favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Ne morete urinirati v javnosti?

Lea Pufek, Bodi zdrava, 09.09.2018 14:01:34

Seveda je vsem veliko prijetneje urinirati v lastnem stranišču kot v javnem, a obstajajo ljudje, za katere je opravljanje male potrebe v javnih straniščih, kjer so prisotni tudi drugi, nemogoče. Ker imajo tako imenovani sindrom sramežljivega mehurja, ki pa v resnici ni težava mehurja.

Delite na:
Ne morete urinirati v javnosti?
Verjetno se je pripetilo že marsikomu od nas. Thinkstock Photos

Sramežljivost pri uriniranju niti ni tako redko stanje. Verjetno se je pripetilo že marsikomu od nas. Preprosto nam je bilo nerodno lulati, ko smo vedeli, da je v sosednjem stranišču denimo naš šef ali kdor koli drug, pred katerim se nam je bilo neprijetno izpostaviti na tak način. To se občasno dogaja večini in ni vzrok za preplah. So pa ljudje, ki imajo z uriniranjem v javnih straniščih nenehne težave. V straniščih, ki jih souporabljajo tudi drugi, ali tam, kjer je zvočna izolacija slaba, preprosto ne morejo iz sebe iztisniti niti kapljice. Že sama misel na to, da jih na javnem kraju lahko prime na stranišče, lahko v nekaterih primerih pripelje do slabosti, potenja in tresenja. Ljudje, ki imajo nenehne težave s tem, da bi kdo lahko bil priča njihovemu opravljanju male potrebe, trpijo za parurezo, ki je strokovno ime za sindrom sramežljivega mehurja.

Preberite tudi: Vložki ali tamponi? Kliknite TUKAJ!

Psihološka težava

Sindrom sramežljivega mehurja bolniku močno otežuje uriniranje oziroma mu preprečuje, da bi kljub potrebi uriniranje dejansko izvedel. Čeprav je rezultat zelo telesne narave, pa je parureza v resnici psihološka težava. Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj (DSM-5) jo definira kot socialno anksiozno motnjo oziroma družbeno fobijo. Ljudje s takšno fobijo doživljajo strah in tesnobo v okoliščinah, kjer bi jih drugi utegnili obsojati, zato se takšnim okoliščinam izogibajo. Če to prenesemo na bolnike s parurezo, se ti zaradi strahu pred izpostavljanjem sebe v intimnem položaju, kot je uriniranje, temu preprosto izogibajo in urin zadržujejo tudi po več ur. Dokler ne pridejo domov ali v okoliščine, kjer jim je dovolj udobno.

Zdravstvene posledice

Čeprav gre za psihološko težavo, pa ta prizadene naš mehur, kar pomeni, da se posledice te težave odražajo predvsem na našem telesu. Kadar nas tišči lulat, pa zaradi mentalne blokade preprosto ne moremo, urin zadržimo v urinarnem traktu, kar je lahko nadvse boleče. To ve vsak, ki je zaradi kakršnih koli razlogov kdaj moral dolgo zadrževati urin. Kadar urin predolgo zastaja v vašem mehurju, je izpostavljen razvoju bakterij, s čimer se poveča tveganje za vnetje sečil. Zadrževanje urina lahko pripelje tudi do hidronefroze ledvic, neke vrste otekanja v ledvicah, ki povzroča bolečine v ledvenem predelu hrbta ali pri strani, pogosto potrebo po uriniranju, bolečino pri uriniranju, krvav urin, slabost, bruhanje, šibkost in vročino. Če stanja ne zdravimo, lahko vodi v okvaro ledvic.

Socialne posledice

Na prvi pogled se morda zdi smešno, da bi takšno stanje lahko vplivalo na kakovost pacientovega socialnega življenja, a sindrom sramežljivega mehurja lahko v človekovem življenju vpliva veliko širše kot samo na mehur. Ljudje, ki imajo težavo urinirati v javnih straniščih, tudi težko opravijo malo potrebo na ukaz, kar pomeni, da v zdravstvene namene težko lulajo v kozarček. Zaradi tega si lahko poslabšajo, otežijo ali zavlečejo proces zdravljenja ob zdravstvenih težavah. Nekateri poklici za svoje uslužbence zahtevajo redne zdravstvene preglede z odvzemom vzorcev urina. Če tega pacient s parurezo ne more zagotoviti, lahko na nitki visi tudi njegova služba. Pa tudi sicer je družabno življenje bolnikov s parurezo lahko močno omejeno. Mnogi se javnim druženjem raje izogibajo, ker vedo, da bodo tam morali uporabljati javno stranišče. Če v družbo vendarle gredo, pa se tam preventivno izogibajo pitju pijače in tako preprečujejo malo potrebo ali pa zaradi nje druženje zapustijo prej, ker urina preprosto ne morejo več zadrževati, urinirati na javnih straniščih pa ne morejo.

Psihološka pomoč

Mnogim s takšno težavo pomaga, če zvok uriniranja prekrijejo z drugim zvokom, denimo z odprto pipo ali splakovanjem straniščnega kotlička. A to v resnici ne odpravi ključne težave. Ker gre za psihično motnjo, najbolj pomaga psihična obravnava. Psihoterapevti v teh primerih pacientu pomagajo odkriti vzrok za težavo in poskušajo skupaj s pacientom meje udobnega premakniti do točke, ko pacientu ne bo neprijetno urinirati v javnosti. Preden pa se zaradi težav pri uriniranju v javnosti odpravite k psihoterapevtu, je vendarle dobro pri zdravniku in urologu preveriti, ali vaša težava res ne izhaja iz česar koli drugega. Pogosto je strah pred uriniranjem tudi posledica strahu pred bolečino, ki spremlja vnetje sečil. Zaradi bolečine se tako psihološko izogibamo uriniranju. A v takih primerih težava ni psihološkega izvora. Ko specialist urolog izloči vse možnosti, da gre lahko za telesno zdravstveno težavo, je čas, da se obrnemo na psihoterapevta.