Sašo Hribar za obrez Dobra karma

'Ne bi več tlačil tega sveta, če Andreja ne bi ...

donald-trump, arlington Svet24.si

VIDEO: Trump omotičen in zibajoč. Je za to kriva...

jansa sarec pl Reporter.si

Twitter se norčuje iz Janševih obtožb: Šarec ...

nova gorica, streljanje Svet24.si

VIDEO: Sredi belega dne strelski obračun v Novi ...

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Otroci za rast in razvoj potrebujejo vitamin D

PR, 06.03.2020 12:33:03

Vitamin D je maščobotopen vitamin, ki se lahko nahaja v obliki D2 ali D3. Oblika D3 je tista, ki jo tvorimo sami ob prisotnosti sončne svetlobe ter jo dobivamo iz prehranskih virov, kot so mastne ribe, jajca in obogateni mlečni oz. maščobni izdelki.

Delite na:
Otroci za rast in razvoj potrebujejo vitamin D
DMax Kids DMax Kids

Vloga vitamina D

Glavna funkcija vitamina D je vzdrževanje ravnovesja koncentracije kalcija in fosforja v krvi, kar je povezano z delovanjem mnogih celičnih procesov, živčno-mišične funkcije ter okostenitve kostnih tkiv.

Vitamin D ima, poleg zgoraj navedenega, znanstveno potrjeno delovanje na organizem:

  • ima vlogo pri ohranjanju zdravih kosti in zob
  • prispeva k delovanju imunskega sistema
  • prispeva k delovanju mišic
  • ima pomembno vlogo pri delitvi celic

Pomanjkanje vitamina D

Večji del vitamina D, ki se nahaja v telesu, ne dobivamo s prehrano, temveč z lastno proizvodnjo ob ustrezni izpostavljenosti sončni svetlobi.  V hladnejših mesecih je tvorjenje vitamina D zmanjšano, saj se soncu premalo izpostavljamo –  več se zadržujemo v zaprtih prostorih;  prav tako je potrebno upoštevati, da so v tem času dnevi krajši in proste popoldanske ure preživimo zunaj, ko sonce ni več tako aktivno. Poleg tega je v hladnješih mesecih večji del naše kože prekrit z oblačili, ki preprečujejo stik sončnih žarkov s kožo.

V poletnih mesecih pa največjo oviro pri tvorjenju lastnega vitamina D predstavljajo kreme za sončenje, ki onemogočajo tvorjenje tega vitamina.

Tveganju za pomanjkanje vitamina D so še posebej izpostavljeni otroci, saj jih pred zunanjimi dejavniki toliko bolj ščitimo – pozimi zaradi mraza ter poleti zaradi močnega sonca in škodljivoti ultravijoličnih žarkov.

Znaki pomanjkanja

Pomanjkanje vitamina D pri otrocih povzroča rahitis (ki se kaže kot odebelitve na hrustancih, deformacija skeleta, kosti se rade upognejo in lomijo)  ter manjšo moč mišic.

Znaki, ki lahko nakazujejo na pomanjkanje vitamina D so izčrpanost ter bolečine v mišicah in kosteh. Zaradi pomanjkanja vitamina D so otroci lahko tudi bolj utrujeni, kar je lahko posledica oslabljenega imunskega sistema.

Priporočen dnevni vnos vitamina D

Za otroke do 1. leta starosti je priporočen dnevni vnos vitamina D 400 IU (10 μg), za starejše pa 800 IU (20 μg) dnevno.  Ker z naravnimi viri velikokrat ne moremo zadostiti dnevni potrebi po tem vitaminu, se priporoča dodajanje v obliki prehranskih dopolnil. Vendar se moramo zavedati, da s prehrano in izpostavljanjem soncu telo samo tvori vsaj del priporočene vrednosti tega vitamina, zato je potrebno upoštevati skupni dnevni vnos vitamina D iz vseh virov – hrana, obogatena živila, izpostavljenost soncu ter prehranska dopolnila.

Dodajanje vitamina D s prehranskimi dodatki

Zaradi splošnega pomanjkanja vitamina D pri otrocih ter zaradi njegove pomembne vloge v organizmu, priporočajo zdravniki pediatri dodajanje tega vitamina v obliki prehranskih dodatkov skozi celotno obdobje rasti otroka, torej od rojstva pa do 17. leta starosti.

Velikokrat pa je dodajanje raznih vitaminov in mineralov pri otrocih oteženo, saj jih odklanjajo zaradi neprijetnega okusa ali nepraktične oblike doziranja.

D-max Kids je razvit posebej za otroke in vsebuje 400 IU oz. 10 μg vitamina D3 naravnega izvora (iz lanolina oz. maščobe ovčje volne). Je v obliki žvečljivih tablet prijetnega okusa po hruški, kar omogoča enostavno doziranje otrokom.  Tablete so brez sladkorja, slajene so z naravnim brezovim sladkorjem oz. ksilitolom. Prav tako ne vsebujejo laktoze, glutena, kvasa ter nepotrebnih barvil in konzervansov.

Po izdelku visoke kakovosti iz finskega farmacevtskega podjetja povprašajte v lekarnah in specializiranih prodajalnah.