profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pri hujšanju si pomagajte z ovsenimi kosmiči!

A. K., Bodi zdrava, 11.12.2018 14:01:14

Želite izgubiti nekaj kilogramov in iščete bolj zdravo zamenjavo za zajtrk, saj so kosmiči, ki jih uživate vsak dan, polni sladkorja?

Delite na:
Pri hujšanju si pomagajte z ovsenimi kosmiči!
Skodelica nekuhanih ovsenih kosmičev vsebuje le 150 kalorij in 3 grame maščob. Thinkstock Photos

Ovseni kosmiči so odličen in hranilen dodatek h kateremu koli obroku, hkrati pa vam lahko pomagajo izgubiti odvečno težo. Čeprav niso čudežno živilo za hujšanje, pa vam pri hujšanju resnično lahko pomagajo, saj so koristni za zmanjševanje telesne maščobe. Poleg tega so odlični za zdravje. 

Številne raziskave dokazujejo pozitivne učinke ovsenih kosmičev, sploh pri ljudeh, ki trpijo zaradi debelosti in prevelike telesne teže. Ta superhrana vam lahko pomaga tudi zadržati telesno težo in izboljšati zdravje. Pomaga vam namreč na naslednje načine.

Ovseni kosmiči so odličen vir vlaknin

Dieta, ki vsebuje veliko vlaknin, lahko pomaga pri izgubi telesne teže, in oves vsebuje bolj topne vlaknine kot druga celozrnata žita. Vsak obrok z ovsenimi kosmiči, ki vsebuje malo skodelico nekuhanih ovsenih kosmičev, ima štiri grame vlaknin. Topne vlaknine, ki jih najdemo med njimi, se počasneje prebavljajo, kar zagotavlja daljši občutek sitosti. Če boste pojedli za zajtrk skodelico ovsenih kosmičev, boste z lahkoto zdržali do kosila.

Ovseni kosmiči vas bodo nasitili

Raziskava, ki so jo objavili v zborniku Journal of the American College of Nutrition, pravi, da so ovseni kosmiči udeležence raziskave nasitili veliko bolj kot udeležence, ki so jedli druge kosmiče. Oba zajtrka sta vsebovala 363 kalorij, a skupina, ki je jedla ovsene kosmiče, je zdržala do naslednjega obroka veliko lažje kot druga, ki je po hrani posegla hitreje.

Ovseni kosmiči vsebujejo manj sladkorja kot drugi kosmiči

V primerjavi z drugimi žitnimi izdelki, ki jih uživamo za zajtrk, imajo ovseni najmanj sladkorja. Če vam navadna ovsena kaša na videz ni tako zelo privlačna, si lahko pomagate tako, da ji dodate še malo suhega ali svežega sadja in oreščke. To ji bo dalo več okusa in hranil, medtem ko bo vsebnost sladkorja ostala nizka. Če pa vam res ne gre po grlu, pa lahko pogoljufate še z žličko medu ali kakava, a ne pretiravajte.

Ovseni kosmiči imajo malo kalorij

Vsebujejo zelo malo kalorij in maščob. Skodelica nekuhanih ovsenih kosmičev vsebuje le 150 kalorij in 3 grame maščob. Zato si jih lahko privoščite prav vsak dan, saj ne boste presegli števila kalorij v enem obroku, hkrati pa vam bodo pomagali pri hujšanju.

Ovseni kosmiči so odličen vir beljakovin

Če jih pripravljate s sojinim ali kravjim mlekom, potem jim lahko dodate še nekaj beljakovin, saj so te pomembne pri izgubljanju telesne teže, ker vas nasitijo in zagotavljajo občutek sitosti še dolgo časa. Polovica skodelice ovsa vsebuje sedem gramov beljakovin, zato so ovseni kosmiči odličen vir beljakovin, še posebno v kombinaciji z drugimi beljakovinskimi živili, kot so navadni jogurt, semena chia, jagodičevje ali lanena semena.

hujašnje ThinkstockPhotos-1047724200.jpg
Če jih pripravljate s sojinim ali kravjim mlekom, potem jim lahko dodate še nekaj beljakovin, saj so te pomembne pri izgubljanju telesne teže.
Thinkstock Photos

Ovseni kosmiči so odlični za ljudi, ki so občutljivi za gluten

Če želite izgubiti telesno težo, a imate intoleranco na gluten, so ovseni kosmiči odličen dodatek k vaši dieti. Študije kažejo, da lahko ljudje, ki imajo celiakijo, jedo oves, ki ne vsebuje glutena, kar olajša hujšanje tudi ljudem, ki jim gluten drugače lahko povzroči črevesno vnetje.

Ovseni kosmiči so polni energije

Skodelica ovsenih kosmičev je odličen način, kako začeti dober dan. Velika vsebnost beljakovin in vlaknin v zajtrku bosta poskrbeli za dovolj energije, ki jo boste potrebovali ob ohranjanju ali izgubljanju telesne teže. Lahko jih uživate tudi za večerjo, saj so res zdravi.

Ovseni kosmiči poskrbijo za močen imunski sistem

Ko ste utrujeni, slabotni in se ne počutite dobro, lažje preskočite vadbe, zato tudi hitreje zapadete v slabe vzorce prehranjevanja, ki vam bodo prekrižali načrte pri hujšanju. K sreči ovseni kosmiči vsebujejo beta glukan, ki izboljšuje imunski sistem in tudi splošno zdravje.

Ovseni kosmiči krepijo zdravje srca

Šport in vadba sta pomemben del izgubljanja odvečnih kilogramov, vendar za šport potrebujete tudi dobro srce. Če dodate ovsene kosmiče k svoji dieti, si tako lahko zagotovite, da bo vaše srce dovolj zdravo za telesne aktivnosti. Študija, ki so jo opravili na Harvardu, razkriva, da imajo moških, ki so vsakodnevno pojedli skodelico ovsenih kosmičev, 29 odstotkov manj možnosti za srčne bolezni kot tisti, ki ovsenih kosmičev niso jedli.

Ovseni kosmiči so polni vitaminov

Poleg beljakovin in vlaknin vsebujejo tudi antioksidante, vitamine, zdrave maščobe in minerale. Kadar smo na dieti, je še posebno pomembno, da je naš jedilnik sestavljen iz dobrih in okusnih jedi, ki so tudi zdrave. Svetujemo vam, da posežete po ovsenih kosmičih, ki vas bodo dobro nasitili, obrok z njimi bo okusen in poln hranil, hkrati pa boste imeli tako manj možnosti, da skrenete s prave poti.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 11, 12. 11. 2018.