Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Njihov svet se spreminja na zdravo stran!

K. Š., 19.07.2019 16:00:00

Našo akcijo Popolna preobrazba smo začeli v drugi polovici aprila in razkrili, da bomo svet našim petim finalistkam obrnili na glavo. In zdaj se dogaja prav to! Presenečene in navdušene nad novim načinom življenja pravijo, da se na stara pota ne bodo več vrnile. Gotovo je obdobje naše preobrazbe spremenilo tudi njihov pogled na svet.

Delite na:
Njihov svet se spreminja na zdravo stran!
Nad vmesnimi rezultati smo presenečeni! Max Verderber

Katera vadba jih spremlja?

Naše kandidatke so spoznale revolucionarno vadbo XBody, ki osvaja Slovenijo! Vadba XBody je na voljo v Sloveniji pod okriljem nekdanjega smučarskega skakalca Damjana Frasa, ki jo je v Slovenijo pripeljal prvi. S pomočjo elektro mišične stimulacije tako lahko trenirate v Ljubljani, Kranju, Velenju, Mariboru in v Celju. Pravijo, da dosegajo neverjetne rezultate in so nad njo zares navdušene!

V samo 20 minutah vadbe XBody z elektro mišično stimulacijo so naše finalistke dosegle izjemne rezultate. Učinek treninga na mišice je namreč do 30-krat večji od klasične vadbe, po njej pa telo še 48 ur kuri kalorije. Njihov intenzivni trening za moč traja 12 minut, nato sledi še osem minut kardiodela in na koncu petminutna masaža ter sproščanje.

Nad vadbo so navdušene!

Tamara Djokić je povedala, da jo je vadba povsem presenetila. »XBody je super vadba. Čutiš, da mišice delajo. Všeč mi je predvsem to, da vadba traja 20 minut in da dejansko čutiš vse telo. Z Damjanom sva delala predvsem vaje za roke in noge, po vadbi pa sem bila resnično polna energije.«

Enako navdušeno nam je razlagala Jasna, ko je povedala, da je XBody najboljša vadba, kar jih je kadarkoli obiskovala. »Delala sem vaje z utežmi, kardio in na koncu še sproščanje. To je nekaj povsem novega in drugačnega. Resnično ti utripa celo telo. Rezultati so presegli moja pričakovanja in res se veselim obdobja, ki je še pred nami, da vidimo, kaj nam bo prineslo,« navdušeno razlaga.

Prehranjevalne navade so se popolnoma spremenile!

Diplomirana dietetičarka Katja Simić samo zanje pripravlja personalizirane jedilnike in pazi, da je njihova prehrana raznovrstna. Dekleta se zato niso spravila na nobeno strogo dieto, saj so takšne diete dokazano neučinkovite, poleg tega pa z njimi ne dobijo potrebnih mikrohranil, kot so vitamini in minerali. Zato so naše dame takšen način prehranjevanja že ponotranjile.

»Izredno mi je všeč! Nikoli nisem lačna in res imam občutek, da je hrana izjemno pestra in raznolika. Jedilnika se resnično držim,« pove Urša in pravi, da preizkusi vsak recept posebej.

Kakšen je torej kakovosten jedilnik?

ZAJTRK

Kaša s kosmiči

Kosmiče vsujte v tekočino. Razmerje naj bo 1 : 5 (na primer 30 g kosmičev in 150 ml tekočine). Kosmiči so lahko ovseni, pirini, rženi … Tekočina pa voda, mešanica vode in mleka (1 : 1) ali samo mleko. Vse skupaj rahlo posolite. Posodico za približno pet minut postavite na štedilnik in vmes nekajkrat premešajte. Kuhano kašo pretresite v skodelico, prelijte s sadjem in vmešajte v vse skupaj še žlico ali dve jogurta.

MALICA

Grozdje in mandlji ali paradižnik z mocarelo

popolna preobrazbaMALICA Sadje in oreški_Grozdje in mandlji (foto Katja Simić).jpg
sadje oreščki
Katja Simić

KOSILO

Polnjena bučka z ajdovo kašo in piščancem

KOSILO Bučka_z ajdovo kašo in zelenjavo with logo (foto Katja Simić).jpg
Polnjene bučke z ajdovo kašo
Arhiv Katje Simić

Izbrano bučo umijemo in izdolbemo. Rahlo posolimo in začinimo po okusu (npr. poper, rdeča paprika, česen). Pustimo, da se malce zmehča. 

Na ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popečemo čebulo toliko, da porumeni. Dodamo izbrano meso in ga popečemo. Popečenemu dodamo zelenjavo, narezano na kocke: korenček, jajčevec, koruzo, fižol, por, špinačo, blitvo … Vse skupaj lahko zalijemo z malce paradižnikove mezge ali smetane za kuhanje. Na hitro še popečemo ali pregrejemo – odvisno od tega, katero zelenjavo smo izbrali. V mešanico lahko vrnemo tudi polnilo, ki smo ga izdolbli iz buče.

