Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Nove dimenzije pomlajevanja

Nataša Godler, 22.07.2019 08:00:00

Tudi pri nas imajo saloni in estetski centri na voljo kup različnih aparatov za različne posege na koži. Eden od bolj zanimivih je RF microneedling priznanega nemškega zdravnika, specialista na področju fotostaranja kože, dr. Eckarta Vossa, ki je zdaj na voljo tudi pri nas v ljubljanskem salonu NatashaSPAce. Terapija je novost na trgu in združuje dve učinkoviti terapiji hkrati – radiofrekvenčno terapijo in microneedling.

Delite na:
Nove dimenzije pomlajevanja
Vedno je treba paziti, da je koža čista in dezinficirana. Dreamstime

Radiofrekvenčna terapija je v svetu že leta najbolj razširjena terapija za pomlajevanje kože ter spodbujanje nastanka novega kolagena in elastina. Ker učinkovito poveča proizvodnjo novega kolagena in elastina v dermisu, koža postane vidno bolj napeta in gladka, globina gub se zmanjša, poveča se volumen kože in posledično čvrstost. O microneedlingu smo pred kratkim že pisali, je pa tudi to zelo učinkovita metoda proti staranju kože.

RF microneedling je edinstvena terapija, ki združuje zmagovalno kombinacijo dveh vodilnih postopkov za pomlajevanje in prestrukturiranje kože z vidnimi rezultati. V enem postopku združuje radiofrekvenčno terapijo in iglično mezoterapijo, bolj znano pod imenom microneedling. Inovativna kombinacija omogoča bistveno boljše rezultate. Senzorično pa je za stranko bolj prijetna od samega microneedlinga.

Cilj je kolagen

V pomlajevanju kože je naš cilj vedno povečanje sinteze kolagena v dermisu. Kolagen je najbolj razširjen strukturni protein v telesu, saj predstavlja kar trideset odstotkov vseh telesnih beljakovin. Še posebno pomemben pa je za našo kožo, saj kolagenska vlakna predstavljajo kar sedemdeset odstotkov debeline naše kože, kar je ogromno!

Od količine, gostote in prepleta kolagenskih vlaken je odvisen volumen naše kože. Z leti imamo dragocenega kolagena vse manj. Posledično pa se z razgradnjo kolagena naša koža tanjša. Proces staranja je povsem naraven fiziološki proces, ki smo ga deležni vsi. V nasprotju z intrinzičnim staranjem, ki je gensko pogojeno, pa lahko na ekstrinzično staranje, ki je posledica našega življenjskega sloga, bistveno vplivamo sami. Štirje ključni stebri v pomlajevalnem režimu zagotavljajo ne samo vidno pomlajen in sijoč videz, temveč tudi odlično počutje. Bistveno vlogo imajo protivnetna prehrana, prehranski dodatki, pravilno izbrane terapije glede na tip kože in predvsem pridružena stanja in pa pravilno vzdrževanje rezultatov z domačo nego.

Merljivo pomlajevanje

Danes nam vedno nova odkritja v medicini, nove raziskave, nove sestavine in nove terapije, ki prihajajo na trg, omogočajo doseganje rezultatov z neprimerno večjimi učinki kot v preteklosti. Pomlajevanje, ki je vidno in merljivo! Z dermadiagnostičnimi meritvami nam je omogočen vpogled v očem skrita stanja. Izmerimo lahko stanje fotopoškodb, bariere, vlažnosti, z ultrazvokom dobimo vpogled v stanje kolagena v naši koži, izmerimo eritem, stanje melanina … in tako povsem individualno določimo načrt nege, pisan na kožo le vam.

NG2.jpg
/
arhiv NatashaSPAce

V svetu so najbolj uveljavljene in uspešne terapije za povečanje nastajanja kolagena v koži kislinski pilingi, radiofrekvenčna terapija in microneedling. Vsaka na kožo deluje nekoliko drugače, vse pa dajo zelo dobre in merljive rezultate ne samo pri pomlajevanju, temveč tudi pri prestrukturiranju in preobrazbi kože.

Radiofrekvenčna iglična mezoterapija je terapija nove generacije, ki omogoča vidno pomlajevanje in prestrukturiranje kože. Terapija je namenjena prestrukturiranju, preobrazbi kože ter nam z različnimi nastavitvami in postopki omogoča učinkovito glajenje gub, poveča čvrstost in prožnost kože, zmanjšuje brazgotine in pigmentne madeže ter spodbuja nastanek novega kolagena in elastina. Učinek je viden že po prvem tretmaju, optimalen rezultat pa dosežemo po nekaj mesecih, saj sinteza kolagena in regeneracija kože zahtevata določen čas.

Za izvajanje terapije imamo na voljo več različnih načinov in nastavitev. Najučinkovitejša je kombinacija radiofrekvenčne terapije in iglične mezoterapije, lahko pa se radiofrekvenčna terapija izvaja tudi povsem samostojno.

