IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Ni boljšega za kožo

Metka McCully Žigon, Zarja, 03.04.2018 14:01:06

Nepozebniki so listopadni grmi, ki vzbudijo pozornost predvsem pozimi in zgodaj spomladi s svojim cvetjem. Drobni cvetki se pri nekaterih sortah razvijejo že novembra in nato vztrajajo vso zimo do pomladi. V najhujšem mrazu se tanki cvetni lističi zaprejo in stisnejo ter tako zaščitijo sredino cveta. Takoj, ko se malenkost otopli, spet razprejo svoje lističe in oddajajo lep, sladko dišeč vonj. Tako je zanje lepo slovensko ime nepozebnik res dobro izbrano in zelo povedno.

Delite na:
Ni boljšega za kožo
Revija Zarja

Rada imam vse rastline, ki lepo dišijo. Nepozebniki pa so mi še posebej ljubi, saj me spominjajo na mojo drago učiteljico, gospo Jeleno De Belder. S soprogom se je več desetletij ukvarjala s križanjem, selekcijo in vzgojo novih sort nepozebnikov. Na njunih posestvih v Belgiji (arboretum Kalmthout in Hemerljik) sta ustvarila eno največjih zbirk nepozebnikov na svetu. Vzgojila pa sta tudi številne nove sorte: 'Jelena' – z bakrenimi cvetovi (navadno nepozebniki cvetijo rumeno), 'Diane' – z rdečimi cvetovi, imenovano po svoji hčerki, ter 'Livijo' s temno rdečimi cvetovi, imenovano po vnukinji. Vse te sorte so tudi v komercialni prodaji v številnih vrtnarijah po vsem svetu. Toliko, da veste, če nanje kje naletite, da je zaslužna zanje tudi naša rojakinja gospa Jelena De Belder.

Zdravilo

Virginijski nepozebnik je doma v Severni Ameriki, kjer so ga kot zdravilo uporabljali že Indijanci. Skoraj ni rastline, ki bi tako ugodno vplivala na kožo kot nepozebnik. Njegove zmožnosti segajo od zdravljenja aken do zaščite pred kožnim rakom. Tudi v sodobnem svetu ga veliko uporabljamo, saj odlično zdravi in pomirja kožo, zmanjšuje akne, vnetja …

Poleg tega, da nepozebnik zdravi epidermis in ga uporabljamo zunanje, pozitivno vpliva, tudi če ga uživamo. Znano je, da varuje žilne stene, zato je koristen pri krčnih žilah in hemoroidih. Znano je tudi, da uravnava krvni pritisk. Učinkuje protivnetno.

Zdravilne in aktivne snovi nepozebnika so v vejicah, lubju in listih nepozebnika. Iz teh delov izdelujemo izvlečke. Koristne snovi so predvsem polifenoli in tanini. Najpogosteje uporabljena metoda je destilacija. Hidrolatu hamamelisa rečemo tudi hamamelisova voda. Uporabljamo jo za nego kože, lahko pa jo tudi pijemo za zdravljenje driske, pomiritev bruhanja, prehlade, kašelj, pomaga pri gripi.

Kdor trpi zaradi hemoroidov, si lahko težave ublaži z nepozebnikom. Z razredčenim hidrolatom naj si večkrat dnevno umiva zadnjik. Tukaj pa je še recept za kremo z nepozebnikom, ki bo še dodatno omilila težave.

koža nepozebnik 4.jpg

Krema za hemoroide

Sestavine:

- 2 žlici karitejevega masla

- 2 žlici kokosove maščobe

- 1 žlica gela aloje vere

- 1 žlica hamamelisovega hidrolata

- 5 kapljic eteričnega olja sivke

- 2 kapljici eteričnega olja čajevca

Priprava:

Po potrebi se vsakič umijemo z razredčeno hamamelisovo vodo in namažemo s kremo. Ob redni uporabi si znatno omilimo težave in izboljšamo stanje.

