ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Plavanje - odlična rekreacija (posebno za pretežke)

Tina Lucu, 11.07.2020 19:00:06

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★

Delite na:
Plavanje - odlična rekreacija (posebno za pretežke)
plavanje unsplash

Ste se odločili, da letos teku dodate tudi plavanje? Pravilno! Plavanje je ena izmed najboljših oblik športne rekreacije predvsem za tiste, ki bi radi izboljšali svojo telesno kondicijo ali shujšali, zlasti če imajo močno povečano telesno težo.

Pri plavanju sklepi trpijo manj kot pri drugih športih, kar pa ne pomeni, da se ne moremo poškodovati. Ne glede na to, kako dober plavalec ste, se v vodi lahko zabavate in telesno vadite. Voda že sama po sebi blagodejno učinkuje na vaše telo.

Poznamo štiri klasične stile plavanja: prsno, prosto (kravl), hrbtno in delfin. Osnova je prsno, najhitrejši je kravl, najtežji je delfin, hrbtno plavanje pa ima verjetno največje terapevtske učinke (hrbet).

Pripravili smo vam nekaj napotkov in nasvetov za čim bolj lahkotno in brezskrbno plavanje ter primer treninga za začetnike.

Treba je vedeti, da je voda 80-krat gostejša od zraka. Vaša fizična moč ne pride toliko do izraza, veliko pomembnejše je, da znate racionalizirati svoje gibanje v vodi.

Plavati s čim manj napora je zlato pravilo plavanja.

Menjajte hitrost plavanja, poskusite plavati čim hitreje minuto in nato počivajte - intervale smo dali tudi v načrt treninga.

Da bi izboljšali tehniko plavanja, potrebujete čas in voljo. Tudi vaditelj oziroma inštruktor pride prav, da vas opozori na napačne gibe, saj se med plavanjem ne morete opazovati.

Zapomnite si:

Hitrejše plavanje z vmesnim počivanjem ima ugodnejše učinke na telo kot neprekinjeno počasno plavanje.

Pri vsakem zamahu se je treba čim bolj iztegniti.

Pri plavanju dihajte enakomerno, saj vas bo to sprostilo, lažje boste držali ritem plavanja in uravnavali zamah.

Če se odpravljate na daljše plavanje, imejte vedno s sabo partnerja - nikoli ne plavajte sami.

Pri prostem (kravl) in hrbtnem plavanju iz kolka brcajte z nogami tako, da imate kolena stegnjena in fiksirana, prste na nogah pa iztegnjene v špičko.

Pred odhodom v vodo se dobro raztegnite, še zlasti če nameravate plavati dlje časa. Dobra je tudi kombinacija fitnesa in plavanja (npr. dvakrat na teden fitnes in dvakrat plavanje).

Za napredek je najboljše intervalno plavanje. Odplavajte določeno dolžino (npr. 100 m) v hitrem tempu, počivajte, a ne več, kot je trajalo vaše stometrsko plavanje, in to nato ponovite npr. desetkrat.

Plavanje je samo ena od možnosti za izboljšanje kondicije in moči v vodi. Obstaja še vrsta vadb v vodi, kot so vodna aerobika, vadba z utežmi, pripetimi na telo in okončine, tek v vodi, ki sega do kolen …

Plavajte s pripomočki, kot so plavutke, plavalna deska, maska za potapljanje. Tako se boste v vodi bolj zabavali in v njej zato preživeli več časa. Na voljo pa je tudi že vodoodporni walkman za plavanje.

Primer treninga za začetnike pa si oglejte v

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★