Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Odnos med mamo in hčerko je vsestranski

Tina Lucu, 23.02.2020 14:00:57

Noben odnos nas ne oblikuje tako globoko - in v nas sproži toliko vprašanj. Imamo pa nekaj odgovorov.

Delite na:
Odnos med mamo in hčerko je vsestranski
mama hči Dreamstime

Je naša največja ljubezen. Človek, s katerim smo si kot otroci bile tako blizu, da sploh nismo vedele, da je mama ločena oseba. Predala nam ni le svojih genov, temveč tudi svoj pogled na svet – in me bomo to dale naprej svojim hčeram.

Čustveno je v nas »položila« vse, kar rečemo, da iz nas dela žensko. Vse to se odpira vedno znova - če hočemo ali ne.

mama-hči
mama hči
Dreamstime

Nič nenavadnega ni, da je odnos med mamo in hčerko dokaj vsestranski: pogosto čudovit, včasih pa tudi nadvse zapleten. Naši namigi vama bodo pomagali, da se sprostita v odnosu druga do druge in uživata v tistem lepem med sabo.

Koliko lastne matere se skriva v nas?

Zelo veliko. Tudi če si prostorsko ali miselno nista blizu, ne morete izbrisati oblikovanja v zgodnjem otroštvu in vpliva vzgoje. Prav nasprotno, sociologi pravijo, da z leti postajamo vse bolj podobne svojim materam.

Mama kot vzor - je to v redu?

Ja. Psihologi pravijo, da je težava le, če hči preveč idealizira mamo. Torej je treba tudi nanjo pogledati s kritičnega vidika.

Kako težko je biti mama?

Pravzaprav ne tako zelo. Pretežno število mater je sijajnih. Od njih se včasih zahteva toliko, da so nujna tudi razočaranja - na obeh straneh. Pa še psihoterapevti tako radi pripišejo toliko krivde materam, kot si je niti približno ne zaslužijo.

Zakaj nas lahko tako hitro razjezi?

Ker vez, ki vaju povezuje, traja vse življenje. Nikoli je ne boste popolnoma pretrgali. Obe strani se podrobno opazujeta. Matere se vmešavajo, hčerke se pretvarjajo, da so brez čustev. Na plan hitro priplavajo stare zamere iz otroštva. Rešitev: hčerke ne smejo razmišljati kot otroci in tudi ne čutiti tako. In matere? Priznati morajo, da so njihove deklice odrasle.

Morajo biti mame in hčerke prijateljice?

Predvsem v puberteti zna biti problematično, če se mati s svojimi skrbmi in vprašanji obrne na hčerko. To preobremeni vsakega otroka. Ko je hči odrasla, sta si lahko blizu tudi po prijateljski plati. Toda odnos ne bo nikoli tak kot denimo s prijateljico - in prav je tako.

Je sinovom lažje?

Ja in ne. Sinovi se težje odlepijo od mame. Jasno, fant se ne sme vesti kot mama. Od njega se pričakuje, da bo robusten, uspešen in čustveno manj občutljiv. Zato so sinovi pogosto deležni manj nežnosti in bližine kot hčerke.

Koliko moramo skrbeti za mamo?

Mama nas je rodila in vzgojila. Lepo je, da ji nekoč vrnemo del te skrbi, in to je povsem normalno. Predvsem, kadar več ne zmore sama. Ni pa se nam treba žrtvovati zanjo - pa naj se sliši še tako brezčutno.

Kaj se spremeni, ko hči postane mati?

Odnos takoj postane spet bolj intenziven. Lahko pride do več harmonije ali več težavnih pogovorov, kar je odvisno od vajinega prejšnjega odnosa in tega, ali zna babica svoje nasvete včasih obdržati tudi zase. Večinoma se odnos izboljša, ko otrok malo zraste.

Pojdite na potovanje z mamo

Na potovanju boste začeli ceniti mamine lastnosti, ki jih morda do zdaj sploh niste opazili – kako se pogovarja z ljudmi, obvlada situacijo in se sproščeno podaja v nove dogodivščine. Šele ko odrastemo, spoznamo, kako v redu starše imamo v resnici. Morda bo to prvič, ko bosta z mamo prekinili tradicionalni vlogi »mama-hči« in bosta postali prijateljici.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020