mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nosečnice na morju - miti in resnice o poletni vročini

M.Š., 14.07.2019 13:00:00

Nosečnice imajo eno najodgovornejših nalog, saj morajo dobro poskrbeti ne le zase, ampak tudi za še nerojeno bitjece, ki ga nosijo pod srcem. Kako to počnejo v vročih dneh?

Delite na:
Nosečnice na morju - miti in resnice o poletni vročini
nosečnica, morje, poletje, sonce Dreamstime

Vsako rojstvo je edinstven in čaroben dogodek, a za marsikatero nosečnico je kopica »dobronamernih nasvetov«, kaj sme in česa ne sme početi, lahko zelo naporna in utrujajoča. Če k temu dodamo še številne »ljudske modrosti«, povezane s poletno vročino, dobimo nekaj neverjetnih mitov.

Trditev, da je nosečnicam, ne glede na letni čas, vedno vroče, ne drži. Res je sicer, da je temperatura telesa nosečnice nekoliko višja zaradi razvijajočega se otroka v njej, vendar ni res, da se zaradi tega nosečnice nenehno znojijo. Prav tako je razširjeno mnenje, da se nosečnice nikakor ne smejo sončiti na plaži, ker je tako dojenček v trebuhu izpostavljen dodatni toploti. »Dojenčki so popolnoma zaščiteni z uravnavanjem telesne temperature matere,« pojasnjuje ginekologinja Ulla Marton. To pomeni, da se tudi noseče ženske lahko sončijo in svoj trebušček izpostavijo soncu, vendar ob tem opozarjamo na splošno previdnost. Zmerno sončenje namreč ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je čezmerno izpostavljanje sončnim žarkom. Prav tako je pomembno, da nosečnice uporabljajo kreme za sončenje s čim višjim faktorjem, ker je koža v nosečnosti še bolj občutljiva kot sicer. V nosečnosti lahko v poletnih mesecih namreč pogosto pride tudi do pigmentacije.

žagar tanja noseca.jpg

Med nosečnostjo je volumen krvi povečan, zato se vene razširijo. V vročini se vene še bolj razširijo, manjša je tolerantnost za vročino, ker mora telo oddajati toploto. A prepričanje, da si je treba noge pred soncem pokriti z brisačo, ni pravilno - to namreč ustvari še dodatno plast vročine, ki nogam samo škoduje. V takem primeru se je seveda treba umakniti v senco.

Še pred časom je veljalo prepričanje, da se plavanje v morju, jezerih in rekah odsvetuje zaradi prenizkih temperatur. To ne drži, prej obratno. Najpomembnejše je, da je voda čista. Obstaja kar nekaj jezer, ki so za plavanje primerna, in tudi morska voda je dovolj čista, da nosečnica ne tvega dodatnih okužb. Bazene in termalne vode pa ginekologi odsvetujejo - zaradi neustreznih higienskih razmer in predvsem zato, ker kopanje v vroči vodi lahko sproži prezgodnji porod ali spontani splav. Tudi uporabo savne omejimo na kratek čas, na primer pet do deset minut, da se telo preveč ne pregreje.

caroline 2 profi.jpg
Visoko noseča Charlotte uživa udobje na mamini jahti Pacha III., s katero družina križari po Sredozemlju.
Profimedia

Zadnji mit, ki se nanaša na poletno nosečnost, pa je ta, da nosečnici ni treba zamenjati mokrih kopalk. To nikakor ne drži, ampak velja splošno opozorilo, da se je treba takoj, ko pridemo iz vode, preobleči, da preprečimo morebitne okužbe in vnetja sečil, ki so pri nosečnicah še posebej pogosta.

Miti in resnice

Sončenje je nevarno

MIT: Nosečnice ne smejo na sonce, ker lahko dodatna vročina škodi dojenčku.

RESNICA: Izpostavljanje trebuha soncu v dovoljenem času sončenja ni nevarno, saj je plod zavarovan - prekriva ga debela plast tkiv maternice, trebušnih organov in trebušne stene. Za nosečnice veljajo enaka navodila za sončenje kot za vse druge ljudi, predvsem se mora soncu izogibati med 10. in 16. uro. Pijte veliko vode in uporabite ustrezno kremo z zaščitnim faktorjem.

Morje je premrzlo za kopanje

MIT: Morska voda je za nosečnice premrzla, zato se kopanje in plavanje odsvetuje, saj lahko privede do šoka. Bolj primeren je bazen oziroma toplice.

RESNICA: Plavanje je najbolj priporočljiva vadba, saj krepi mišice, vendar pod pogojem, da je voda čista in ne prevroča. V nosečnosti se v organizmu spremenijo koncentracije hormonov, posledično tudi pH nožnice, zato je verjetnost okužb v umazanih vodah večja, prevroča voda pa lahko vodi celo do prezgodnjega poroda.

Mokre kopalke in brisača čez žile

MIT:V vročini se mokre kopalke tudi na telesu hitro posušijo, zato preoblačenje ni potrebno. Je pa treba krčne žile pokriti z brisačo, da niso neposredno izpostavljene soncu.

RESNICA: Mokre kopalke je treba takoj zamenjati s suhimi, ko pridemo iz vode, saj le tako preprečimo okužbe sečil. Nog na soncu ni treba dodatno pokrivati, ker s tem žile še dodatno pregrevamo in jim škodimo.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 28, 5. 7. 2019