tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Odločitev za suhe spodnjice

Marija Mandić, Maja, 21.10.2017 13:00:00

Tri možnosti zdravljenja uhajanja urina.

Delite na:
Odločitev za suhe spodnjice

Nenadzorovano uhajanje urina, ko kapljice uidejo med smehom, kašljanjem, nošenjem bremena, telesno aktivnostjo ali že kar med mirovanjem, močno poslabša kakovost življenja. Vpliva tako na naš prosti čas kot na spolno življenje in na delovno sposobnost. Vendar se nam z neprijetnostjo sploh ni treba sprijazniti. Sodobne tehnike zdravljenja so razmeroma enostavne in v veliki večini primerov privedejo do popolne ozdravitve.

Urinska inkontinenca se ne bo pozdravila sama od sebe, kvečjemu slabše bo iz meseca v mesec, iz leta v leto, kajti staranje prinaša s seboj tudi vse ohlapnejše mišice mehurja in anatomske spremembe v medenici. Naročite se na pregled! Osebni zdravnik vas bo napotil na specialistične preiskave, na podlagi katerih bodo zdravniki specialisti lažje odločili o zdravljenju, vi pa boste vabljeni k pisanju dnevnika, kdaj in koliko kapljic vam uide.

Če je vzrok urinarna infekcija, bodo potrebni mikrobiološki testi, urodinamska preiskava pa bo potrdila ali ovrgla sum, da je vzrok za težavo kakšna nepravilnost v obliki oziroma funkciji mehurja. Metoda je precej invazivna, saj je treba v telo poseči z medicinskimi instrumenti, in vključuje več preiskav - miciometrijo, cistometrijo, profilometrijo in uretrocistokopijo. Prva razišče pretok urina, druga tlak v mehurju v mirovanju, tretja preveri, kaj se z mehurjem dogaja med telesnim naporom oziroma kako dobro tesnijo stene mehurja, uretrocistokopija pa preveri, kako zdrava je sluznica v mehurju. Prav sluznica je v mnogih primerih stresne inkontinence kriva za vnetne procese, kot je denimo cistitis, ko je potrebno tudi zdravljenje z antibiotiki.

Oslabljene mišice

V večini primerov pa so mokre spodnjice posledica oslabljenih mišic v medenici, največkrat zaradi nosečnosti in poroda, staranja in menopavze. Prvi ukrep za lajšanje in preprečevanje težav v tem primeru so vaje za krepitev mišic medeničnega dna, znane Keglove vaje, ki jih fizioterapevti priporočajo vsaki ženski po porodu. Če te ne pomagajo, tudi če jih izvajate redno, vsakodnevno in predvsem pravilno, velja razmisliti o pripomočkih, ki lajšajo težave in so na voljo v specializiranih trgovinah in lekarnah. Uhajanje urina denimo lahko zdravite z elektrostimulatorjem, ki izvaja Keglove vaje namesto vas.

Laser

Danes so na voljo tudi modernejše, ambulantne tehnike zdravljenja, med katere spada poseg z laserjem, ki je neboleč in ga izvajajo brez anestezije. S posebnim laserjem remodulirajo kolagenska vlakna v sprednjo steno nožnice. Na ta način dvignejo mehur in ga razbremenijo. Vezivna vlakna tako spet dobijo primeren tonus, kar zagotavlja pravilnejšo lego mehurja in s tem ponovno vzpostavitev pogojev za zadrževanje urina. Tudi zdravljenje z laserjem je malo invazivna, preprosta in, kot kaže, zelo uspešna metoda.

Novost je urolastic

Med sodobnimi načini kirurškega zdravljenja pa je na voljo tudi polnilo, imenovano urolastic, namenjeno ženskam, ki jim urin uhaja zaradi oslabljenih mišic mehurja, nimajo pa denimo težav zaradi prolapsa oziroma zdrsa maternice oziroma medeničnih organov. Polnilo se vbrizga v notranjo steno sečnice z namenom, da jo podpre, s čimer boste kapljice mnogo lažje zadrževali oziroma vam urin sploh ne bo več uhajal. Gel je sestavljen iz silikonske gumaste mase. Kirurg pod skrbnim vizualnim nadzorom s posebno oblikovanim instrumentom gel vbrizga na štiri skrbno izbrana mesta, ki mehur najbolj podprejo. Poseg se izvaja v lokalni anesteziji, traja od 15 do 20 minut, ženska pa lahko bolnišnico zapusti še isti dan, seveda šele po tem, ko kirurg preveri, ali je bil poseg učinkovit. Spodbudno je, da daje urolastic dolgotrajne rezultate, saj se polnilo ne more resorbirati oziroma raztopiti niti se mu volumen ne zmanjša. Po želji pa ga lahko kadarkoli odstranite.

Vstavitev traku

Če pri zdravljenju inkontinence zgoraj naštete metode ne pomagajo, vam je na voljo še tako imenovani operativni poseg TVT, pri katerem operater pod sečnico vstavi trak iz sintetičnega materiala, s čimer doseže, da sečnica med povečanim pritiskom v trebušni votlini zdrži povečan pritisk.

Kirurg vam bo svetoval, da prve tri mesece po operativnem posegu ne opravljate težjega fizičnega dela, da se trak popolnoma globinsko zaraste in tako uspešno služi svojemu namenu več let. Priporočilo velja za vse sodobne metode zdravljenja urinske inkontinence, med drugim tudi za injiciranje botoksa, dobro znanega v lepotni estetski kirurgiji, v stene mehurja ter za vsa druga injiciranja s še bolj naravnimi polnili, kot je hialuronska kislina.

Posege izvajajo vse bolnišnice, ki se ukvarjajo z zdravljenjem stresne urinske inkontinence.