Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pomlajevanje z nitkami - rezultat je viden takoj!

Mira Ćirović, Bodi zdrava, 25.11.2018 14:01:46

Pomlajevanje z nitkami je nekirurški, minimalno invaziven postopek za dvig povešene kože. Rezultat je naraven in pomlajen videz, ki je viden takoj.

Delite na:
Pomlajevanje z nitkami - rezultat je viden takoj!
Postopek je primeren za vse, ki si želijo nekoliko privzdigniti obraz in ublažiti gravitacijske znake staranja med 35. in 60. letom. Thinkstock Photos

O pomlajevanju z nitkami smo se pogovarjali z dr. Teo Jedlovčnik Štrumbelj iz AlfaEstetice, plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurginjo, ki se ukvarja z estetsko in rekonstrukcijsko kirurgijo obraza in telesa, kirurgijo rok ter anti-aging medicino. Pomlajevanje poteka v lokalni anesteziji in je zmerno boleče. Kirurg nitke vpelje skozi majhna vbodna mesta, postavljena na ključnih predelih obraza ali telesa, in jih nato z rahlim pritiskom povleče v želeno obliko. Da bi si lažje predstavljali, kakšen je rezultat, nam kirurginja razloži: »To je približno tako, kot če stopimo pred ogledalo, malce dvignemo lica in rečemo, saj če bi bilo takole, bi bilo pa že super.«

Preberite tudi: To je hrana, s katero boste preprečili izpadanje las.

Brez okrevanja

Največja prednost metode je ta, da gre za nekakšno vmesno metodo med pomlajevanjem z aparati in pravim kirurškim liftingom. Seveda brez reza in okrevanja. Postopek je primeren za vse, ki si želijo nekoliko privzdigniti obraz in ublažiti gravitacijske znake staranja med 35. in 60. letom. Pozneje je boljše izbrati kirurško metodo. Pomladitev obraza z nitkami je primerna za ljudi, ki nimajo veliko odvečne kože, njihova koža pa je kar najmanj povešena. Če si lahko kožo na spodnjem delu obraza ali vratu s prsti dvignete za en centimeter, je ta postopek primeren za vas. Ta poseg je primeren za splošno pomladitev obraza, še posebno pa za lica in nazolabialno gubo (ki poteka na obeh straneh nosu do kotičkov ustnic), gube na čelu, gubice okoli oči, dvig obrvi in gube na vratu. Poseg je učinkovit za odpravo vodoravnih in navpičnih gub. Pomladitev z nitkami PDO se lahko uporabi tudi na telesu, še posebno za dvig tkiva na zgornjem delu rok, stegen ali zadnjice. Večjih tveganj ni, razen morda, da lahko dobimo kakšno modrico. Poseg učinkuje nekje do dve leti. Postopek ni primeren za ljudi, ki imajo veliko odvečne kože.

Tea Jedlovčnik Štrumbelj.jpg
Tea Jedlovčnik Štrumbelj
Revija Bodi zdrava

Nitke iz preverjenih materialov

Pri posegu uporabljajo nitke iz polidioksanona (PDO), materiala, ki se že več desetletij uspešno uporablja v srčno-žilni kirurgiji. V tednih po pomladitvi obraza z nitkami PDO v koži nastaja kolagen, ki napne tkivo in še naprej dviguje predele, po katerih smo speljali nitke. Končni rezultat bo viden od štiri do osem tednov po posegu, ko lahko ocenite uspešnost posega. V nasprotju z nitkami, ki so se uporabljale v preteklosti, se te po šestih do osmih mesecih v telesu razgradijo, zato telo zelo dobro prenese poseg.

Kratek opis posega

Nitke speljemo pod kožo po prej opravljenem narisu in pacientovih željah.
Možne kombinacije z drugimi posegi: polnila, botulin toksin.
Variacije in tehnike: Obstajata dve vrsti nitk, ene delujejo kot polnilo in se speljejo v obliki mreže, nitke, ki imajo kaveljce, pa obraz dvignejo in napnejo.
Trajanje posega: 20–40 minut, odvisno od obsežnosti.
Po posegu: lahko podplutba in občutek zategovanja.
Bolečina: majhna do zmerna.
Možni zapleti: Ker so nitke razgradljive, jih ni.
Anestezija: lokalna.
Trajanje rezultatov: 1–2 leti.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 10, 8. 10. 2018.