Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nedobrodošli obiskovalci se gostijo s krvjo!

Tea Dečman, Novice Svet24, 14.03.2019 12:01:48

Pomlad je čas, ko se uši odpravijo na svoj pohod, in v nekaterih vrtcih ter šolah so bili starši že obveščeni o njihovi prisotnosti. Kako se torej znebiti teh zajedavcev?

Delite na:
Nedobrodošli obiskovalci se gostijo s krvjo!
Če ima otrok uši, se nemudoma lotite temeljitega razuševanja! Dreamstime

Edini naravni gostitelj uši je človek. Uš namreč vse svoje življenje (ki je dolgo približno osem tednov) živi na človekovem lasišču in pije kri. Zunaj njega ne bi mogla preživeti, saj bi brez hrane zdržala zgolj dan ali dva. Naglavne uši niso nevarne, so pa zelo nadležne. Odrasla uš na lasišču tudi odlaga svoja jajčeca (gnide), tako da vsako posamezno jajčece pritrdi na posamezen las.

Srbenje je znak za alarm

Uši na lasišču pijejo kri, njihovi izločki pa povzročajo neprijetno srbenje, ki pa se pojavi šele nekaj tednov zatem, ko so se uši že naselile na glavi. Uši boste najlažje opazili, če boste ramena ogrnili z belo brisačo ali papirjem, nato pa prečesali celotno lasišče po pramenih od narastišča las proti konicam, še posebej pozorni bodite v predelu zatilja in za ušesi, kjer se uši najraje naselijo. Lasišče pregledujte oziroma razčesavajte pri naravni svetlobi, ker boste uši tako najlažje opazili, pomagate pa si lahko tudi s povečevalnim steklom. Po končanem prečesavanju glavnik sperite pod vročo tekočo vodo in ga še nekaj minut namakajte v vroči vodi. Roke si po končanem postopku dobro umijte z milom.

Ušem napovejte vojno

Če ima otrok ali kdo drug v družini uši, se je torej treba lotiti temeljitega razuševanja. Tega izvedite še isti dan, in to pri vseh osebah, ki imajo uši. Nato pa o prisotnosti uši takoj obvestite vrtec ali šolo, ki jo obiskuje otrok, in vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v tesnem stiku z otrokom. Postopek razuševanja se začne s preparatom proti ušem, ki ga skrbno razporedite po suhem lasišču, ga pustite delovati vsaj 10 minut, nato pa ga sperite z vodo. Postopek ponovite čez sedem do 10 dni, med tem časom vsak dan skrbno prečešite lasišče z gostim glavnikom. Las ne umivajte vsaj še dan ali dva po tem, ko ste sprali preparat za razuševanje.

otroci pojejo.jpg
Nikakor ne drži, da imajo naglavne uši samo umazani ljudje.
Dreamstime

Razčesavanje las 

Zobje glavnika naj se čim dlje dotikajo lasišča. Na vsakem pramenu las postopek ponovite od tri- do petkrat ter po vsakem potegu skrbno preglejte glavnik in ga obrišite s papirnatim robčkom.

Bodite temeljiti

Po končanem postopku razuševanja operite v vroči vodi (pri 60 °C) vse predmete, ki so bili v stiku z lasmi okuženega, torej glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače, posteljnino ...

Slaba higiena?

Nikakor ne drži, da imajo naglavne uši samo umazani ljudje. Uši se ne hranijo z umazanijo, temveč sesajo kri. Celo raje imajo čiste lase. Ušivost torej ni kazalec slabe higiene, kot je to veljalo nekoč.

Kako se prenašajo?

Z neposrednim stikom glave z glavo, torej najpogosteje pri skupnem bivanju in igranju otrok. Redkeje se prenašajo prek predmetov, kot so glavniki, krtače, pokrivala, posteljnina in brisače. 

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 59, 13. 3. 2019.