profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Rak dojke: preprečevati ga začnite že zdaj!

Novice Svet24, 14.10.2018 14:01:05

Kaj res drži? Kaj imata alkohol in dojenje opraviti z rakom dojke? Res kontracepcija škodi? Veliko je vprašanj glede najpogostejšega raka pri ženskah, mi pa vam ponujamo odgovore na najbolj pomembna.

Delite na:
Rak dojke: preprečevati ga začnite že zdaj!
Dojke naj si začne pregledovati tudi vaša najstnica, in sicer nekaj let po prvem mesečnem perilu. Dreamstime

Precej študij je potrdilo, da igra pri nastanku raka dojke pomembno vlogo življenje v času deklištva. Če se je deklica že zgodaj ukvarjala s športom, ki je preprečil nastajanje maščobnih blazinic, v družini pa so pazili, da so uživali čim manj predelane hrane, potem je na dobri poti, da bo bolezen okoli nje napravila ovinek. Kritičen pri nastanku raka je predvsem sladkor, umetni in naravni, ki povsem spremeni presnovne procese v telesu in okrni naravno sposobnost celic, da se branijo pred okvarami. Ponudite družini obilo zelenjave, sadja ter pustih beljakovin, za prigrizke pa oreščke in jogurt. In tudi kozarčku vina se vam ni treba odreči! Dolgotrajno čezmerno uživanje alkohola, kar pomeni kozarec ali več vsak dan, vsekakor odsvetujemo, kozarček vsak drugi dan pa je odličen že zaradi preprečevanja srčno-žilnih bolezni.

Preberite tudi: Manjši ljudje res težje shujšajo. Kliknite TUKAJ!

Kontracepcija

Kontracepcijskih tablet ne jemljite dlje kot pet let. Raka dojke hrani spolni hormon estrogen, ki ga, v kombinaciji z drugimi hormoni, vsebujejo številne kontracepcijske tablete. Za zdaj se še ne ve, kolikšen je največji odmerek tega spolnega hormona, ki telesu še ni nevaren, zato je obveljalo pravilo: po petih letih oralne kontracepcije razmislite raje o materničnem vložku ali mehanski kontracepciji!

kontracepcijske tabletke
Tveganje za raka dojke upade takoj, ko prenehate jemati kontracepcijske tablete!
Profimedia

Ne odšteva vam minut 

Diagnoza rak žensko na smrt prestraši in vse bi se ga rade v hipu rešile. A onkologi lahko zadnje desetletje ženske upravičeno potolažijo: »Rak dojke ni nujno stanje, kajti preživi več kot 80 odstotkov bolnic.« Umirjeno poiščite drugo mnenje zdravnika in vse informacije o zdravljenju, ki jih potrebujete. Živeli boste še dolga, dolga leta, kajti raka so vam zelo verjetno odkrili dovolj zgodaj, biološka zdravila pa omogočajo tarčno zdravljenje, prilagojeno prav vaši obliki raka.

sladkor boboni.jpg
Kritičen pri nastanku raka je predvsem sladkor, ki okrni naravno sposobnost celic, da se branijo pred okvarami.
Pixabay