mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Pomladni izziv: življenje brez sladkorja!

Helena Primic, Bodi zdrava, 14.04.2018 12:01:00

Se tudi vi zavedate škodljivosti sladkorja, vendar ne veste, kako bi ga odstranili s svojega jedilnika in iz življenja? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo to za zdravje pomembno odločitev zagotovo olajšali.

Delite na:
Pomladni izziv: življenje brez sladkorja!
Revija Bodi zdrava

Prvi korak k življenju brez trsnega sladkorja je seveda ta, da ga povsem odstranite iz svoje kuhinje. Če veste, da ga boste pri nekaterih jedeh in napitkih (kava, čaj, pecivo, pudingi …) vendarle pogrešali, si priskrbite zdravo naravno sladilo. Na voljo imate veliko naravnih sladil, ki ne bodo izčrpavala vaše trebušne slinavke in pravzaprav vseh prebavnih organov, tako da si boste lahko z njimi povsem brez slabe vesti posladkali življenje.

Tisti, ki obožujete karamelni okus, boste zagotovo navdušeni nad kokosovim sladkorjem in yaconom. Tisti, ki iščete naravno sladilo s čim nižjim glikemičnim indeksom, izberite stevio ali yacon. Za tiste, ki radi pečete peciva in piškote, pa so idealni javorjev sirup, mesquite in lucuma v prahu.

sladkor.jpg

Skriti sladkor

V kako veliko izdelkov proizvajalci dodajajo trsni sladkor, izvemo šele, ko se mu želimo izogniti in začnemo preverjati deklaracije. Žal je prisoten tudi v sicer zdravih izdelkih in izdelkih, ki bi bili okusni tudi brez dodanega sladkorja. Zato se pripravite, da boste po novem v trgovinah morda kdaj tudi nejevoljni: »Kaj, tudi sem so ga dodali?!« Trsni sladkor je namreč dodan tako sadnim jogurtom in različnim namazom kot večini zmrznjenih predpripravljenih jedi. Da kruha in krušnih izdelkov niti ne omenjamo.

Seveda smo pri naštevanju popolnoma izločili vse sladke pregrehe, pri katerih boste morali biti pravi detektivi, da boste našli kakšne brez dodanega trsnega sladkorja. Tudi veliko ekoloških izdelkov ima dodan trsni sladkor, sicer ekološkega izvora, toda to vam, ki se mu želite povsem izogniti, prav nič ne pomaga. Pa vendar nikar ne obupujte, saj vas to dejstvo spodbuja, da jeste čim več nepredelane in sveže hrane ter da si začnete doma pripravljati zares zdrave kosmiče, piškote in podobno.

Ko vas zamika …

Zdaj torej veste, kaj lahko jeste in česa ne, znate si že marsikaj pripraviti tudi sami doma in veste, v kateri trgovini pa vendarle imajo čokolado brez trsnega sladkorja za hude dni. Toda kaj storiti, ko pridejo tisti trenutki, ko se nekdo poleg vas sladka z vašo nekoč najljubšo slaščico in se v vas zbudi strašno močna želja po vsaj enem grižljaju? Iskreno vam povemo, da če ste bili zasvojeni s sladkorjem, bo prvi mesec težko.

Nekateri čokoholiki povedo, da imajo v takšnih trenutkih občutek, kot da so izgubili razsodnost in kar ne morejo več jasno razmišljati. Zato je najbolje, da se, ko začutite, da je skušnjava zares velika, preprosto odstranite in se zaposlite s čim drugim. Velikokrat pomaga tudi to, da svojemu lačnemu telesu ponudite kakšen zdrav nadomestek: čaj, žitno kavo ali kakav iz stoodstotnega kakava. Tako si vendarle privoščite nekaj, kar se vam zdi okusno, in brbončic ne pustite povsem brez stimulacij, a ostanete na poti svoje zdrave odločitve.

Sledite lastnemu zdravju, ne mnenju drugih!

Na svoji poti življenja brez trsnega sladkorja boste seveda srečevali različne ljudi: od takšnih, ki vas bodo pri tej odločitvi podpirali, do takšnih, ki se vam bodo posmehovali in vas zbadali. Takrat se spomnite, da tega ne počnete zaradi drugih, temveč zaradi sebe oziroma lastnega zdravja. Saj še niste pozabili, da ima trsni sladkor številne negativne učinke na zdravje?

Poleg tega, da namizni trsni sladkor redči hranilne snovi (več ko ga pojemo, bolj upada prehranska gostota in manjša je prisotnost vseh hranilnih snovi v zaužiti hrani (razen vitamina C), kar so znanstveniki poimenovali nevaren učinek redčenja hranilnih snovi), tudi moti prebavo in endokrini sistem, toksično deluje na jetra, poslabša delovanje imunskega sistema in poveča tveganje za alergije ter se lahko »pohvali« tudi z opiatnim vplivom na razpoloženje in čustvovanje. Če ga namreč kratek čas ne uživamo, povzroča simptome odvisnosti (ob rednem uživanju prej ali slej postanemo sladkoholiki, umik sladkorja pa povzroči negativne simptome odtegnitve) in je tako veliko bolj podoben drogi kot hrani. Vsekakor dovolj razlogov, da se požvižgate na mnenje drugih in raje sledite sebi oziroma svojemu zdravju!

sladkor 2.jpg

Ekološki in nepredelan med

Prastaro zdravo sladilo je tudi med, vendar mora biti nepredelan in ne sme biti segret nad temperaturo panja (38 stopinj Celzija). Če namreč med segrevamo, se spremeni v toksičen sladkor z nevarnimi presnovnimi posledicami, zato medu ni dobro uporabljati za sladice, ki jih med pripravo segrevamo. Stare družbe so med cenile kot »sveto hrano«, saj so ga že od nekdaj uporabljali kot hrano in zdravilo. Naraven nepredelan med (z glikemičnim indeksom 30) je namreč pravi vir življenjske moči: le ena kapljica medu vsebuje več kot sto različnih za organizem pomembnih snovi, ki pomagajo krepiti imunski sistem in zdravje organov, med drugim tudi trebušne slinavke in jeter. Seveda pa mora biti med ekološkega izvora, da bo njegovo delovanje zares zdravilno, in ne obratno. Posebna previdnost pri uživanju medu ter njegovih izvlečkov in izdelkov je potrebna tudi, če ste alergični na cvetni prah ali ste sladkorni bolnik.

Preberite tudi: Ste brez energije, utrujeni in brezvoljni? Kliknite TUKAJ!