zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Dobro počutje

Neznosne bolečine v glavi: Tenzijske ali v rafalih?

Petra Arula, 13.11.2017 19:01:56

Vas je zagrabil glavobol, ki noče popustiti?

Delite na:
Neznosne bolečine v glavi: Tenzijske ali v rafalih?
ThinkstockPhotos

Skušajte se umiriti in pomislite, česa ne morete spustiti iz glave. Nato poskusite odvečno prtljago spustiti, izdihniti, zapišite jo na papir, kar koli vam najbolj pomaga. Da ga boste še lažje ukrotili, pa je dobro, da ugotovite, katere vrste je, in ga umirite z nasveti, ki so jih kot preizkušene načine za ublažitev bolečin predlagali avtorji knjige Kako odpraviti bolečino – novi in preizkušeni načini (MKZ).

Morda je vaš dan zaznamovala topa in prodorna bolečina, ki se je lahko razširila kot napetost in bolečina v zatilju. Najverjetneje gre za tenzijski glavobol, ki naj bi ga povzročale spremembe možganskih snovi, kot so serotonin in endorfini, ki aktivirajo bolečinske poti in lahko skrčijo mišice okoli vratu, glave in obraza. Pri tem glavobolu je dejaven tudi trigeminalni živec, ki prenaša čutilne impulze od obraza in z njega.

Tenzijski glavobol povzročajo stres, tesnoba, depresija, utrujenost, hormonske spremembe, dolge ure pred računalnikom ali ob natančnem delu, ob katerem je glava dolgo časa na istem mestu, napačen položaj vratu med spanjem, pa tudi kajenje ter čezmerno pitje alkohola ali kave.

Na pomoč!

Če ne želite tenzijskega glavobola utišati s protibolečinskimi tabletami, poskusite naslednje.

Pijte vodo

Včasih je glavobol (le) znak dehidracije. Popijte velik kozarec vode. (V nekaterih preizkusnih študijah so celo ugotovili, da ljudje menijo, da je njihov glavobol popustil zaradi protibolečinske tablete, ki so jo popili s kozarcem vode, a se je pokazalo, da je bilo pravo zdravilo le kozarec vode, torej hidracija telesa, ne pa placebo tableta.)

Masaža

Masirajte predel med palcem in kazalcem; po kitajski medicini je ta točka povezana z energijskim kanalom, ki vodi v glavo in okolico oči.

Topli in hladni obkladki

Mišično napetost boste zmanjšali z vročim ali hladnim obkladkom, ki ga boste položili na boleče mesto. Vzemite obkladek, za katerega menite, da vam bo bolj prijal; če imate raje ledene obkladke, v brisačo zavijte nekaj ledu in jo postavite na boleče mesto. Led otopi bolečino in preusmeri pozornost od nje.

Namakanje nog

Noge namakajte v vroči vodi. Toplota bo pritegnila kri iz glave v noge, kar bo pomagalo ublažiti bolečino.

Vadba

Hoja, joga, plavanje in podobne aktivnosti lahko zmanjšajo pogostost in moč bolečin pri glavobolih. Vadba obenem ublaži tudi stres in sprosti napete mišice.

Spoznavna vedenjska terapija

Pri delu s terapevtom boste začeli spreminjati stresno obnašanje in misli. Tega se lahko naučite tudi z najrazličnejšimi meditativnimi metodami in čuječnostjo.
Masaža s sivkinim ali metinim oljem
Obe olji delujeta pomirjujoče. Masiranje glave in vratu z njima lahko ublaži glavobol.

Ko boli v rafalih

Pravijo, da glavobol v rafalih ni za mehkužce, saj spada med najbolj boleče vrste glavobola. Nenadoma se pojavi na eni strani obraza, pogosto za enim očesom ali okoli njega. Ostra in pekoča bolečina po navadi traja do ure in pol, vendar se lahko pojavlja večkrat na dan dolge tedne, mesece ali celo leto, potem pa tudi izgine za dolge mesece ali leta. V rafalnem obdobju se glavobol po navadi zadržuje na eni strani, vendar jo včasih tudi zamenja. Ti glavoboli so k sreči redki, prizadenejo pa odrasle med dvajsetim in štiridesetim letom. Povzročijo ga lahko pretirano kajenje, pitje alkohola in zdravila za srce ter glicerintrinitrat.

Ležanje bolečino le še poveča, zato je ob napadu bolje, da stojimo, hodimo, celo vadimo. Rafalni glavoboli se pogosto začnejo med sanjanjem ali globokim spanjem (v fazi REM), rezultat pa so znojenje, zamašen nos in pekoče oči. Vzrok glavobola v rafalih še vedno ni jasen. Nekateri zdravniki menijo, da ga povzroča izbruh histamina (snovi, ki jo izločamo med alergičnim odzivom) ali serotonina (snovi, ki krči žile). Za močan glavobol je morda odgovoren tudi hipotalamus, ki skrbi za telesno uro (ti glavoboli se namreč pojavljajo vedno ob isti uri dneva).

Na pomoč!

Za ublažitev napadov v rafalih zdravniki predpisujejo močna zdravila, poleg vodenja dnevnika in ugotavljanja vzrokov vaših težav pa poskusite tudi naslednje.

Pišite dnevnik

Zapišite si, kdaj se je glavobol začel in koliko časa je trajal ter kaj ste pred njim počeli v najmanj 24 urah (ali ste kadili, pili alkohol, kaj ste jedli, kdaj in koliko ste spali), da boste videli, ali se vzorec vaših glavobolov po določeni hrani ali dejanjih ponavlja, ter boste lahko izločili spodbujevalce te nevzdržne bolečine.

Za hitro ublažitev si pripravite ledeni obkladek

Vrečko z ledom, ledeni obkladek ali celo hladno pločevinko, zavito v brisačo, za deset minut položite na kljuvajoče oko in obraz, da obkladek otopi bolečino. Ponavljajte vsakih dvajset minut, dokler glavobol ne mine.

Obujte športne copate in tecite

Ob tako močni bolečini se sliši kot predlog, ki je padel z Marsa, pa vendarle poskusite: bolečino namreč pomaga ublažiti naporna vadba, ki vas prisili, da vdihavate več kisika kot sicer.

Redni urnik spanja

Napade lahko povzročijo prekinitve rednega urnika spanja.

Odrecite se kajenju in pitju alkohola

Tobak in alkohol sta med največjimi spodbujevalci glavobola v rafalih.

Izogibajte se stresu

Tudi stres je velik sprožitelj tovrstnega glavobola, zato se izogibajte stresnim razmeram in vsaj dvajset minut dnevno posvetite sproščujočim dejavnostim, kot so meditacija, globoko dihanje ali sproščujoča kopel.

Magnezij

Ta mineral pomaga uravnavati delovanje žil, blaži bolečine in pomiri živčni sistem. O najprimernejši količini za vas se pogovorite z zdravnikom.