gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Prepoznate funkcionalnega alkoholika?

Lea Pufek, Bodi zdrava, 28.11.2018 14:01:57

Bi prepoznali funkcionalnega alkoholika, če bi ga vsak dan srečevali ali celo živeli z njim? Zna biti, da ne.

Delite na:
Prepoznate funkcionalnega alkoholika?
Če funkcionalnega alkoholika soočite z njegovim čezmernim uživanjem alkohola, bo verjetno postal napadalen. Thinkstock Photos

Kadar se govori o alkoholizmu, imamo pred očmi navadno podobo zanemarjenega posameznika, ki je zaradi alkohola izgubil nadzor nad življenjem in povsem zabredel. A dandanes alkoholizem ni nujno takšen.
Bi prepoznali funkcionalnega alkoholika, če bi ga vsak dan srečevali ali celo živeli z njim? Zna biti, da ne. Predvsem zato, ker imamo ljudje v glavah zakoreninjeno stereotipno podobo alkoholika in alkoholizma. Alkoholike razumemo kot ljudi, ki so se alkoholu vdali do te mere, da so izgubili nadzor nad svojim življenjem. Zaradi vdanosti alkoholu so izgubili službe, domovanja, družino, prijatelje, povsem zanemarili zunanji videz … Po vseh teh ključih jasno prepoznamo, da ima nekdo težave z alkoholom. Ker ima današnja družba izjemno dvoličen odnos do uživanja alkohola – na eni strani ga obsoja mnogo bolj kot kadar koli v zgodovini, po drugi strani pa je uživanje (prefinjenega) alkohola postalo neke vrste statusni simbol premožnejših in bolj razgledanih –, je seveda povsem razumljivo, da je težave z alkoholom danes povsem preprosto skriti. Če imate vi ali vaši bližnji kljub ljubezni do dobre kapljice življenje pod nadzorom in celo napredujete, potem zagotovo ne morete biti alkoholik. Ste samo prefinjen ljubitelj vsega dobrega, kajneda. Tu se skriva past. Četudi vam alkohol v življenju ne povzroča težav, to še ne pomeni, da ne morete biti alkoholik. Funkcionalni alkoholiki so tiste vrste ljudje, ki kljub alkoholu uspejo voditi uspešna življenja in odnose. A to ni nujno dokaz, da alkohol ni težava. Navsezadnje je alkoholizem bolezen, kar pomeni, da v prvi vrsti predstavlja grožnjo našemu telesu. In kako prepoznati, da je kdo od vaših bližnjih funkcionalni alkoholik?

Prepričani so, da nimajo težav z alkoholom

Ravno zaradi stereotipnega razumevanja alkoholizma je funkcionalne alkoholike težko prepoznati, težko pa se prepoznajo tudi sami. Ker jim v službi uspeva, ker težav nimajo niti na drugih področjih v življenju, so prepričani, da niso zasvojeni z alkoholom. Pa kaj, če po službi spijejo nekaj vrčkov piva! To jih v življenju ne ovira, kar pomeni, da z alkoholom nimajo težav. A četudi zaradi alkohola niso zavrgli življenja, to še ne pomeni, da niso zasvojeni z njim.

Preberite tudi: Postenje za začetnike.

Pri pijači nimajo mere

Pri funkcionalnem alkoholizmu ne moremo nujno govoriti o posameznikih, ki nenehno uživajo alkohol. So povsem običajni ljudje, ki zjutraj vstanejo, odpeljejo otroke v vrtec, gredo v službo, po službi po preostalih opravkih, morda celo na telovadbo, pripravijo večerjo za družino, spravijo otroke v posteljo in nato odprejo steklenico vina. In nevede izpraznijo celo. To je tisto, kar jih izdaja – kadar pijejo alkohol, nimajo mere. Ne znajo se ustaviti pri kozarcu ali dveh, temveč pijejo, dokler ne izpraznijo vsega.

