900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Navade, ki pospešijo presnovo

U. B. Z., Bodi zdrava, 13.03.2018 12:01:14

Ali je vaša presnova res razlog, zaradi katerega je pogosto tako težko izgubiti tistih nekaj kilogramov?

Delite na:
Navade, ki pospešijo presnovo
Bodi zdrava

Če ste se zredili za nekaj kilogramov in se jih nikakor ne morete znebiti, se je najlažje izgovoriti na počasno presnovo. Vendar ali je vaša presnova res razlog, zaradi katerega je pogosto tako težko izgubiti tistih nekaj kilogramov? In še pomembneje, kaj lahko storite glede tega? Dobra novica je, da lahko storite marsikaj, da bi spodbudili sposobnost svojega telesa k večji porabi kalorij.

Ne preskočite zajtrka

Res se sliši že klišejsko, a to, da izpustite zajtrk, je najslabše, kar lahko naredite za svoje zdravje. Prav je, da za zajtrk zaužijete veliko beljakovin, malce manj ogljikovih hidratov in malo maščob. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno zajtrkujejo, veliko manj težav z odvečnimi kilogrami kot tisti, ki zajtrk izpuščajo.

Proteini in ogljikovi hidrati

Vsak obrok, razen večerje, mora vsebovati ogljikove hidrate in beljakovine. Odmislite mit, da so ogljikovi hidrati prepovedani. Pomembno je le, da izberete prave, počasne ogljikove hidrate, izogibajte pa se sladkorju in hitri hrani. Če je hrana revna s proteini, vaše telo ne bo dobilo dovolj hrane za mišice. Tudi z beljakovinami ne pretiravajte, saj se bo telo posvetilo temu, da bo izločilo odvečne beljakovine, premalo pa se bo osredotočilo na kurjenje odvečnih maščob.

Več surove hrane

Če surova živila dobro prežvečite (surovo sadje, zelenjava, kalčki, zelišča), s tem zaužijete encime, ki so potrebni za njihovo prebavo, zato telo napolnite z energijo in izboljšate prebavo.

Več začimb

Dodajajte obrokom začimbe, kot so ingver, črni poper, kajenski poper. Tudi s tem boste pripomogli k boljši prebavi.

presnova 2.jpg

Probiotični dodatki

Probiotične dodatke uživajte na prazen želodec. Po navadi je najprimernejši čas za to zjutraj, ko vstanete, ali zvečer, pred spanjem. Koristne bakterije so v črevesju potrebne za proizvodnjo nujno potrebnih hranilnih snovi, kot je na primer vitamin B12, ki imajo pod nadzorom škodljive bakterije in okužbe s kvasovkami, hkrati pa si z njimi zagotovite ustrezno absorpcijo hranilnih snovi iz prehrane.

Več zelenega čaja

Zeleni čaj vsebuje ECGC, ki spodbuja porabljanje maščob. V ameriški študiji je ljudem, ki so popili od tri do pet skodelic zelenega čaja na dan, v dvanajstih tednih uspelo shujšati za 4,5 odstotka začetne telesne teže. Po drugih raziskavah naj bi od dve do štiri skodelice zelenega čaja na dan prispevale k porabi dodatnih petdesetih kalorij, kar na letni ravni nanese kar dva kilograma.

Kava s kofeinom

Če imate raje kavo kot čaj, si jo privoščite s kofeinom. Stopnja presnove pri ljudeh, ki pijejo kavo s kofeinom, se v povprečju poveča za šestnajst odstotkov bolj kot pri tistih, ki raje pijejo kavo brez kofeina.

presnova 1.jpg

Pijte veliko vode

Voda naj bo ravno prav hladna, morda celo malce hladnejša. Nemški znanstveniki so namreč razkrili, da topla voda presnovo upočasnjuje, medtem ko jo hladna pospeši. Hladno vodo mora telo segreti na telesno temperaturo, za kar porabi več kalorij, to pa je dodaten plus za vaše počutje.

Hrano dobro prežvečite

Želodec ne more nadomestiti dela, ki naj bi ga opravili zobje, zato je pomembno, da je hrana, ki pride do želodca, dobro prežvečena.

Tudi železo je pomembno

Nizka raven železa pomeni, da mišice ne dobijo dovolj kisika, zaradi česar se presnova upočasni. Temu se zlahka izognete z uživanjem več hrane, bogate z železom (obogatena žita, grah, temna listnata zelenjava).

Naspite se

Pomanjkanje spanja lahko spremeni človekovo presnovo, saj notranja biološka ura nadzoruje tudi presnavljanje. Neprespanost pa znižuje raven leptina in grelina. Pri ljudeh, ki spijo manj kot sedem ur na noč, se poveča indeks telesne mase. 

Ne jejte premalo

Za uspešno presnovo morate paziti na to, koliko in kaj jeste. Če vnašate premalo hranil, bo telo začelo svoje potrebe po energiji iskati v maščobah in beljakovinah, ki jih najde v mišicah. Zato boste s premalo pravih hranil pravzaprav začeli izgubljati mišično maso, in ne maščobnih oblog, manj mišic pa bo posledično pomenilo tudi počasnejšo presnovo.

Preberite tudi: Pisanje za zdrav duh in pomiritev. Kliknite TUKAJ!