atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

O kolagenu

Nataša Godler, 01.04.2020 14:00:59

Zadnja leta se vse več govori o kolagenu. O kolagenu v kremah, v prehranskih dodatkih, o terapijah za povečanje sinteze kolagena in o kolagenu samem.

Delite na:
O kolagenu
hidrkolagen Promocijsko gradivo

Za začetek naj pojasnimo, kaj sploh je kolagen. Gre za najbolj razširjen in izredno trden strukturni protein v človeškem telesu, ki zajema kar 30 % vseh beljakovin v telesu. Je osnovna sestava kože, mišic, notranjih organov, žil in obsklepnih tekočin, zato vpliva na vse telo. Za kožo pa je kolagen še pomembnejši, saj dragocena kolagenska vlakna zavzemajo celo 70 % debeline kože. Naj povemo še, da ima neverjetno moč jeklene nitke, fleksibilnost pa mu dajeta elastin in hialuronska kislina.

Od gostote, kakovosti in prepleta kolagenskih vlaken v dermisu je odvisna čvrstost naše kože in globina gub na njej. Več ko imamo dragocenega kolagena, bolj mladostna in napeta je naša koža, gubice pa so manj izrazite. In seveda – manj ko imamo kolagena oziroma večja ko je njegova razgradnja, bolj je koža upadla. Ker z leti tudi gravitacija naredi svoje, pride posledično do vse večjega neljubega kopičenja tkiva v spodnji tretjini obraza, ob čeljustni kosti. 

kolagenlift_plocevinka_web.jpg
kolagenlift_plocevinka_
Promocijsko gradivo


Zakaj se kolagen razgrajuje

Razgradnja kolagena je del normalnega fiziološkega staranja kože, ki smo ga deležni vsi. Z leti telo vse težje ohranja beljakovine, zato tudi vse težje ohranjamo mišično maso, čedalje več pa imamo maščob. Najizraziteje pa na razgradnjo kolagena vplivajo vnetni procesi v koži in uničujoč učinek vsakodnevnega sevanja žarkov UVA. Fotostaranje je po raziskavah kar 80-odstotno prevladujoč mehanizem prezgodnjega, vidnega staranja kože. In še enkrat znova morate vedeti, da izpostavljanje sončnim žarkom vedno sproži nastanek vnetnih procesov v koži, tudi če ste le rahlo porjaveli. Vsaka rjava, ne samo rdeča koža, je torej znak vnetja. Vnetje pa vedno pomeni razgradnjo. Prav zato je za ohranjanje zdravja kože in mladostnega videza ter za preprečevanje razgradnje dragocenega kolagena nujno, da kožo pred vplivom sevanja žarkov UVA zaščitimo prav vsak dan v letu.V nasprotju z žarki UVB, ki so najaktivnejši v poletnem času in sredi dneva (od 12. do 16. ure), imajo žarki UVA vse leto uničujoč vpliv na kožo. Žarki UVA namreč sevajo tudi, kadar ni sonca (v megli in oblačnem vremenu) in prehajajo celo skozi steklo. Teh žarkov je v ozračju kar 95 %, imajo daljšo valovno dolžino od žarkov UVB in posledično v kožo prodrejo precej globlje, na svoji poti pa trajno poškodujejo kolagenska vlakna, ki so odgovorna za čvrstost kože. Zato imajo dermatologi več kot prav, ko poudarjajo, da je najcenejša terapija v boju proti prezgodnjemu staranju dobra UV-zaščita kože vse leto.

Kako povečamo gostoto kolagena v koži

Na srečo imamo s številnimi sodobnimi metodami možnost, da v telesu spodbudimo tvorbo novega kolagena in tako kožo pomladimo, povečamo njeno čvrstost in zmanjšamo globino gub. V svetu najbolj priznane in uspešne metode za povečanje nastajanja kolagena so kislinski pilingi (a le nekateri, ne vsi!), radiofrekvenčna iglična mezoterapija in microneedling. S skupnim imenom jih imenujemo terapije CIT (Collagen Induction Therapy). Te nam omogočajo, da v koži ciljano spodbudimo nastanek novih kolagenskih vlaken. Izbira terapije in časovni presledki so odvisni od stanja kože in pridruženih stanj, ki bistveno vplivajo na stanje kože in sestavo načrta nege. Pridružena stanja, kot so poškodba bariere, vnetni procesi, fotopoškodbe in pigmentni madeži, namreč vplivajo na rezultat terapij in zahtevajo določen vrstni red obravnave. Ob napačni izbiri terapije ali napačnem vrstnem redu lahko rezultata ni ali pa se stanje celo poslabša, česar pa si ne želi nihče.

Valens-Kolagen-Premium-e1556276643638-600x600.png
Valens-Kolagen-
Promocijsko gradivo


Stanje kolagenskih vlaken lahko kozmetičarka preveri z ultrazvokom in meritvami, ki pokažejo, kaj natanko se dogaja v vaši koži in zakaj. Tako lahko pripravi individualen način obravnave, pisan na vašo kožo.

KAJ LAHKO NAREDITE SAMI?
Gradniki kolagenskih vlaken so aminokisline (beljakovine) in vitamin C, zato se ob terapijah ali morebitnem nezadostnem uživanju teh hranil priporoča tudi dodajanje kakovostnih kolagenskih peptidov in vitamina C v obliki prehranskih dopolnil.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 10.2.2020