Pečico segrejemo na 180 °C. S polnilom napolnimo bučo in jo postavimo v pečico. Pustimo od 15 do 30 minut. Pladenj vzamemo iz pečice in čez bučo naribamo še sir. Tudi tukaj imamo kar nekaj izbire: sir feta, mocarelo, parmezan … Vse skupaj pokrijemo s folijo in vrnemo v pečico še za slabih 10 minut. Zadnjih nekaj minut pečemo brez folije, da se sir malce zapeče.

VEČERJA

Čičerkina solata

VEČERJA Stročnice_čičerikina solata (foto Katja Simić).jpg
Solata s čičeriko bo potešila vaše brbončice.
Katja Simić

Čičerko pripravimo po navodilih iz embalaže. Navadno jo čez noč namakamo, odcedimo vodo in kuhamo 2 uri. Odlično je, če vmes večkrat zamenjamo vodo. Lahko izberemo tudi čičerko iz pločevinke in jo le dobro speremo pod tekočo vodo.

Narežemo zelenjavo po okusu. Po potrebi jo prepražimo (bučka, špinača, blitva, jajčevec) ali, če želimo s hrano tudi »piti«, izberemo bolj vodeno zelenjavo (kumara, paradižnik, paprika). V solato lahko vmešamo še oljke, koruzo, artičoke, kapre … Pravzaprav imamo neomejeno možnosti.

Solati dodamo lahko tudi semena (bučno, sončnično …), sir (feta, mocarela …) ali meso oziroma ribo (tunina, skuša, piščanec, puran …) ali oreščke (na primer pinjole). Solato kisamo, začinimo po okusu (drobnjak, koper, poper, česen v prahu, bazilika, sol) in dodamo oljčno, bučno ali katero drugo olje.

Naše dame so spoznale tudi mrzlo krioterapijo!

popolna preobrazba 086mv.jpg
Premražene, a izjemno srečne. »Kar pokam od adrenalina,« nam je zaupala Tamara Djokić, prikimale pa so ji tudi ostale udeleženke, ki so se prvič srečale s krio terapijo. Po terapiji se je najbolj pril
Mare Vavpotič / M24

Med akcijo so naše finalistke, Tamara, Jasna, Urša, Marija in Manuela, spoznale edinstveno izkušnjo, ki jim pomaga do hitrejših rezultatov, pospešuje njihov metabolizem.

Krioterapija celotnega telesa se izvaja v komori pri temperaturi od –140 °C do –160 °C v atmosferi uplinjenega kriogeničnega plina. Krioterapija deluje tako, da se v kratkem času temperatura kože zniža na le nekaj stopinj Celzija za maksimalno tri minute.

Tak razpon temperature v komori je optimalen za doseganje pričakovanih koristnih učinkov, ki jih ima izpostavljanje nizkim temperaturam na človeški organizem.

037mv.jpg
Monika Pekošak jim je s pomočjo uvodnega predavanja malce odprla oči in jim pomagala, da so se začele poslušati.
Mare Vavpotič / M24

Pod takšnimi pogoji se s spodbujanjem naravnih bioloških reakcij organizma aktivirajo procesi biološke regeneracije, sprostitve, dvignejo se parametri številnih telesnih funkcij.

Krioterapija je primerna za zdravljenje kroničnih vnetij ali poškodb

Krioterapija v telesu spodbudi izločanje endorfinov in noradrenalina, ki delujeta protibolečinsko in protivnetno, tako da se predvsem po zaporednih seansah drastično zmanjšajo simptomi vnetja oziroma artritisa. Pri poškodbah pospeši celjenje in zmanjšuje otekline.

popolna preobrazba 057mv.jpg
Ker krio terapija poskrbi za ekstremne pogoje, je zadostna količina vode Zala ključnega pomena za hidracijo. Izotonični napitek Zale je tako po terapiji Jasni vrnil moč in jo napolnil z energijo.
Mare Vavpotič / M24

Srečanje s psihoterapevtko jim je odprlo oči

Ker naša Popolna preobrazba ni samo fizična preobrazba, ampak predvsem obuditev notranje, psihične moči, smo za izbrano peterico organizirali srečanje z znano in zelo uspešno psihoterapevtko dr. Veroniko Podgoršek. 

IMG_1057.jpg
»Vsaka mora najti svojo pot do cilja. Četudi so navodila za vse enaka, so poti različne. Če se vam v tem procesu upre, da bi nadaljevale, to pomeni, da ste zašle v slepo ulico. Takrat morate najti mo
Jure Gubanc

Dr. Veronika Podgoršek ni le doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije, pisateljica, kolumnistka in predavateljica, ampak tudi nadvse topla ženska z velikim srcem.