Postopek se lahko izvaja z nastavki s tankimi izoliranimi ali neizoliranimi iglicami. Drobne izolirane iglice imajo neizolirano le konico, ki omogoča, da se energija sprosti ciljano samo v dermis. Natančno tja, kjer sta kolagen in elastin. Neizolirane iglice pa uporabimo, kadar želimo tretirati vse plasti kože, na primer kadar želimo izboljšati videz brazgotin.

NG3.jpg
/
arhiv NatashaSPAce

Kaj je bistvo kombinacije?

Drobne iglice nam omogočajo, da radiofrekvenčno energijo »dostavimo« neposredno v dermis, kjer so dragocena kolagenska in elastinska vlakna. Pri klasični radiofrekvenčni terapiji se del energije porazgubi na površini kože in pri prehodu skozi epidermis, da lahko dosežemo dermis, kjer sta kolagen in elastin.

Ker nam inovativna kombinacija obeh postopkov omogoča, da s pomočjo drobnih iglic prodremo neposredno čez površino kože, se energija radiofrekvenčnega pulza v celoti sprosti na mestu, kjer jo potrebujemo, brez izgube energije v epidermisu.

Tako lahko z isto energijo dosežemo boljši rezultat, terapijo pa dejansko tudi manj občutimo.

Monopolarna radiofrekvenca, ki se uporablja v tej kombinaciji, pa je manj dražeča za kožo in povzroča bistveno manjšo rdečico in odziv kože kot bipolarna.

Izvaja se lahko tako radiofrekvenčna terapija samostojno kot v kombinaciji z microneedlingom. Kombinacijo pa definira cilj terapije.

Kako deluje radiofrekvenca z microneedlingom?

Pri tem postopku se uporablja izredno tanke iglaste elektrode, ki prodrejo neposredno v ciljno področje dermisa, kjer sta kolagen in elastin, in šele tam se sprosti radiofrekvenčni pulz. Pri preostalih terapijah z radiofrekvenco se energija sprošča že na površini kože in jo zato tudi bolj močno občutite, saj je treba skozi povrhnjico prodreti v dermis, kjer so kolagenska in elastinska vlakna.

Pri RF microneedlingu ne prihaja do sproščanja energije v povrhnjici, zato je terapija učinkovitejša in manj neprijetna.

Ker radiofrekvenca ne prehaja skozi povrhnjico, terapija manj draži kožo in posledično je tudi rdečica po terapiji manjša.

NG1.jpg
/
arhiv NatashaSPAce

Za kaj uporabljamo radiofrekvenčno iglično mezoterapijo?

Najpogostejši cilj terapije je vsekakor zmanjšanje globine gub okoli oči in ustnic, zmanjšanje gub na čelu in seveda individualno glede na stanje in posebnosti strankine kože.

RF microneedling intenzivno vpliva na nastanek novega kolagena in elastina, rezultat pa ni samo zmanjšanje gubic, temveč tudi bolj čvrsta in sijoča koža. Vpliva tudi na zmanjšanje neželenih pigmentnih nepravilnosti.

Drugačne kombinacije in nastavitve pa zelo uspešno tretirajo nečisto kožo, mozolje in brazgotine.

Kako pogosto izvajamo terapijo?

Terapije se izvajajo v razmaku 4–5 tednov. Učinek je viden že po prvem tretmaju, optimalen rezultat pa dosežemo v nekaj mesecih, saj že sama sinteza kolagenskega vlakna traja približno dva meseca.

Kje jo lahko uporabimo?

Terapijo lahko uporabimo za pomlajevanje in preobrazbo kože na obrazu, vratu, dekolteju in rokah oziroma povsod, kjer želimo doseči preobrazbo kože.

Prednosti terapije

- Učinek terapije je dolgoročen. Za zagotavljanje izgradnje kolagenskih vlaken priporočamo, da vsaj med terapijo uživamo prehranska dodatka, ki telesu zagotovita dovolj gradnikov za izgradnjo novih kolagenskih vlaken. Kolagenska vlakna se v telesu sintetizirajo iz aminokislin in vitamina C. Zato vedno svetujemo dodatno uživanje kolagenskih peptidov oziroma hidroliziranega hidrokolagena in vitamina C s postopnim sproščanjem. Radiofrekvenčna iglična mezoterapija je izredno učinkovita, saj združuje dve najbolj učinkoviti metodi za pomlajevanje in preobrazbo kože.

- Po terapiji ni okrevanja. Rdečica po postopku je odvisna od občutljivosti kože. Po postopku na kožo apliciramo posebno formulo pomlajevalne kolagenske maske, ki ima dodane sestavine za učinkovito pomirjanje in prijeten hladilni učinek. V večini primerov rdečica popolnoma izzveni v nekaj urah po postopku.

- Izbiramo lahko med več različnimi postopki glede na cilj terapije (gube in gubice, učvrstitev kože, težave z mozolji in nečisto kožo, brazgotine …).

- Tretma omogoča izredne rezultate in vidno izboljša videz kože.

- Primeren je za vse fototipe kože, vključno s temnejšimi in mediteranskimi.

Negujte svojo kožo z ljubeznijo in spoštovanjem. Da bo sijoča in zdrava in da se boste odlično počutili v njej.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 6, 10. 6. 2019