Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pomen darovanja za ledvične bolnike

K. K. M., Maja, 25.10.2018 14:01:16

Nekatere bolezni ozdravimo s počitkom, druge z intenzivnim zdravljenjem, pri nekaterih hujših boleznih pa je potrebna presaditev tkiv ali organov. Med zadnje spadajo tudi mnogi ledvični bolniki v zadnji fazi kroničnega obolenja.

Delite na:
Pomen darovanja za ledvične bolnike
Bolezen se pogosteje pojavi pri odraslih, otroci zbolijo redkeje. Dreamstime

Kronična ledvična bolezen je okvara ledvic, ki traja več kot tri mesece. Nanjo nakažejo prisotnost krvi ali beljakovin v urinu. Ali pa se pri slikovni preiskavi z ultrazvokom pokaže nenormalna slika ledvic. Pokazatelj bolezni je tudi na manj kot 60 odstotkov zmanjšano delovanje ledvic. Čeprav v urinu ni krvi ali beljakovin in je njihova oblika normalna, je zmanjšano delovanje ledvic znak za preplah.

Bolezen se pogosteje pojavi pri odraslih, otroci zbolijo redkeje. Do kroničnih obolenj velikokrat pride zaradi drugih bolezni, kot je sladkorna bolezen ali zvišan krvni tlak. Vzroki so tudi imunska vnetja ledvičnih telesc in dedne oblike bolezni. Čeprav znakov bolezni pri sebi ne opazite, to ne pomeni, da bolezen še ni nastopila. Prve večje težave se pojavijo šele, ko se že razvije do ledvične odpovedi. Najpogosteje pa je odkrita pri naključnih preiskavah. 

Zdravljenje

Ko ledvice odpovedo oziroma ko ne morejo več opravljati svojih nalog, je zdravljenje treba nadomestiti z dializo ali pa opraviti presaditev. Dializa omogoča življenje bolnikom z dokončno odpovedjo, vseeno pa je presaditev velikokrat edina možnost za preživetje. Ravno zato je potrebna pripravljenost vseh ljudi za darovanje po smrti ali pa že v času življenja. 

Pogosta bolezen pri ženskah

Na svetovni ravni se s kronično boleznijo srečuje kar 195 milijonov žensk in je pri njih trenutno osmi najpogostejši vzrok smrti, saj za njo vsako leto umre kar 600 tisoč žensk. Podobno kot pri moških jo lahko povzročajo različne druge bolezni. Bolezni ledvic vplivajo na plodnost, med nosečnostjo pa so z njimi pogosteje povezani zapleti pri materi in otroku. Okužbe se tako kot večina okužb sečil praviloma pojavljajo pri ženskah v rodnem obdobju in nosečnosti. Drugače pa so predvsem v manj razvitih državah ženske glede te bolezni slabše ozaveščene, hkrati imajo omejen dostop do zdravstvene oskrbe. Po drugi strani ženske praviloma pogosteje darujejo ledvice za presaditev kot moški.

Prostovoljno delo Zveze društev ledvičnih bolnikov

Gre za humanitarno organizacijo bolnikov, ki temelji na delu članov.

Zvezo društev ledvičnih bolnikov Slovenije sestavljajo društva iz celotne Slovenije, njihovo delovanje je usmerjeno predvsem v podporo bolnikom in njihovim svojcem, da bi čim lažje premagovali težave, povezane z boleznijo in zdravljenjem, ter da bi bolniki še naprej živeli čim bolj dejavno. Hkrati si prizadevajo javnost seznaniti s potrebami ledvičnih bolnikov in enakopravno sodelovati pri snovanju politik, ki zadevajo njihovo življenje. Med širšo javnost širijo tudi vedenje o velikem pomenu, ki ga ima transplantacijska dejavnost.

Že več kot 20 let opozarjajo na pomen darovanja organov. 

Od leta 1996 vsako leto v sklopu evropskega dne (EODD) številne organizacije širijo informacije o darovanju in presajanju organov, tkiv in celic. Število Evropejcev, ki čakajo na potreben organ, vsako leto še vedno narašča, zato je tudi letos glavni namen ozaveščanja, da ljudje razmislimo o problemu pomanjkanja organov, saj na pomoč čaka na tisoče bolnikov. 

Največ darovalcev v Evropi je tistih, ki umrejo v bolnišnicah. Po uradno potrjeni smrti pa se tudi pri tistih, ki so se že pridružili registru darovalcev, zdravniki najprej posvetujejo s sorodniki, da bi pridobili dodatno soglasje.

ledvice 1 dreamstime_xxl_104832090.jpg
S SMS donacijo lahko podprete aktivnosti Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije.
Dreamstime

SMS donacija

S SMS donacijo lahko podprete aktivnosti Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije, ki že 39 let ozavešča slovensko javnost o ledvični odpovedi.

Pošljite SMS s ključno besedo JUNAK ali JUNAK5 na številko 1919 in prispevajte 1 ali 5 evrov za Zvezo društev ledvičnih bolnikov Slovenije, ki bo z zbranimi sredstvi pomagala otrokom in odraslim na dializi in jim zagotovila brezskrbne brezplačne počitnice.

8 nasvetov za zdrave ledvice 

1. Bodite telesno dejavni. 

2. Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi. 

3. Redno si merite krvni tlak. 

4. Jejte zdravo in skrbite za primerno telesno težo. 

5. Zmanjšajte vnos soli. 

6. Popijte dovolj tekočine. 

7. Ne kadite. 

8. Ne jemljite protibolečinskih zdravil, če to ni potrebno.