Imajo težave s spominom

Večina alkoholikov, pa naj bodo funkcionalni ali ne, ima zaradi pretiranega uživanja alkohola težave s spominom. Četudi morda niso povsem opiti, se težko spomnijo, kaj so počeli ali rekli, ko so popivali, in s kom so bili. Takšni stranski učinki uživanja alkohola navadno nastopijo pri ljudeh, ki so ga že dalj časa uživali preveč, kar je pustilo posledice na njihovih možganih.

Kadar ne pijejo, se ne počutijo dobro

Odvisnost od kakršne koli stvari, tudi alkohola, pomeni, da telo postane tako zelo navajeno na neko substanco, da brez nje že težko deluje. Prav zato so alkoholiki navadno razdraženi, slabe volje, tudi prepirljivi, kadar ne pijejo oziroma kadar so dlje časa brez alkohola. Odtegnitev se lahko kaže tudi kot potenje, tresavica in povišan srčni utrip. Če je kdo, ki ga poznate in ki si rad privošči kozarček, veliko boljše volje in prijeten, kadar kakšnega spije, sicer pa je ves čas pod stresom in razdražen, zna biti, da že ima težave z alkoholom.

Alkohol postane njihov obrok

Mnogi funkcionalni alkoholiki obroke radi izkoristijo za to, da pri jedi spijejo še vrček ali dva piva ali nekaj kozarcev vina. Tisti, ki pazijo na linijo in štejejo kalorije, so zavoljo alkohola pripravljeni celo izpustiti obrok, da prihranijo prostor za kalorije, ki jih bodo zaužili z alkoholom. Spet tretji pa zaradi vina, ki so si ga odprli med kuhanjem večerje, pozneje to pozabijo pojesti ali pa zaradi polnega želodca po njej nimajo več potrebe. Kakor koli že, vsem naštetim primerom je skupno, da osrednja sestavina njihovih dnevnih obrokov postane alkohol, ki postopoma začne izpodrivati hrano.

Z lažmi prikrivajo pitje

Tako kot si sami lažejo, da z alkoholom nimajo težav, laži izkoriščajo tudi za to, da zakrivajo dokaze, da so pili. Funkcionalni alkoholiki svojih pivskih navad ne bodo odkrito razkazovali in o njih razpravljali, temveč se bodo pogosto zlagali, kje so bili in kaj so počeli. Namesto da bi priznali, da so po službi zavili še na veselo urico v bližnji bar, bodo raje lagali, da so se zadržali v službi, obtičali v prometu ali da so v bar zavili zato, ker so srečali starega znanca, s katerim se že dolgo niso videli, ali da jih je o obisku bara prepričal sodelavec, ki mu nikakor niso mogli reči ne.

alkohol 1.jpg
Mnogi funkcionalni alkoholiki obroke radi izkoristijo za to, da pri jedi spijejo še vrček ali dva piva ali nekaj kozarcev vina.
Thinkstock Photos

Pogosto se osamijo

Čeprav funkcionalni alkoholiki načelno v družbi povsem normalno delujejo, pa se takrat, ko njihova prisotnost ni obvezna, radi izolirajo. Zato jih morda ne boste pogosto videli na službenih piknikih, druženjih ali zabavah, pa tudi družinska srečanja, večerje in podobne druge družabne obveznosti bodo radi izpustili. Predvsem iz dveh razlogov: ker na takšnih srečanjih ne bo alkohola ali pa ker bo. Če ga ne bo, to pomeni neki čas brez njega, če pa bo, to pomeni, da se mu ne bodo mogli upreti, kar pa lahko pripelje do obsojanja drugih. Zato se funkcionalni alkoholiki raje izognejo takšnim okoliščinam in v osami doma uživajo z alkoholom, ne da bi jih pri tem kdo obsojal.

Vedno imajo izgovor za pitje

Če funkcionalnega alkoholika soočite z njegovim čezmernim uživanjem alkohola, bo verjetno postal napadalen, nato pa bo vedno našel izgovor, zakaj je moral poseči po alkoholu. Saj poznate izgovore, kot so: »Uspešno smo končali projekt, moramo nazdraviti,« ali »Ta inšpekcija me je povsem vrgla iz tira, potrebujem kozarček, da se pomirim.« Vedno je nekaj vzrok za to, da sežejo po alkoholu.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 10, 8. 10. 2018.