Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Pijača z lepotnimi učinki

M. B., Zvezde, 31.05.2019 12:01:11

Kokosova voda za brezhibno polt.

Delite na:
Pijača z lepotnimi učinki
Kokosova voda Dreamstime

V eksotičnih deželah je kokosova voda že stoletja priljubljeni napitek, a ne samo zaradi prijetnega okusa, pač pa tudi zaradi blagodejnih učinkov na telo. Kot kažejo raziskave, je kokosova voda odlična izotonična pijača, ki preprečuje dehidracijo, polepša polt in je kot nalašč za vroče dni, ko na vse načine iščemo osvežitev.

Kokosovo vodo pridobivamo iz mladih, zelenih in še nezrelih kokosov. Vsak mlad sadež je vsebuje okoli 300 mililitrov, medtem ko je v zrelih, rjavih kokosih vode zelo malo (le do 100 mililitrov). Njen okus je blago kiselkast do sladek ter je malenkost gostejše teksture, kot jo ima navadna voda, poleg tega nima nobenih maščob in le 19 kalorij v 100 mililitrih tekočine. Prav tako kokosova voda vsebuje celo vrsto vitaminov in mineralov, kot so kalcij, magnezij in natrij, elektrolite, aminokisline, antioksidante in druga zdravju blagodejna fitohranila. Navsezadnje pa je tudi izotonična, kar pomeni podobne sestave kot človeška kri, zato je odličen gasilec žeje po športni aktivnosti.

Nad mozolje in prhljaj

Kako pa lahko kokosovo vodo uporabimo v lepotne namene? Nič lažjega. Poiskali smo nekaj preprostih receptov, s katerimi lahko globinsko očistimo, navlažimo kožo in se celo znebimo nadležnih mozoljev in prhljaja na lasišču.
- Umivanje obraza
Namesto običajne vode si vsako jutro obraz umijmo s kokosovo vodo. Uporabimo lahko tudi čistilni gel ali peno, ki jo na koncu speremo s kokosovo vodo. Koža bo mehkejša in bolj sveža.
- Navlažitev kože
Kokosova voda lahko povsem nadomesti tonik. Malo je kanimo na vato in z njo podrgnimo obraz in vrat. Zlasti pa jo natrimo v tiste predele kože, ki so izsušeni in pordeli.
- Odstranjevanje ličil
Pozabimo na sintetične odstranjevalce ličil z vek, saj je kokosova voda ravno tako učinkovita. Kanimo jo na kosem vate in odstranimo ličila. Ob tem imejmo oči zaprte.
- Maska
Pri suhi koži si pripravimo masko iz kokosove vode, kurkume in nekaj kapljic kokosovega olja. Nanesimo jo na obraz za deset minut, nato jo sperimo s toplo vodo. Če imamo mastno kožo, iz maske izpustimo kokosovo olje.
- Mozolji
Kokosova voda je antimikrobna in antibakterijska. Preden gremo spat, lahko z njo navlažimo mozolje in druge kožne nepravilnosti.
- Prhljaj
Pri suhem lasišču, ki se lušči, preprosto vmasirajmo vanj malo kokosove vode. S tem navlažimo kožo in zmanjšamo nastajanje prhljaja. Lase po takšnem razvajanju speremo z običajno vodo.

kokos voda 1.jpg
Kokosova voda
Dreamstime

Previdno pri nakupu!

Seveda nam ni treba potovati v eksotične kraje, da bi si priskrbeli kokosovo vodo, saj je na prodaj tudi v Sloveniji. Je pa treba biti previden pri nakupu, saj nas hitro lahko zapelje ponudba nekakovostnih kokosovih vod. Predvsem bodimo pozorni, da na etiketi izdelka piše 100 % naravna ekološka kokosova voda iz mladih orehov, kajti le takšna ima vse zgoraj naštete prednosti. Pomembno je tudi, da ni narejena iz koncentrata in da med sestavinami ni navedenih drugih dodatkov, na primer navadne vode, sladkorja, konzervansov (citronska kislina), arom … Prav tako ne kupujmo kokosovega soka oziroma vode v prahu. V procesu spreminjanja soka v prah se namreč zaradi visokih temperatur izgubijo del okusa in nekatere sestavine.

kokos voda 3.jpg
Kokosova voda
Dreamstime

Dobro je vedeti!

Kokosova voda je izredno občutljiva in jo je industrijsko težko izčrpati iz kokosovih orehov. Takoj ko je oreh odprt, sok pride v stik s kisikom, kar pomeni, da postopno oksidira oziroma začne dobivati rumeno do rjavo barvo. Nekateri proizvajalci rešujejo to težavo tako, da vodo za kratek čas segrevajo na izjemno visoko temperaturo (med 135 in 150 stopinj Celzija), s čimer uničijo bakterije in mikroorganizme, vendar ta postopek vpliva tudi na okus in prehransko vrednost vode.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 21, 22. 5. 2019.