Prvi tedni, odkar so postale udeleženke naše akcije, so minili, peterica se je že utirila v nov ritem in upošteva navodila strokovnjakov. Seveda ni vedno lahko, priznavajo vse v en glas, ampak kljub temu sledijo začrtani poti in ne dovolijo, da bi klonile pred skušnjavami vseh vrst. Držijo se prehranskega načrta, ki ga je dietetičarka pripravila za vsako posebej, v svoj vsakdan pa so vključile tudi čas zase in za aktivnost.

Opažajo, kako dobro se počutijo v naši mali skupini, kjer si delijo težave in uspehe. Seveda pa ne pozabijo pohvaliti svojih bližnjih, ki jim pri tem stojijo ob strani. Marija je, na primer, zelo ponosna na sina, ki se je že navadil na pico s testom iz ajdove moke in obloženo z zelenjavo. »Če pa ga vendarle zamika navadna pica, je iz uvidevnosti ne poje doma, da mi ne bi zbujal skomin.« Tamara je svoj jedilnik nalepila kar na hladilnik in zdaj se vsa družina uči zdravega prehranjevanja. »Kadar pa me zamika čokolada, sva s partnerjem dogovorjena, da me odvrne od skušnjave.« Manuela je silno ponosna nase, da na družinskih slavjih nič več ne podleže ocvrtim grižljajem in da je našla v sebi moč, da domov odide sita in brez občutkov odrekanja. Urša je predpisani jedilnik naredila celo še bolj zdrav in dovoljeno suho salamo zamenjala z jabolkom. 

Krizni načrt

Naša strokovnjakinja je zbrane kandidatke opozorila, da vedno ne bo šlo tako gladko in da morajo biti pripravljene tudi na trenutke šibkosti. »Zagotovo pride kriza po prvem ali drugem mesecu, ko se človek odloči za korenito spremembo v svojem življenju. In zato je dobro imeti pripravljen načrt, kako takrat ravnati. Ga že imate?« jih je izzvala in jim celo dala »domačo nalogo«, da o tem temeljito premislijo in si načrt pripravijo. Ko te na primer zvečer zamika čokolada, lahko spiješ kozarec vode, narediš pet počepov, si vzameš pet minut za dihalne vaje. V tem času pa premisliš, ali je res vredno vse, kar si dosegel, staviti na kocko in se vrniti na stara pota.

_F8A0562-63.jpg
Naše finalistke so bile navdušene nad predstavitvijo vadbe XBody.
Max Verderber

V svoj svet so vnesle tudi jogo!

Ko začnemo hujšati in se odločimo, da bomo svoje življenje obrnili na zdravo stran, ponavadi pozabimo na to, da moramo pri procesu poslušati tudi sebe in svoje telo. »Predvsem pa se moramo vprašati, za koga to počnemo,« je prepričana Monika Pekošak iz Yogini joge, učiteljica joge, bioterapevtka po metodi karmične diagnostike in reikistka, ki so jo spoznale naše dame.

036mv.jpg
Monika Pekošak, ki ima pod okriljem Yogini jogo, pravi, da joga pomaga pri sprejemanju samega sebe. »Imamo se pogojno radi. Ko je vse dobro, se imamo radi, ko pa neko področje šepa, nase pozabimo in s
Mare Vavpotič

Prav njim je namreč Monika predstavila čudoviti svet joge in jim razkrila, kako si lahko z njo pomagajo. Monika Pekošak, ki jim je predstavila čudoviti svet joge, se z njo ukvarja približno 15 let. Yogini joga je domovanje našla v Trzinu, tam pa Monika poučuje tradicionalno hatha jogo, ki je kombinacija asan (telesnih postavitev), dihalnih vaj in meditacije.

Vse, kar se je zgodilo, je pogosto stvar vzgoje

Naše srečanje smo začeli z vzorci, ki se začnejo pri vzgoji. »Veliko je odvisno od tega, iz kakšne družine prihajamo. Če naše mame pogosto niso bile videne, če je bilo njihovo delo spregledano in so bile požrtvovalne, se naši vzorci lahko ponavljajo, pa tega sploh ne vemo. Ne občutimo, da nosimo s seboj bremena, da smo pogosto tesnobni,« je s pripovedovanjem začela Monika in našim damam skoraj segla do srca. Vsaka med njimi nosi svojo zgodbo in gotovo ima za seboj precej izkušenj in spoznanj. »Pogosto se nam zgodi, da se zaradi našega življenja in dogodkov, ki na nas puščajo sledi, naše telo začne odzivati. Ponavadi se to začne okoli 40. leta, saj so bremena velika. Ljudje to povezujejo z leti, a pogosto ne gre za leta, temveč za zgodbe in situacije, ki nastajajo skozi življenje. Če ob vsem tem pozabimo nase, se nam to začne kopičiti. Zato moramo poiskati znotraj sebe vzrok in ga odpraviti. Moramo si dati priložnost, da se spoznamo.«

Telo se ne spreminja zgolj matematično!

