Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Odplaknimo kakšen kilogram viška kar z domačim grozdjem

Tina Lucu, 18.10.2019 14:00:00

Grozdje, posebno domače, vsebuje toliko pomembnih sestavin, da bi bilo škoda, če ga ne bi izkoristili za jesensko čiščenje telesa in izgubljanje kilogramov.

Delite na:
Odplaknimo kakšen kilogram viška kar z domačim grozdjem
Dieta z grozdjem Profimedia

Grozdni sladkor, minerali, kot so kalij, kalcij, fosfor, beljakovine, sadne kisline, aromatične substance, vitamin B (razen vitamina B12) in vitamin C, vse to je popoln koktajl, da telo pripravimo na dolgo zimo. V 100 gramih svežega grozdja je 69 kalorij, 0,72 grama proteinov, 0,16 grama maščob, 18,10 grama ogljikovih hidratov (sladkorjev in vlaknin).

grozdje, dieta, jesen
Dieta z grozdjem
Profimedia

Za lepo kožo

Grozdje pomaga pri boljši cirkulaciji, kar pozitivno vpliva na sestavo in kakovost kože. Če vsak dan pojemo skodelico grozdja, postane naša koža bolj napeta in gladka.

Antioksidanti, kot so karotin, vitamini C, E, B6, selen in predvsem flavonoid, pomagajo koži, da ohranja mladost in prožnost.

grozdje, dieta, jesen
Dieta z grozdjem
Profimedia

Dieta z grozdjem – zdrava in preprosta

1. DAN

Čez dan pojejte kilogram črnega grozdja.

2. DAN

Zajtrk: Ovseni kosmiči z mlekom ali navadnim jogurtom.

Malica: 3–5 porcij grozdja (skupaj 300 gramov). 

Kosilo: Puranji file z zelenjavo in 150 g črnega grozdja

Večerja: 2 polnozrnata krekerja z dvema žlicama puste skute in 150 g grozdja

POMEMBNO: Čez dan popijte okoli liter in pol vode ali nesladkanega čaja, vmes tudi kakšno skodelico zelenega čaja.

3. DAN

Zajtrk: Ovseni kosmiči z mlekom ali navadnim jogurtom.

Malica: 3–5 porcij grozdja  

Kosilo: Krepka solata – radič z grozdjem in avokadom

Večerja: 2 polnozrnata krekerja z dvema žlicama puste skute in 150 g grozdja

POMEMBNO: Čez dan popijte okoli liter in pol vode ali nesladkanega čaja, vmes tudi kakšno skodelico zelenega čaja.

grozdje, dieta, jesen
Dieta z grozdjem
Profimedia

RECEPT

Grozdje in puranji file z zelenjavo

Za 4 osebe:

  • 600 g puranjih filejev
  • sol, poper
  • 2 žlici olja
  • 2 papriki
  • 150 g graha v stroku
  • 1 čebula
  • 150 g črnega grozdja

Za marinado:

  • 3 žlice kisa
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 3 žlice vroče zelenjavne juhe

Piščanca posolimo in popopramo ter na vročem olju pečemo od 5 do 7 minut.

Papriko narežemo na trakove, grah skuhamo v slanem kropu (okoli 4 minute), čebulo narežemo na koščke ter na hitro popečemo. Grozdje umijemo, razpolovimo in mu odstranimo peške.

Piščanca narežemo na koščke ter naložimo na zelenjavo in grozdje, ki ju že prej damo na krožnike. Vse sestavine začinimo z marinado, dobro pomešamo in uživamo.

Na osebo: okoli 325 kcal, 38 g železa, 12 g maščob, 15 g ogljikovih hidratov

Radič z grozdjem in avokadom

  • pol avokada
  • 1 limona
  • 300 g črnega grozdja
  • 50 g orehov
  • 1 šop peteršilja
  • 1 majhen rdeč radič
  • endivija
  • 1 žlica orehovega olja
  • 2 žlici belega balzamičnega kisa
  • 1 žlica medu
  • sol, poper

Meso avokada narežemo na rezine. Stisnemo limono ter polovico soka zmešamo z avokadom. Grozdje umijemo, razpolovimo. Orehe in peteršilj narežemo.

Radič in endivijo natrgamo, otrebimo in dobro umijemo. Zmešamo solato, grozdje, avokado, orehe in peteršilj.

*Po želji lahko solati dodatek še pršut ali pečen piščančji file.

Za zabelo zmešamo olje, preostanek limonovega soka, kis, med, sol, poper ter vse skupaj prelijemo po solati.

Na osebo: 330 kcal, 8 g železa, 12 g maščob, 19 g ogljikovih hidratov

Zakaj črno grozdje?

Vsebuje veliko antioksidanta resveratrola, ki blagodejno vpliva na človeško telo, zlasti na srce in ožilje pa tudi na spomin. Resveratrol preprečuje zgoščevanje krvi, spodbuja njen pretok po telesu, znižuje količino holesterola v krvi, niža krvni tlak, premaguje delovanje prostih radikalov ter ščiti pred vnetnimi procesi, ki so neredko krivi za težke bolezni. V črnem grozdju je tudi veliko flavonoidov antocianinov, ki so močni antioksidanti ter zavirajo vnetne procese.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 40, 27.9.2019