ženska pomlad Dobra karma

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih...

inja zalta Svet24.si

Inja pozvala k medsebojni pomoči in kritikom ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

maske Svet24.si

Poveljnik Civilne zaščite: Tudi po dobavah ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Pozitivna psihologija

Melita Kuhar, 22.03.2020 08:00:59

Včeraj sem bila povabljena kot ena od štirih predavateljev, ki smo imeli enourna predavanja na Maratonu pozitivne psihologije v Novi Gorici. Bilo je veliko slušateljev in slušateljic, radovednih in polnih entuziazma, kaj novega in zanimivega bodo izvedeli.

Delite na:
Pozitivna psihologija
pozitivno Profimedia

Vedno rada predavam pred tako navdušenim občestvom. Odzivali so se na moje besede, marsikatera gospa si je vestno zapisovala, kar sem govorila, kimali so ali se nasmihali v zadregi, sploh ko sem govorila o temeljnih razlikah med moškim izražanjem misli in ženskim jezikom, ko v besede pogosto vpletemo še čustva. Takšna in podobna predavanja so vedno dobrodošla, ker nas, predavatelje, obiskovalci lahko spoznajo, izmenjamo si nekaj besed, nekaj pa se jih je že včeraj naročilo na obisk v Svetovalnici.

Na dogodku sem lahko prodajala svoje tri knjige. Pravzaprav še sama ne morem verjeti, da ljudje še vedno radi berejo knjige, in nad tem dejstvom sem navdušena, saj sem sama knjižni molj. Prva knjiga Iskreno o partnerstvu je hitro pošla, druga knjiga Iskreno o vzgoji tudi, ostala sta dva izvoda knjige Iskreno o intimnosti. Ob podpisovanju v kupljene knjige sem slišala tudi marsikatero zgodbo in spet sem ganjena nad vašim zaupanjem, ki mi ga izkazujete, ko se kdaj tudi osebno razgalim.

Do mize, na kateri so bile razstavljene knjige, pride prijazna gospa. Govori v narečju, ki bi ga umestila nekam bolj proti vzhodu Slovenije. Kupi knjigo Iskreno o vzgoji in najstnikih in pove, da ima najstnico in sina, ki bo kmalu vstopil v to hormonsko stanje, ko puberteta dela svoje in prej ubogljivi otroci postanejo zahtevni in krivični najstniki. Premaga me radovednost in povprašam jo, od kod prihaja, saj jo izdaja njen naglas. Pove, da sta z možem prišla v Novo Gorico iz Ljutomera! Da je bila dopoldne še v službi, mož pa je zamenjal turnus, da sta lahko v Novo Gorico prišla popoldne, ko so se začela predavanja. Kaj vse lahko posameznik naredi in premaga lenobo, se organizira in pripelje na drug konec Slovenije poslušat nove vsebine, ki se dotikajo našega vsakdana skozi odnose, v katere vstopamo in jih kreiramo.

Čez nekaj minut pride ta prijazna gospa in pove, da jo je mož prosil, naj kupi še knjigo o intimnosti, ter da ji je v ta namen stisnil še bankovec v roko. Malce je bila sramežljiva, ko sem se ji podpisovala v knjigo. Morebiti ni ravno navajena takšne pozornosti, saj sem bila s prijateljema vred, ki sta mi pomagala pri prodaji knjig, navdušena in počaščena, da je bil mož odločen, da želi še to knjigo zanju, saj sem med predavanjem večkrat poudarila, kako izredno pomembna sta spolnost in zaupanje, ki si ga partnerji izkazujemo skozi intimnost.

Srečanja med strokovnjaki in občinstvom na tovrstnih predavanjih so pomembno stičišče izmenjave znanja in izkušenj strokovnjakov, ki delamo z ljudmi in jim pomagamo ter svetujemo, kako čim bolj zdravo in kakovostno oblikovati življenje in odnose, da nam bodo služili še dolga leta. Pogosto poudarjam, da imamo samo eno življenje in da je res pomembno, kako ga (pre)živimo, da se do njega hvaležno vedemo in cenimo vsak dan, ki ga sami s seboj in z drugimi preživimo v miru, zadovoljstvu in trenutkih sreče.

Avtorica je Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, 031 666 168. Pišite ji na: info@svetovalnica.si.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 9, 28.2.2020