Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pomladanska utrujenost ali začetek bolezni?

Marijana Mandić, Maja, 12.05.2018 12:01:10

Če ste utrujeni od utrujenosti, imate vso pravico svojega zdravnika prositi, naj vam napiše napotnico za rutinski odvzem krvi.

Delite na:
Pomladanska utrujenost ali začetek bolezni?
Revija Maja

Nemalo zdravnikov prehitro postavi diagnozo pomladanska utrujenost, a če se ta vleče predolgo, se je treba vprašati, ali gre res le za to. Včasih smo utrujeni zaradi prikritega začetka bolezni, pogosto pa zaradi pomanjkanja ključnih mineralov in vitaminov. Katere bolezni nam lahko razkrijejo kapljice krvi?

Delovanje ščitnice

S temi testi preverjajo, ali imate hipo- ali hipertioridizem, ki sta tesno povezana s pomanjkanjem energije. Hiper sicer pomeni, da imate energije sprva preveč, potem pa napoči popolna izčrpanost. V preiskavi vam izmerijo hormone TSH, raven prostih T4-hormonov, raven prostih T3-hormonov ter tiroglobulin in tiroidni microsomal AB, ki je manj znan, z njim pa iščejo avtoprotitelesa žleze ščitnice. Se pravi, da nekateri ljudje proizvajajo protitelesa proti lastni ščitnici namesto proti vsiljivim bakterijam ali virusom, za kar so naša protitelesa ustvarjena, kar spet vodi v premalo ali preveč aktivno ščitnico, z drugimi besedami, v utrujenost.

Anemija ali hemokramotoza

Test pokaže, ali imate nenormalne količine krvnih teles, ki so običajno povezana z utrujenostjo. Mimogrede, če je vzrok vaše utrujenosti anemija, morate opraviti dodatne krvne preiskave, da ugotovijo, kaj jo povzroča.

HGB v rezultatih preiskave je protein, ki rdečim krvnim celicam omogoča prenašati kisik iz pljuč v telesna tkiva. Kisik potrebujejo prav vsa naša tkiva, saj je osnovni vir energije. Premalo hemoglobina imamo lahko že, če imamo močne menstruacije ali nam primanjkuje hranilnih snovi. Feritin je protein, ki hrani železo v krvi. Tudi tega vam bodo preverili, da pridejo vzrokom za vašo utrujenost do dna.

Vnetja, alarm za začetek bolezni

Morda pa ste utrujeni, ker imate visoko raven vnetja v telesu. Natančne preiskave, denimo eritrocitov, lahko pokažejo tudi na revmatične bolezni oziroma lupus. V ta namen merijo tudi C kreativni protein (CRP), ki nastaja v jetrih. Povišane ravni CRP so pomemben napovednik srčnega infarkta. Raven CRP med 3 in 10 je morda začetek ateroskleroze, ki jo povzroča nabiranje plaka v arterijah.

Stopnja sedimentacije eritrocitov je še en način za merjenje vnetja v telesu. Il-6, Il8/ali TNF ALFA so posebne kemikalije oziroma biomarkerji v krvi, ki se sproščajo iz ene skupine vnetih celic, da bi drugim sporočile, da je v telesu vnetje in je potrebna dodatna pomoč. So zelo pomemben pokazatelj tudi nekaterih rakavih bolezni.

Faktor vaskularne endotelijske rasti (VEGF) spodbuja rast krvnih žilic in se lahko poviša pri celjenju ran in nosnih polipih. Zanimivo je, da napoveduje oziroma potrjuje sindrom apneje v spanju.

Sladkorna bolezen

Raven glukoze na tešče od 79 do 99 mg/dl nakazuje normalno presnovo glukoze. Raven od 100 do 125mg/dl pomeni moteno presnovo glukoze,raven nad 125 mg/dl ob dveh različnih merjenjih pa že napoveduje sladkorno bolezen, katere prvi znak je prav utrujenost.
Hemoglobin A12(HBA1C) je pokazatelj povprečne količine glukoze v krvi, saj dnevna nihanja pravzaprav ne povedo kaj dosti. Z meritvami inzulina ugotavljajo, ali je visok krvni sladkor posledica nezadostne količine ali slabe izrabe inzulina.

Delovanje ledvic

Ledvici sta fižolu podobna organa, ki sta nujna za mikroupravljanje krvnih kemikalij in ju pogosto prizadene kakšna kronična bolezen.

Kreatinin je proteinski odpadni proizvod mišičnega metabolizma, ki se izloča skozi ledvice. Ker se izloča s stalno hitrostjo, je njegova raven dober pokazatelj delovanja ledvic in s tem življenjske vitalnosti. Raven kreatinina se lahko začasno poviša, tudi če si poškodujemo mišice.

