Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Navade srečnih ljudi, ki jih je dobro poznati

Kristina Strašek, 12.08.2019 11:00:00

Vem, kaj boste rekli: Nihče ne more biti nenehno srečen. Res je. A veseli in srečni ljudje se z življenjem spopadajo drugače. Drugače ga dojemajo in tudi sami delujejo drugače. Ste kdaj pomislili, da je občutek sreče v resnici vaša odločitev? Vse izvira iz vas, ne iz okolice, in dobro je, da to ponotranjite.

Delite na:
Navade srečnih ljudi, ki jih je dobro poznati
Bodite srečni tudi vi. Pexels

Vsi si zaslužijo srečo. A kaj, ko to velikokrat iščemo v vsem drugem kot v sebi. Po drugi strani si ljudje radi govorijo tudi: »Ko bom imel to, bom srečen.« Bodimo iskreni. Kolikokrat ste v resnici potem bili trajno srečni? Vedno se lovi le tisti trenutek sreče, ki traja morda en dan. Zakaj ne bi temeljito spremenili svojega pogleda na omenjeni občutek in se končno zavestno odločili, da tudi vi ne želite zase nič drugega kot to. Nehajte iskati razloge za lastno nesrečo in spremenite tok svojih misli, svoje delovanje.

Da vam pri tem pomagamo, smo zbrali 10 navad, značilnih za ljudi, ki svoje življenje opisujejo kot lepo in sebe kot srečne.

adult-beautiful-facial-expression-774866.jpg
pozitivna samopodoba
Pexels

1.       Srečni ljudje dajo veselje na prvo mesto

Kot smo že omenili, občutek sreče izvira iz vas samih. Naučite se na stvari gledati bolj pozitivno in sprejemajte odločitve, ki vas osrečujejo. Ne dovolite, da negativnost drugih vpliva na vašo srečo. V nastalem se vedno lahko najde dobro.

2.       Srečni ljudje sprejmejo bolečino

Ja, vsi smo kdaj žalostni, jezni, razočarani … tudi srečni ljudje. A od drugih jih loči njihov odziv na to. Pred žalostjo ne bežijo, ampak jo sprejmejo in se jo zavestno odločijo premagati. Vedite, občutku bolečine je nemogoče ubežati, a trpljenje in vztrajanje v bolečini je odločitev posameznika. Zakaj bi nenehno samo jokali ali bili jezni, če pa si lahko vzamete čas, sprejmete občutke, najdete razloge zanje in glede tega tudi kaj naredite.

casual-cliffs-enjoyment-590510.jpg
Prijateljici
Pexels

3.       Srečni ljudje imajo pozitivno samopodobo

Premislite, kako v resnici gledate nase. Se cenite? Se zavedate svojih prednosti in pomanjkljivosti ali ste se samo odločili, da je vaše življenje večna kalvarija, ki vas ne more popeljati daleč? Srečni ljudje se znajo ceniti in večkrat se tudi pohvalijo. Kdaj ste se nazadnje vi? Sprejmite sebe z vsemi pomanjkljivostmi in ranami. Sprejmite se v celoti in se zavedajte, da ste čudovita oseba, ki si zasluži biti srečna. Vsaka zadana rana je bila lekcija, iz katere ste se pobrali in tudi nekaj naučili.

4.       Srečni ljudje imajo močan podporni sistem

Ljudje, ki vas obkrožajo, so zelo pomembni. Ne obkrožajte se z negativci in ljudmi, ki le jamrajo, ampak z odločnimi in razgledanimi. Potrebujete ljudi, ki vas lahko v ključnih trenutkih podprejo ali vam dajo misliti. Potrebujete ljudi, ki vas izzovejo, ki vas učijo. Srečni ljudje se še kako dobro zavedajo pomena učenja od drugih in hkrati vedo, da ni treba za vse biti sami.

enjoyment-excited-friends-2101538.jpg
Prijateljice
Pexels

5.       Srečni ljudje znajo reči ne

Ste kdaj pomislili, da preprosto preveč stvarem rečete ja? Kolikokrat ste zaradi dodatnih obveznosti na stran postavili svojo družino, prijatelje ali celo sebe? Saj to je normalno, mar ne? No, kar takoj razčistimo, da ste na prvem mestu vi, in tako imate vsekakor dovoljenje, da kdaj samozavestno in brez slabe vesti rečete NE. Premislite, ali je stvar, za katero vas prosijo, v danem trenutku res nujna ali gre le za nenehne usluge, iz katerih ničesar ne dobite. Začnite se zavedati svojih prioritet in nehajte ugajati vsem. Vzemite si čas zase, ne pa celotnega življenja posvetiti delu ali drugim. Postavite se na prvo mesto.

6.       Srečni ljudje pomagajo tudi drugim

Res je, da je dobro imeti okrog sebe ljudi, ki vam pomagajo, a srečni ljudje pomagajo tudi drugim. Nikar ne glejte samo nase, ampak se ozrite tudi na ljudi ob sebi. S tem, ko boste pomagali drugim, boste pomagali sebi. Reševanje problema drugega vam lahko razkrije novo pot.

7.       Srečni ljudje sledijo svojim sanjam

Vsi imajo svoje ovire, a resnično srečni ljudje nikoli ne obupajo nad lastnimi sanjami. Razumejo, da je strah normalen, in ne dovolijo, da bi jim ta preprečil doseganje uspeha. Koliko sanj pa ste vi pokopali zaradi strahov, ovir ali mnenj in želja drugih?

8.       Srečni ljudje se ne obremenjujejo z malenkostmi

Marsikaj se lahko zgodi, a to še ne pomeni, da je treba ustvariti paniko za vsako malenkost. Ja, kosilo se bo kdaj zažgalo in vaš otrok bo naredil kaj »slabega«. A srečni ljudje to sprejmejo kot del življenja in zaradi tega ne izgubljajo energije. Seveda to ne pomeni, da je zanje vsaka stvar malenkost, ampak znajo presoditi, kaj je v resnici vredno pozornosti in kaj ne.

9.       Srečni ljudje ne dokazujejo, da imajo prav

Srečni ljudje se zavedajo, da je treba živeti v skladu s svojimi prepričanji, prav tako pa vedo, da bolj kot besede zaleže akcija. Zakaj bi nekoga prepričevali o čemerkoli z argumenti, če pa lahko vse pokažete. Tako se varčuje energija, ohranja pa tudi dober medsebojni odnos.

10.   Srečni ljudje živijo v sedanjosti

Šele ko smo z mislimi in srcem prisotni tu in zdaj, lahko resnično v sebi začutimo srečo in tega se srečni ljudje zelo dobro zavedajo. Življenje gre naprej, tudi če mi ždimo v nekem dogodku izpred petih let. Vse, kar potrebujete, je pred vami. Izkoristite ponujeno in začnite živeti v sedanjosti tudi vi.

Če imamo res samo eno življenje, ali ni potem bolje, da ga preživimo srečni in z dobrimi spomini? Vsaka ovira, ki se pojavi na poti, je rešljiva. Vsaka situacija je na neki točki obvladljiva. Bodite potrpežljivi. Bodite upajoči. Bodite srečni.

 Objavljeno v reviji Obrazi št. 7, 11. 7. 2019