Čeprav pri naši preobrazbi peterica želi izgubiti tudi nekaj odvečnih kilogramov, je Monika prepričana, da je bolj kot izguba kilogramov pomembno zavedanje, da smo srečne. »Joga pomaga pri tem, da se začnejo dogajati spremembe v notranjosti, ki se potem kažejo tudi navzven. Na tej poti spoznavamo, da smo čedalje bolj zadovoljne same s seboj in se sprejmemo.«

Joga je torej orodje, ki služi vsakomur, ki jo uporablja. Napačno je prepričanje, da ljudje niso dovolj fleksibilni. »Tudi če navzven ne dosežete idealnega premika, se ta premik začne dogajati v notranjosti. Tega vam nihče ne more izmeriti, lahko ga merite samo vi. In če se zjutraj zbudite zadovoljni, niste strogi in kritični, a se imate radi, ste dosegli bistvo.«

IMG_0936.jpg
Veronika Podgoršek je ženskam povedala, da so same odgovorne za svojo srečo. »Treba si je zadati cilj in mu slediti. Ko pride kriza, pa je treba imeti pripravljen načrt, kako se odzvati.«
Jure Gubanc

Naše telo je sestavljeno kot čebula

Joga uči, da je naše telo sestavljeno kot čebula, iz petih ovojnic. Zunaj je fizično telo, sledi energijsko, ki ga medicina ne priznava, a hkrati vsi vemo, da je tam. »Začutimo ga, kadar se počutimo brez energije, utrujeno. Skozi jogo se učimo, da smo bitje, ki je narejeno iz 72.000 energijskih kanalov.«

Sledi mentalno telo, ki ga človek začuti takrat, kadar ima energijske blokade in ne zmore logično in bistro razmišljati.

Četrto je čustveno telo, ki nas opozarja na naša čustva. Peta pa je duša. »In joga pravi, da bi morali živeti iz duše in jo poslušati. Mi pa pogosto živimo samo iz našega uma in upoštevamo le naše mentalno telo. Joga je tista, ki naše elemente poveže, da se začnemo poslušati in živimo ven iz duše. Tako prek duše in miru najdemo tisto, kar imamo radi in kar si resnično želimo.

Monika je uvodno predavanje in jogo končala z mislijo, da nič v življenju ni naključno. »Jaz sem vam bila poslana z namenom, da malce pomagam na poti pri vaši preobrazbi. In četudi zdaj jogi še niste naklonjene, bo morda prišel v vašem življenju čas, ko jo boste začutile. Predvsem pa to naredite zaradi sebe, in ne zaradi okolice,« še doda, sklene dlani skupaj, se zahvali sebi in nam ter naredi pozdrav srca. »Hvaležna sem, da smo se srečale tukaj, zato se lahko zahvalimo sebi, v svojo srčno čakro.«

Sklep: neprecenljiva spoznanja o sebi!

Če so bile Jasna, Marija, Urša in Tamara na začetku še malce skeptične, jih je uvodna delavnica joge tako navdušila, da so sklenile, da še pridejo. Predvsem so začutile čustva, kot so jeza in nesprejemanje samega sebe.

»Počutim se, kot da sem dosegla nekaj, kar še nisem spoznala o sebi. A to je šele začetek. Vem, da še ne znam pravilno dihati, a se bom tudi tega začela učiti,« je prepričana Marija Kos, ki je jogo začutila prvič. Urša je bila pri jogi izredno sproščena. »Počutim se lahkotno in ne morem verjeti, da mi je joga prišla do živega. Navdušena sem,« pravi.

Tamara bo z jogo premagovala svoj stres. »Vem, da sem nenehno v gibanju in v elementu. Moram se znati umiriti in ustaviti. Moram najti način. In hvaležna sem Moniki, da mi je danes pokazala, kako bom lahko počasi dosegla svoj mir.« Tudi Jasna je bila nad izkušnjo navdušena in je povedala, da se ji je odprl cel spekter vprašanj, ki jih ima v sebi. 

_F8A0541-58.jpg
Z leve: Urša, Jasna, Manuela, Tamara in Marija so zavzeto poslušale Damjana Frasa in njegove nasvete o vadbi X Body.
Max Verderber

Pomembno je, da postopoma in počasi spreminjamo njihov svet na boljše in lepše. Fizična kondicija se je popolnoma spremenila, spreminja pa se tudi njihov psihični svet. Zato so naše dame nad preobrazbo navdušene iz dneva v dan bolj. In prepričane so, da to ni zgolj muha enodnevnica, ampak sprememba življenjskega sloga za vselej!

 Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 6, 10. 6. 2019