BUN pomeni količino sečnine v krvi. Sečnina je glavni produkt presnove telesnega proteina in vsebuje dušik. Skupaj z drugimi z dušikom bogati odpadni produkti se normalno izloča iz krvnega obtoka prek ledvic, zato povečana količina BUN lahko kaže na slabše ledvično delovanje, včasih pa je vzrok le dehidracija. Če nam torej pojemajo moči, najprej popijmo kozarec vode.

Zdravje jeter

So telesni filter za strupe in glavni metabolični stroj za ustvarjanje novih proteinov ter radoživosti. Zdravje jeter kažejo ravni AST in bilirubina. Z njima lahko odkrijemo tudi vnetje žolča.

Kaj pa če je možganska kap?

Če srce ne more črpati dovolj krvi, smo vse bolj utrujeni. Kdaj pa lahko posumimo, da nam grozi kap? Natriuretetski peptid tipa B (BNP) se proizvaja samo v srčnih prekatih, zvišana raven pa lahko nakazuje odpoved srca oziroma srčno kap. Povišan BNP je lahko tudi zelo pomemben pokazatelj koronarnega sindroma.

Pomanjkanje vitaminov

Prosite zdravnika, naj preveri, ali je v vaši krvi dovolj vitalnih vitaminov, ki hranijo sleherno celico telesa. Vitamin B12 je pomemben za presnovo, tvorjenje rdečih krvnih celic in vzdrževanje osrednjega živčnega sistema, torej za umirjenost in veselje do življenja. Njegovo pomanjkanje je lahko posledica tega, da ga ne moremo vsrkati iz hrane ali pa pretežno vegetarijanske prehrane, saj ga je največ ravno v živilih živalskega izvora.
Vitamin D spodbuja nastajanje srečnih hormonov in je pravi čudež pri ohranjanju močnega imunskega sistema, ki ravno na pragu toplejših dni pogosto kloni. Nujno potreben je še za absorpcijo kalcija in fosfatov. Brez njega sta lahko torej tudi dva litra mleka na dan premalo v boju zoper osteoporozo oziroma krhke kosti. Dobite ga s polurnim sprehodom na sončen dan ali prehrano, v kateri ne manjkajo ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki in živila, obogatena z vitaminom D.

Črevesne bolezni

Črvi se ne hranijo le z jabolki, temveč tudi z našo vitalnostjo. Kronične črevesne težave in zajedavske bolezni nas lahko zaradi skrhanosti spravijo v bolnico. Kaj morate preveriti? Prisotnost jajčec in parazitov v blatu. In še, povsem možno je, da ste alergični na kakšno vrsto hrane, kar vas prav tako izčrpava. Tkiva transglutaminaze (TTG) lahko nakažejo na vnetje v tankem črevesju. To protitelo nakazuje intoleranco za gluten (pšenica, ječmen, rž, oves), bolj znano kot celiakija. Mnogi ljudje z njo ne absorbirajo dobro pomembnih hranil, zato so utrujeni in tudi zelo suhi, če se ne začnejo pravočasno zdraviti.

Metabolični sindrom

Več kot tretjina debelih ljudi ima metabolični sindrom. Najbrž ste tudi vi med njimi, če imate visok krvni tlak, visoko raven sladkorja v krvi, preveč trigliceridov, premalo dobrega holesterola in preveč centimetrov okoli pasu.

Če bo zdravnik pri vas ugotovil inzulinsko rezistenco, prav tako značilno za metabolični sindrom, vam bo najprej razložil, da hranila iz vaše krvi ne morejo dospeti do celic, zaradi česa kajpak izgubljate moč. Zdravilo? Že pet kilogramov manj lahko nadomesti marsikatero zdravilo, tako zelo se bo izboljšalo vaše splošno zdravje in razpoloženje.

Leptin proizvajajo maščobne celice. Pri zdravih ljudeh pomaga krotiti apetit, pri debelih pa je najbrž prav prenizka raven tega hormona razlog za previsoko številko na tehtnici in stalno utrujenost.

Adiponectin je le še en od mnogih maščobnih hormonov, ki upade pri pridobivanju teže. Njegova visoka raven je dobrodošla tudi zato, ker nas varuje pred srčnim napadom. Zato se potrudimo in izgubimo nekaj kilogramov, saj s tem nahranimo tudi ta nadvse dragoceni hormon.

Hormoni pod lupo

Preverijo vam lahko raven srečnih hormonov, pa tudi rastnih, testosterona in vseh spolnih hormonov. Raven DHEA vpliva na izločanje spolnih hormonov, kako zelo pomembna je spolnost za zdravje, pa učijo že v osnovni šoli.

Ste utrujeni že dlje kot pol leta?

Vzrok za kronično utrujenost je lahko lymska borelioza oziroma virus CMV, podoben mononukleozi, virus epstein-barr ali toksoplazmoza, ki jo lahko staknete, če vrtnarite z okuženo zemljo, čistite okužene mačje iztrebke ali delate s surovim mesom.

Preberite tudi: Super domača pasta, ki pomirja opekline. Kliknite TUKAJ!