorimo o prigrizkih, ki kurijo maščobo, seveda ne mislimo dobesedno. Takšne hrane ni, tako kot ne obstajajo negativne kalorije. Prigrizki, za katere pravimo, da kurijo maščobo, so prigrizki, ki vsebujejo malo kalorij, so pa kljub temu bogati s hranili in vlakninami, kar pripomore h gradnji mišične mase in pospešenemu kurjenju kalorij, izboljšani presnovi in uravnavanju sladkorja v krvi. Vse to bo na dolgi rok pripomoglo k hujšanju, zato govorimo, da gre za prigrizke, ki topijo maščobo. In tu smo izbrali nekaj okusnih predlogov, s katerimi lahko brez slabe vesti popestrite svoj jedilnik.

Jabolko in mleko

Ko govorimo o prigrizkih, je sadje vedno dobra izbira. Kadar pa želimo, da to sadje dobi še izredno shujševalno vrednost, je dobro izbrati tisto vrsto sadja, ki je bogata z vlakninami, in ji dodati še malo proteinov. Jabolko je izjemen vir vlaknin, prav tako je bogato s pomembnimi vitamini. Če mu dodate še nekaj mleka ali navadnega jogurta, si boste pripravili malico, ki ne bo samo zdrava in bogata z vlakninami in beljakovinami, temveč bo tudi kalorično povsem sprejemljiva.

Avokado in skuta

Za avokado velja, da je bogat vir telesu prijaznih maščob, ker je sadje, pa se ponaša tudi z vsemi prednostmi sadja. Če vzamete polovico izkoščičenega avokada in prostor, kjer je bila koščica, napolnite z manj mastno skuto, dobite beljakovinsko, vlakninsko in maščobno bogat prigrizek z največ dvesto kalorijami.

dieta 1.jpg

Tunina in polnozrnati krekerji

Če morda niste ljubitelj mlečnih izdelkov, je dober vir beljakovin lahko tunina. A pomembno je, da gre za tunino v lastnem soku. Ne samo da je tunina dober vir beljakovin, je tudi bogata z maščobnimi kislinami omega-3. V kombinaciji s polnozrnatimi krekerji pa prigrizek dobi tudi vlakninsko dodano vrednost. Konzerva tunine in šest polnozrnatih krekerjev bo zadostovalo dvesto kalorijam.

Smuti iz jagodičevja

Jagodičevje že tako velja za super sadje, saj je bogato z antioksidanti. Če mu dodamo še malo medu in grški jogurt, dobimo proteinski prigrizek, ki je antioksidantska bomba, vse skupaj pa odtehta manj kot dvesto kalorij.

dieta 4.jpg

Hruška z rikoto in cimetom

Tudi hruška slovi po vsebnosti vlaknin, poleg tega pa je tudi odlična za čiščenje telesa. Če ji dodate še rikoto, ki je bogata z beljakovinami, in vse skupaj začinite še z nekaj cimeta, dobite okusno in zdravo sladico, ki ne vsebuje veliko kalorij in s katero se boste sladkali brez slabe vesti.

Polnozrnati toast s hruškovim namazom

Čeprav se sliši precej fino, gre za okusno in povsem preprosto jed. Hruško razrežete na kockice in jim dodate nasekljane orehe. Vse to zmešajte z nekaj žlicami skute, da dobite čvrsto mešanico, ki jo nato nanesite na polnozrnat toast. Vitamini, vlaknine, beljakovine in esencialne maščobe, vse to pa nadgradi srečni hormon serotonin, ki je v orehih.

Šparglji in jajca

Spet gre za klasično kombinacijo vlaknin in beljakovin, le da tokrat nastopajo v nekoliko bolj prefinjeni različici. Šparglji niso le zelena zelenjava, bogata z vlakninami, temveč veljajo tudi za razstrupljevalno živilo, jajce – zlasti trdo kuhano – pa že od nekdaj velja za eno najbolj hranljivih živil.

dieta naslovna.jpg

Rženi kisli kruh s prekajenim lososom

Za sladokusce in posebne priložnosti je tu še nekoliko bolj posebna različica prigrizka, ki bo prav tako poskrbela za zadosten vnos vlaknin, beljakovin, maščobnih kislin omega-3 in preostalih vitaminov. Polnozrnati rženi kisli kruh premažite s hrenovim namazom in čezenj položite rezine prekajenega lososa. Po želji lahko kruhke obložite še s poljubno zelenjavo.

Preberite tudi: Pisanje za zdrav duh in pomiritev. Kliknite TUKAJ!