Hamamelisov čaj je odličen za boleče grlo. Pomiri vnetje in bolečino, grlo tudi razkuži.

koža nepozebnik 123.jpg

Vsestransko uporabni nepozebnikov čaj 

Sestavine:

- žlica hidrolata nepozebnika

- 1 žlička medu

- skodelica vrele vode

- 1 velika žlica suhih zdrobljenih listov nepozebnika

Priprava: Liste prelijemo z vrelo vodo in po 10–15 minutah precedimo.

Dodamo med in hidrolat nepozebnika ter pijemo večkrat na dan. Lahko tudi grgramo in potem izpljunemo.

Čaj iz listov pomaga tudi pri kožnih vnetjih, pikih žuželk, opeklinah, oteklinah in odrgninah. V teh primerih prizadeti del izmijemo s čajem in nanj položimo obkladek, namočen v nepozebnikov čaj. Čaj pomaga tudi pri hemoroidih.

S tem čajem (brez medu) si lahko tudi splakujemo ustno votlino po zobozdravstvenih posegih, puljenju zob, pri ustnih razjedah. Usta razkuži in zmanjša bolečino. Pomaga tudi dojenčkom, ko dobivajo zobe – uporabimo samo čaj.

Za ustno vodo skuhajte nepozebnikov čaj, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja klinčkov in mirte ter pol žličke domačega žganja (da se eterična olja raztopijo). Vse dobro premešajte in si s tem izplaknite usta.

koža nepozebnik 1.jpg

Kozmetika

Kdor si želi lepo, čisto kožo, naj uporablja izdelke z nepozebnikom. Skorajda ni boljše rastline za lepo, zdravo kožo.

Nepozebnik je močan antioksidant, učinkuje kot astringens, to pomeni, da oži pore in krči tkivo, zaradi česar tudi zmanjšuje poškodbe celic in varuje kožo pred kožnim rakom. Dokazali so, da zmanjšuje razrast in uniči mutirane celice. Ščiti DNK pred poškodbami. Pomaga koži k hitrejšemu celjenju, obnavljanju. Polifenoli v hamamelisovem izvlečku zmanjšujejo oksidativni stres celic in s tem ščitijo celice pred staranjem. Zato najdemo nepozebnik tudi v kremah in tonikih proti staranju kože.

V sodobni kozmetiki je skorajda nepogrešljiv in zelo cenjen. Iz njegovih izvlečkov izdelujejo serume proti staranju, kreme za britje, vodice za po britju, repelente za mrčes, šampone, tonike … Hamamelisova voda ali hidrolat je popolnoma naravna, neonesnažena, ne vsebuje dodanih sintetičnih parfumov, ne draži kože. Hamamelis kožo zdravi, celi, zmanjšuje otekline, celi rane, pomirja.

Najbolj je znan po svojem ugodnem učinku na aknasti koži. Naravno jo čisti, zmanjša vnetje in rdečino, pomirja, učinkuje proti bakterijam, pomaga pri celjenju in obnavljanju. Zmanjšuje čezmerno zamastitev kože, pojav »črnih« pikic, ki so najpogostejše na nosu. Tukaj je recept za tonik, ki bo koristil pri vseh prej naštetih težavah.

Čudoviti nepozebnikov tonik  

Sestavine:

- 1, 5 dl hidrolata nepozebnika

- 1 žlička glicerina

- 1 žlička gela aloje vere

- 0,5 dl destilirane ali prekuhane vode

Po želji še eterična olja:

- za akne, mozolje – 1–3 kapljice čajevca

- za zrelo kožo – 2 kapljici vrtnice

Priprava:

Priprava je res hitra in preprosta. Vse sestavine le odmerite in dobro premešajte ter vlijte v sterilno embalažo.

Nanesite na čist  kosem vate in si nežno obrišite obraz ter prizadete dele kože večkrat na dan. Po nekaj dneh se že pokažejo ugodni učinki.

Ta tonik uporabljamo tudi po sončenju, ali če smo bili neprevidni in nas je že opeklo.

Hamamelis pomaga pri tvorbi kolagena, prispeva k prožnosti kože, kožo posvetli in napne, zato ga dajemo tudi v vse kreme proti staranju. Ker ne draži kože, je zelo uporaben v serumih za kožo okrog oči.

