Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Odnosi z brati in sestrami so izjemno pomembni!

L. P., Maja, 05.08.2018 12:01:14

V otroštvu vam najbrž nihče ni tako učinkovito stopil na živec kot prav brat ali sestra.

Delite na:
Odnosi z brati in sestrami so izjemno pomembni!
Dreamstime

Tožarjenje staršem, kraja igrač, obdolževanje za stvari, ki jih je v resnici naredil/a on/a, pa kako penasti ste bili, ko so ji/mu starši pustili na tisti koncert, vam pa ne ... Med puberteto, ko divjajo hormoni, redkokateri bratje in sestre vzpostavijo res trden odnos - to ponavadi pride šele v zgodnji odrasli dobi, ko se pričnemo zavedati, kako dragoceni so pravzaprav bratje in sestre. Zakaj?

Naučijo vas zdrave tekmovalnosti

Zavist, ker si je brat/sestra prislužil/a obisk koncerta ali kina, vas je denimo spodbudila, da ste se bolj trudili v šoli ali pomagali doma, da ste bili naslednjič vi tisti, ki ste smeli ven. Tudi sestrine ali bratove dobre ocene, ki so sprožile pozitivne reakcije staršev, gotovo niso šle mimo vas neopažene, morda ste se v šoli zaradi tega še sami bolj potrudili.

Preberite tudi: Listerija, morilska bakterija. Kliknite TUKAJ!

Če odraščate v okolju z brati in sestrami, se že zgodaj naučite, da nič ni samoumevno, da je treba v vse vložiti nekaj dela in da vedno obstaja nekdo, ki je lahko boljši od vas. Edinci so pogosto razvajeni ravno zato, ker v otroštvu dobijo občutek, da se ves svet vrti okoli njih - pri bratih in sestrah teh težav ni.

Naučijo vas deliti

Ne glede na to, kako privlačna je igrača, ki ste jo dobili za rojstni dan - nikoli ni samo vaša. Tudi če ste najprej užaljeno izjavili, da se je brat ali sestra ne sme dotikati, in jo zaprli v skrivno škatlo, ste se gotovo omehčali, ko vas je lepo prosil/a, ali se sme samo malo igrati z njo. Deliti si morate tudi sladkarije, če imate smolo; pa sobo, včasih celo obleke, v starejši dobi - če sta oba ali celo vsi naredili izpit ob približno istem času - avto in tako v nedogled. A s tem, ko si stvari delite, se naučite bolje skrbeti zanje, hkrati pa ste tudi v odrasli dobi bolje pripravljeni na kompromise.

Postavijo temelje za poznejše odnose

V nekem smislu je odnos z brati in sestrami ravno takšen kot idealen odnos s partnerjem: poznajo vas do obisti, pomagali so vam prebroditi mnoge težke trenutke, vi pa njim, videli so vas, kako obnemogli od viroze bruhate v domačo straniščno školjko, po drugi strani pa tudi, kako se v maturantski obleki vrtite po plesišču. Najbrž ste se neštetokrat na mrtvo skregali in kdaj tudi hudo prizadeli, a ste spore zgladili, saj je bila v ozadju ves čas brezpogojna ljubezen. To je iskren odnos, kakršnih si v življenju vsi najbolj želimo - zavestno ali ne tako podoben vzorec iščemo, ko sklepamo trdna prijateljstva ali partnerske zveze.

Vedno vam bodo povedali resnico

Tudi če ste se skozi leta oddaljili in se ne vidite več tako pogosto, boste k bratu ali sestri vedno lahko šli po iskren nasvet. Pozna vas tako dolgo, da natančno ve, kaj vam roji po glavi, poleg tega pa nima nič od tega, da bi vam lagal/a - konec koncev vam je tudi v otroštvu gotovo brez zadržkov zmetal/a v glavo žaljivke, ki so se vam v tistem trenutku sicer zdele grozljive, a ste pozneje ugotovili, da je v njih kanček resnice. Brate in sestre lahko brez težav vprašate kaj povsem banalnega, kot je to, ali ste v novi obleki videti debeli, do bolj kompleksnih vprašanj, npr. kaj si mislijo o vaši ločitvi - kar boste dobili, je skoraj zagotovo popolna iskrenost.