Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pazite se jih, če imate občutljivo kožo!

Lea Pufek, Bodi zdrava, 08.09.2018 14:01:31

Pomembno je vedeti, katere so tiste sestavine, ki razdražijo občutljivo kožo.

Delite na:
Pazite se jih, če imate občutljivo kožo!
Preden se lotimo razkrivanja sestavin, ki vaši potencialno občutljivi koži škodujejo, je treba najprej določiti, ali sploh imamo občutljivo kožo. Thinkstock Photos

Tisti, ki imate občutljivo kožo, veste, kako zelo nepredvidljiva zna biti. Obstajajo izdelki, ki ji ne povzročajo težav, po drugi strani pa izdelki, za katere ste prepričani, da ne bodo težavni, predstavljajo nadvse neprijetno izkušnjo. Pomembno je vedeti, katere so tiste sestavine, ki razdražijo občutljivo kožo.

Preden se lotimo razkrivanja sestavin, ki vaši potencialno občutljivi koži škodujejo, je treba najprej določiti, ali sploh imamo občutljivo kožo. Ljudje namreč pogosto zmotno mislijo, da spadajo med tiste z občutljivo kožo, medtem ko mnogi, ki imajo zares občutljivo kožo, tega ne vedo. Vsaka sprememba, ki jo na koži povzroči kozmetični izdelek, še ne pomeni nujno občutljive kože, pravijo dermatologi. Lahko gre zgolj za trenutno razdraženost, ki je lahko posledica pretirane uporabe nekega kozmetičnega ali negovalnega izdelka. Če se vam zgodi, da vaša koža neki izdelek sicer dobro prenaša, samo občasno pa se nanj ekstremno odzove, je morda vzrok ravno ta, da pretiravate z uporabo izdelka. Prav tako je treba razumeti, da je pozimi vsaka koža veliko bolj nagnjena k razdražljivosti, zato tudi to še ni nujno znak, da imate občutljivo kožo.

Občutljiva koža je tista, ki peče, pordeči ali se kakor koli drugače neprijetno odzove na večino izdelkov, ki jih nanesete nanjo, prav tako pa je večino časa suha in srbeča. In takšna koža se mora po priporočilih dermatologov izogibati naslednjim sestavinam. 

Dišave

Dišave v kozmetičnih izdelkih so navadno prvo, kar dermatologi odsvetujejo pacientom z občutljivo kožo. Preprosto zato, ker dišave oziroma ojačevalci vonja vsebujejo precej različnih kemijskih sestavin, ki so lahko krive za težave s kožo. Uporabljajte torej izdelke, ki so primerni za občutljivo kožo, ti navadno ne vsebujejo nevarnih dodanih dišav. Nikakor pa med te izdelke ne spadajo tisti, ki so označeni kot neodišavljeni oziroma brez vonja. Vsaka sestavina ima naravno prisoten vonj, zato je povsem naravno, da izdelki imajo vonj.

Tistim, ki so brez vonja, so preprosto dodane sestavine, ki izničijo močan vonj drugih sestavin, kar pa je navadno za kožo prav tako škodljivo. Koži veliko bolj prijazni so izdelki, ki nimajo umetno dodanih vonjav, še vedno pa je za občutljivo kožo najprimernejša uporaba izdelkov, namenjenih natančno temu tipu kože, ki imajo navadno naravno prisoten vonj sestavin.

Barvila

Ta so zlasti pomembna pri barvanju las. Marsikateri temnejši odtenki barv za lase namreč vsebujejo kemijske sestavine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo na lasišču, po vratu ali po robu lasišča. Ravno zato je na vsaki škatli barve za lase navedeno navodilo, da je treba barvo najprej testirati na koži, preden jo nanesete na lasišče. Če se barvate pri frizerju in že imate izkušnje z alergijskimi reakcijami pri barvanju oziroma imate dermatološko potrjeno diagnozo občutljive kože, ga pravočasno opozorite o svojem stanju.

izdelki lepota_ThinkstockPhotos-672330926.jpg
Večina naravnih izdelkov vsebuje rastlinske izvlečke in esencialna olja, ki pa lahko pri občutljivi koži sprožijo reakcijo.
Thinkstock Photos

Rastlinski izvlečki in esencialna olja

Navadno smo prepričani, da naravne sestavine koži ne morejo škodovati, zato koži prijazno enačimo z naravno. A če bi bilo to res, potem ne bi obstajale zastrupitve in reakcije pri stikih z rastlinami. Večina naravnih izdelkov vsebuje rastlinske izvlečke in esencialna olja, ki pa lahko pri občutljivi koži sprožijo reakcijo. Posebno v visoki koncentraciji. Zlasti agresivni utegnejo biti izvlečki agrumov in poprove mete.

Sulfati

Sulfati v negovalnih izdelkih so tisti, ki skrbijo za to, da se milo, gel za telo, piling ali šampon lepo bogato penijo. In čeprav se nam zdi, da je ravno pena tista, ki najbolj očisti našo kožo, je pravzaprav tista, ki z naše kože odstrani naravno prisotna olja, ki tvorijo kožno bariero, ki je naravna zaščita kože. Tako osiromašena suha koža je veliko bolj dovzetna za srbečico, izpuščaje, rdečico, mozolje in druge nevšečnosti.

izdelki lepota_ThinkstockPhotos-538482566.jpg
Koži veliko bolj prijazni so izdelki, ki nimajo umetno dodanih vonjav.
Thinkstock Photos

Grobi luščilci

Luščilci oziroma pilingi so za odstranjevanje odmrlih kožnih celic in nečistoč nadvse primerni, a večina jih je pregrobih. To povzroča pordelo in razdraženo kožo, zlasti če je občutljiva. Ljudje z občutljivo kožo morajo biti pri uporabi pilingov izjemno previdni. Ne smejo jih uporabljati prepogosto, prav tako pa ne pregrobih in preveč agresivnih. Dermatologi najpogosteje svetujejo tiste iz ovsa, ki jih lahko pripravite tudi doma. Oves ima namreč precej blažilnih lastnosti, prav tako pa velja za naravnega čistilca kože. Nekaj ovsa preprosto zmešajte z medom in banano, da dobite nežen domači luščilec, ki občutljivi koži ne bo škodoval.