Nepozebnik radi uporabljamo tudi v kozmetiki za moške. Izredno učinkovit je v kremah za britje, vodici za po britju, šamponih … Malce razredčen nepozebnikov hidrolat ali pa kar tonik po gornjem receptu (brez dodanih eteričnih olj) bo pomiril kožo po britju, zmanjšal krvavenje iz morebitnih ranic, preprečil infekcije in vraščanje dlak. Tudi ženske ga lahko s pridom uporabijo po depilaciji (britju, voskanju).

Šampon za lase z nepozebnikom 

Pomaga pri mastnih laseh. Če so zelo mastni, lahko naredimo tudi tinkturo iz listov nepozebnika in si z njo pred umivanjem nežno masiramo lasišče.

Sestavine:

- 1dl hidrolata nepozebnika

- 2 dl naravnega osnovnega tekočega mila

- 1 žlička arganovega olja

eterično olje:

- limona 3 kapljice

- grenivka 2 kapljici

- bergamot 3 kapljice

Priprava: Vse sestavine zmešamo in spravimo v ustrezno, čisto embalažo. Namesto ali poleg naštetih eteričnih olj lahko dodamo še do 10 kapljic izvlečka grenivkinih pečk.

Zgoraj omenjeni čaj iz nepozebnikovih listov lahko uporabimo za umivanje obraza in za kopel za utrujene noge. Skuhamo ga večjo količino.

koža nepozebnik 8.jpg

Veterina

Hidrolat nepozebnika uporabimo tudi za nego domačih živali. Pri psih z močnim vonjem poškropimo s hidrolatom njihovo ležišče in tudi narahlo kar po vsem psu. Pomaga tudi kot repelent za bolhe in druge insekte. Bodite brez skrbi, živali nikakor ne bo škodoval. Tudi manjše ranice speremo z razredčenim hamamelisovim hidrolatom in tako preprečimo vdor bakterij in okužbo rane.

Vrtnarstvo

Nepozebniki so znana okrasna rastlina. Cenimo jih zaradi zimskega cvetenja, prijetnega vonja cvetov in zaradi lepe jesenske barve listov. So prezimno trdni in nezahtevni. Radi imajo rahlo senco in rahlo vlažna, humozna tla. Zrastejo v velike grme, kar moramo upoštevati ob sajenju, da jim damo dovolj prostora.

Za zdravljenje in kozmetiko uporabljamo virginijski nepozebnik. Obstaja pa še veliko drugih vrst in sort. Ali so tudi te zdravilne, mi ni znano. Morda ima zdravilne lastnosti le virginijski ali pa pri drugih vrstah to še ni raziskano.

Zanimivost

Razcepljene veje so uporabljali kot bajalice za iskanje vode.

Eterična olja navadno pridobivamo z destilacijo rastlinskih delov. Tudi vejice, lubje in liste hamamelisa destiliramo, a ker vsebujejo izredno malo eteričnega olja, pridobimo tako le hidrolat oziroma hamamelisovo vodo. Če se že izloči kaj eteričnega olja, to zaradi majhne količine kar pustijo v hidrolatu. Tako lahko kupimo le hamamelisov hidrolat, ne prodajajo pa hamamelisovega eteričnega olja. 

Opozorilo

Hamamelisov hidrolat je varen za zunanjo uporabo, tako za odrasle kot otroke. Izredno redko se pojavi reakcija pri ljudeh z izredno občutljivo kožo in tistih, ki so bili pretirano izpostavljeni soncu. Ti naj preverijo svojo občutljivost pred uporabo na delčku kože, navadno na notranji strani podlahti.

Uživajo pa lahko nepozebnikove pripravke vsi, tudi nosečnice. A tudi tukaj velja previdnost, s količinami ne pretiravamo. Pri nekaterih se lahko pojavi rahlo razdražen želodec, vendar je to izredno redko.

Sicer velja hamamelis za nealergeno in popolnoma varno rastlino.

Preberite tudi: Telovadba za uravnavanje hormonov. Kliknite TUKAJ!