benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Premočan »poljub« sonca

D. S., 10.07.2018 12:00:37

Kljub uporabi zaščitne kreme se včasih zgodi, da nas sonce opeče. Lahko si pomagamo z naravnimi pripravki ob pekoči in srbeči koži

Delite na:
Premočan »poljub« sonca
Revija Ženska

Žal ne moremo storiti ničesar, da bi preprečili že nastale poškodbe kože, lahko pa si pomagamo tudi z naravnimi pripravki, da stanje olajšamo in omilimo nelagodje ob pekoči in srbeči koži.

Po dolgem dnevu na soncu se želimo temeljito okopati ali oprhati s penečo kopeljo ali gelom za prhanje. A to za kožo, opečeno od sonca, ni najprimerneje. Milo in peneča kopel jo še izsušita in razdražita. Boljša možnost je hladna kopel brez penečih dodatkov ali prha brez mila. Za olajšanje lahko dodate kopeli majhno skodelico sode bikarbone, ki pomaga omiliti vnetje in srbenje kože. Najboljše je, če se posuši na koži, zato se po kopeli ne obrišite z brisačo. Lahko pa hladni kopeli dodate tudi skodelico jabolčnega ali belega vinskega kisa, ki pomirjata bolečine pri opeklinah. Po kopeli kožo le nežno popivnajte z mehko brisačo in je ne drgnite. In če že morate uporabiti milo, izberite otroško ali oljno tekoče milo.

Vlaženje od zunaj in od znotraj

Takoj po tuširanju ali kopanju, ko je kože še vlažna, se izdatno namažite z vlažilno kremo ali losjonom. Olje ali mastne kreme niso primerne za opečeno kožo, saj mora dihati in se s tem ohlajati. In ko koža vpije vso kremo ali losjon ter se spet pojavi občutek zategovanja, se znova namažite.

Z uživanjem tekočine navlažite kožo od znotraj in tako preprečite, da bi se izsušila. Najbolje je piti vodo ali naravno limonado, ki z vitaminom C preprečuje negativne učinke sonca. Tekočino pa lahko dobite tudi iz sadja – veliko jo imajo lubenice in melone!

Hlajenje

Od sonca opečena koža tudi boli. Ponudite ji nekaj hladnega, vendar morate to narediti na pravilen način. Vrečko s kockami ledu ali z zamrznjenim grahom ovijte v vlažno brisačo in to položite na opečene dele kože. To bo absorbiralo nekaj toplote iz kože, zožilo krvne žile in zmanjšalo otekline. Nikakor pa ne smete položiti vrečke z ledom neposredno na kožo.

Pomagajo lahko tudi hladne komprese. Lahno tkanino, kot je na primer gaza, pomočite v hladno vodo, jo ožemite in položite na opečene dele za 10 do 15 minut oziroma dokler se kompresa ne segreje. Nato ponavljajte postopek do olajšanja.

Pomoč iz kuhinje

Opečeno kožo lahko navlažijo in tudi pomirijo različna živila: taninska kislina v črnem čaju, na primer, je odlična, saj zmanjša otekline in pomaga pri lajšanju bolečin. Pripravite si kopel, tako da skuhate 5 litrov močnega črnega čaja in ga vlijete v mlačno vodo v kadi. Namakajte se 10 do 15 minut, nato pa pustite, da se koža posuši brez b risanja z brisačo. Namesto kopeli si lahko na ramena in hrbet ali druge opečene dele telesa položite brisačo ali mehko krpo, namočeno v ohlajen črn čaj, na veke pa lahko položite dve ohlajeni vrečki črnega čaja. To ponavljajte, dokler ne bo olajšanja.

Tudi mleko oziroma njegovi proteini, maščobe in pH faktor pomagajo pomiriti opečeno kožo, saj imajo na kožo protivnetni učinek. V veliki skledi zmešajte skodelico mleka, 4 skodelice vode in nekaj kock ledu, v tekočino namočite mehko brisačo, jo ožmite in položite ne opečene dele za 15 do 20 minut. Ponavljajte pa vsaki 2 uri.

Kot mleko ima tudi jogurt proteine in maščobe, ki lahko omilijo boleče vnetje kože zaradi sončnih opeklin. Nanesite ga na opečene predele kože, ga pustite učinkovati 20 minut, nato pa ga izperite z mlačno vodo, kožo nežno obrišite in namažite z vlažilnim losjonom.

Koruzni škrob ima protivnetno delovanje, zato je dobro sredstvo pri sončnih opeklinah. Zmešajte ga s toliko vode, da dobite mazljivo zmes, in ga nanesite na kožo. Po 15 minutah ga izperite.

Ste vedeli, da ima zelena solata analgetične lastnosti? Torej vam lahko pomaga pri opeklinah kože od sonca. Solatne liste zavrite v vodi, jih odcedite, tekočino pa pustite, da se ohladi v hladilniku. Ko je ohlajena, potopite vanjo blazinice vate in jih nežno potegnite po koži.

Zapčita kože pred opeklinami

Spanje z opeklinami

Nočni počitek z bolečimi opeklinami si lahko nekoliko olajšamo tako, da na rjuho posujemo smukec ali otroški puder in preprečimo neprijetno drgnjenje opečene kože ob rjuho. Spanje namreč pomaga, da si telo hitreje opomore.

Joj, mehurji!

Mehurji, povzročeni zaradi sončnih opeklin, so znak hude poškodbe kože in je treba z njimi skrbno ravnati. Če vas motijo in ti prekrivajo le manjši del kože, jih lahko prebodete in izpustite tekočino, vendar ne smete oluščiti kože, ki prekriva mehur, sicer lahko pride do okužbe. Najprej sterilizirajte šivanko, tako da jo za nekaj sekund držite nad ognjem, nato pa z njo prebodete rob mehurja in nežno pritisnete na vrh mehurja, da tekočina izteče. To ponovite največ trikrat v 24 urah, nato pustite mehur pri miru.

Preprečimo napako

Ne naredite enake napake dvakrat. Če ste staknili sončne opekline, traja tri do šest mesecev, da si koža opomore. Ko se vrhnja plast opečene kože odlušči, je nova koža veliko bolj občutljiva, kar pomeni, da lahko, če nismo dovolj pazljivi, sončne opekline hitreje staknemo. Zato redno uporabljajte zaščitno kremo proti soncu s faktorjem 30, nanesite jo 30 minut, preden se odpravite na sonce, in ne pozabite zaščititi ustnic, hrbtnega dela dlani, ušes in zadnjega dela vratu. Prav tako pa nas zaščitijo klobuk s širokimi krajci in majica z dolgimi rokavi.

Zapčita kože pred opeklinami

Kdaj k zdravniku?

Včasih so opekline tako hude, da jih ne smemo zdraviti doma, ampak moramo k zdravniku. Če se pojavijo slabost, mrzlica, vročina, omedlevica, obsežni mehurji, madeži, vijoličaste barve ali močno srbenje, se posvetujte z zdravnikom. Če se zdi, da se opekline širijo po koži, je lahko to znak okužbe. Prav tako se posvetujte z zdravnikom, če jemljete zdravila (antibiotike, za sladkorno bolezen, pomirjevala, protiglivična zdravila) ali kontracepcijo, diuretike, saj obstaja možnost, da je koža zaradi določenih zdravil občutljivejša na sončno svetlobo.

Preberite tudi: 25 drobtinic o hujšanju - (Ne)pomembnost štetja kalorij. Kliknite TUKAJ!