vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

kondomi Svet24.si

Zbirali so stare kondome, jih prevreli in ponovno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

varčevanje, denar, družina, utd, finance, Svet24.si

Pirati za vseevropski UTD

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Popotnica za dolgo in kakovostno življenje!

Tea Dečman, Novice Svet24, 09.02.2019 14:01:55

Globoko dihanje pomaga pri prenosu dušikovega oksida v pljuča in tako izboljša njihovo delovanje, izboljša pa tudi drenažo limfnega sistema, ki iz telesa odstranjuje strupe.

Delite na:
Popotnica za dolgo in kakovostno življenje!
V kakšnem stanju so vaša pljuča dreamstime

Čeprav trenutno nimate astme ali kronične obstruktivne pljučne bolezni, je kar vaša dolžnost, da poskrbite za čim učinkovitejše dihanje. V kitajski medicini so namreč pljuča kot dirigent, ki daje ritem celotnemu telesu.

Test za zdravje vaših pljuč

Urno stecite iz pritličja v drugo nadstropje ali pa prehodite malce hitreje šest ulic. Če vam eno ali drugo uspe brez premora, so vaša pljuča v precej dobrem stanju, saj zmorejo dobro sprejemati kisik in izločati ogljikov dioksid. Prav takšen preskus priporočajo tudi kirurgi pred operacijo, da vidijo, ali jo je človek sploh sposoben prenesti. Ker je pri testu vključeno tudi srce, se rešitev pri zasoplosti pogosto skriva prav v težavah s srcem in test dobro razkriva, v kako dobri vsesplošni kondiciji ste. Opravite ga vsak mesec in po potrebi ukrepajte tudi tako, da zdravje pljuč preverite pri zdravniku, ki vam lahko predpiše merjenje pljučne kapacitete.

SVEŽA POSTELJNINA
Poskrbite za svežo posteljnino. V povprečnem vzglavniku, v katerem bivajo pršice, se v dveh letih nabere za kilogram njihovih iztrebkov.
Dreamstime

Preventiva

Spalno apnejo, astmo in kronično obstruktivno pljučno bolezen lahko preprečimo ter tako upočasnimo staranje pljuč. Z nekaj preprostimi spremembami in vsaj z eno korenito spremembo življenjskega sloga. Dihajte globoko. Dihanje pljuč omogoča prepona, to je mišica, ki pripomore, da se pljuča razširijo in res napolnijo s kisikom. Kako najlažje usvojite pravilen vdih in izdih? Za začetek lezite na tla, že po nekaj dneh pa boste lahko dihanje vadili stoje. Eno roko položite na trebuh, drugo pa na prsi. Počasi globoko vdihnite. Predstavljajte si, da vanje priteka svež zrak, vdih naj bi trajal kakšnih pet sekund. Ob vdihu se prepona skrči, premakne navzdol, tako da se trebušna stena izboči. Ker se rebra dvignejo, se prsni koš razširi, morda celo malce privzdigne. Ko imate občutek, da so vaša pljuča polna, počasi izdihnite, izdih naj traja okoli sedem sekund. Če trebuh potegnete navznoter, iz pljuč iztisnete ves zrak.

kava
Pri astmi pomaga tudi kofein, saj razširi dihalne poti in poveča dihalne zmogljivosti.
profimedia

Uživajte magnezij

Magnezij je mineral, ki pripomore k sproščanju sapnic in vam lahko pomaga pri astmi. Zaužijte ga 400 miligramov na dan. Zanimivo je, da pri astmi pomaga tudi kofein, saj razširi dihalne poti, poveča dihalne zmogljivosti in porabo kisika ter tako olajša dihanje.

voznica, voznik, potovanje
Med vožnjo imejte zaprta okna avtomobila, da ne vdihavate strupov.
Dreamstime

Objavljeno v reviji Novice Svet24 št. 31, 7. 2. 2019.