ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Nevarna okužba s hudo boleznijo! Test vam lahko reši življenje

Marijana Mandić, Maja, 04.08.2018 14:01:23

Hepatitis C je ob hepatitisu B glavni vzrok za jetrno cirozo in raka na jetrih, pa tudi za presaditev jeter pri odraslih. Pri nas je z virusom hepatitisa C okuženih dobrih osem tisoč ljudi, le dobrih 3.500 pa jih za okužbo ve.

Delite na:
Nevarna okužba s hudo boleznijo! Test vam lahko reši življenje
Dreamstime

Na srečo je v zadnjem času na voljo več učinkovitih načinov zdravljenja, tako da bo morda prav ta bolezen ena izmed prvih kroničnih izkoreninjenih bolezni. Edini pogoj je, da je odkrita dovolj zgodaj, kar pomeni, da se mora vsakdo, ki misli, da jo ima, pravočasno testirati.

O virusu hepatitisa C

Povzroča najmanj 80 odstotkov primerov hepatitisa, ki nastanejo zaradi transfuzije krvi in zaradi različnih osamljenih virov te bolezni. Najpogosteje se prenaša med odvisniki od drog, in sicer zaradi uporabe iste igle pri vbrizgavanju mamil, redkeje pa se prenaša s spolnimi odnosi, in sicer takrat, ko je v spolnih izločkih tudi kri. Prenosa virusa s spolnim odnosom ne smemo zanemariti, če se podajamo v spolnost nezaščiteni, opozorilo pa velja še posebno za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Med skupino najbolj ogroženih v Sloveniji sodijo vsi, ki so prejemali transfuzijo krvi pred letom 1993, imeli v preteklosti večje operativne posege, bili na zdravljenju s hemodializo, je prišlo do naključnega vboda z uporabljeno injekcijsko iglo, ki so z okuženimi bivali v skupnem gospodinjstvu oziroma so menjavali pribor za osebno higieno, britvice, zobne ščetke, pribor za urejanje nohtov. Opozorilo seveda še kako velja za vse tiste, ki so tetovirani, imajo »piercing« ali pa so jim celo neprofesionalno izvedli akupunkturo v prostorih brez primernega higienskega nadzora ali uporabe izdelkov za enkratno uporabo.

Dobro je vedeti

Vsakdo bi se moral vsaj enkrat zamisliti nad izkušnjami v preteklosti, zaradi katerih bi se lahko okužil. Če imate kakršnekoli pomisleke, opravite brezplačno testiranje - če ne zaradi odgovornosti do sebe, pa zaradi odgovornosti do drugih, na katere lahko okužbo prenesete.

Za okužbo z virusoma hepatitisa B in C se lahko testirate anonimno in brezplačno, tudi brez kartice zdravstvenega zavarovanja in napotnice, vsak ponedeljek med 12. in 14. uro, in sicer na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana, Japljeva ulica 2.

Tihi zajedavec

Poudariti je treba, da je virus hepatitisa tihi zajedavec telesa. Okužbe se lahko mesece ali leta ne zavedamo, le petina okuženih namreč dobi zlatenico, ob kateri se nemudoma odločijo za obisk zdravnika, medtem ko je pri drugih »v ozadju« tiho, a aktivno kronično vnetje jeter, ki se pri 20 odstotkih bolnikov konča s cirozo, pri nekaj odstotkih pa se razvije celo v krvni rak.

Cepiva še ni, učinkovita zdravila so na voljo

Znanstvenikom še ni uspelo razviti cepiva, ki bi varovalo pred okužbo s HCV, imamo pa tudi v Sloveniji že tretje leto na voljo najnovejša, na virus neposredno delujoča zdravila, ki lahko ozdravijo bolezen pri vseh, ki so jo prepoznali dovolj zgodaj. Njihova dobra stran je, da so varna in ne povzročajo stranskih učinkov, poleg tega so na voljo tudi v obliki tablet, ne le injekcij, ki so bile za marsikoga veliko breme. A treba je poudariti, da so ponovne okužbe z virusom še kako mogoče; odstranitev virusa iz telesa tako še zdaleč ne pomeni trajne zaščite pred ponovno okužbo. Najboljša zaščita je zagotovo previdnost.

hepatitis dreamstime_xxl_63917077 (1).jpg

O drugih hepatitisih

Poznamo pet virusov hepatitisa: A, B, C, D in E. Bolezen se lahko razvije tudi zaradi drugih virusnih okužb, kot so infekcijska mononukleoza, rumena mrzlica in okužba z citomegalovirusom. Zanimivo je, da so poglavitni nevirusni vzroki hepatitisa alkohol in zdravila. Akutni traja manj kot pol leta, kronični pa leta ali vse življenje. Virus hepatitisa A se širi iz blata ene osebe v usta druge in je posledica slabe higiene, posebno v deželah v razvoju, prenaša se z vodo in s hrano. Večina okužb s tem hepatitisom sploh ne povzroča bolezenskih znakov in je oboleli niti ne prepoznajo.

Preberite tudi: Dieta zoper škodljive vplive sonca. Kliknite TUKAJ!

Hepatitis B se prenaša s krvjo ali krvnimi izdelki, najpogosteje med odvisniki od mamil, pa tudi med spolnimi partnerji; nevarnost okužbe je večja pri bolnikih, ki so na ledvični dializi, in pri bolnišničnem osebju, ki je v stiku s krvjo. Zanimivo je, da so ogroženi tudi ljudje v zaporih in ustanovah za duševno bolne, kjer prihaja do tesnih medosebnih stikov. Ni še povsem jasno, ali se lahko prenaša tudi s piki žuželk, o čemer v Afriki potekajo številne raziskave.

Hepatitis D se pojavlja samo v skupni okužbi z virusom hepatitisa B, zaradi njega pa je okužba hujša. Najbolj ogroženi so spet odvisniki.

Virus hepatitisa E povzroča občasne epidemije, podobne tistim, ki jih povzroča virus hepatitisa A. Doslej so se te epidemije pojavljale le v nerazvitih državah.

Imam akutni virus hepatitisa?

Akutno vnetje s katerimkoli virusom hepatitisa se začne dramatično in traja le nekaj tednov. Med bolezenske znake sodijo slab tek, splošno slabo počutje, slabost, bruhanje in pogosto povišana telesna temperatura. Pri kadilcih je značilen odpor do cigaret. Včasih se pri okužbi s hepatitisom B razvijejo bolečine v sklepih in srbeče, rdeče vzbrsti na koži. Čez nekaj dni urin potemni in lahko se razvije zlatenica. V tem času večina bolezenskih znakov izgine in lahko se počutite bolje, čeprav postaja zlatenica čedalje hujša. Blato postaja bledo, srbi pa vas čedalje bolj.

Čim prej morate k zdravniku, saj bolnišnično intenzivno zdravljenje preprečuje, da bi se hepatitis razvil v kroničnega, za kar je največja verjetnost ravno pri hepatitisu C. Vsakdo, ki je utrpel akutni hepatitis, lahko postane kronični prenašalec virusa, zato glede svoje okužbe ravnajte družbeno odgovorno.

Cepite se!

Proti virusom C, D in E ni cepiva, za drugi dve vrsti hepatitisa pa so. Cepljenje zanesljivo obvaruje pred boleznijo, zato se zanj odločite, še posebej če potujete v nerazvite države.