Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nasveti za lažje življenje - umirimo se

J. K., 12.07.2018 15:00:57

Manj stresa, več energije in sproščenosti – to naredi naš vsakdan občutno lepši. Kako to doseči? Z nasveti za lažje življenje.

Delite na:
Nasveti za lažje življenje - umirimo se
Revija Zarja

Marelice sproščajo

Sočne in sladke marelice vsebujejo veliko vitamina B, ki je znan kot vitamin za sproščanje. Vsebujejo tudi mineral magnezij, ki ima enake lastnosti. V stresu je torej dobro imeti pri sebi marelice in takoj poseči po njih. Poleg naštetega vsebujejo pomlajevalni koencim Q10, ki uničuje proste radikale in spodbuja nastajanje imunskih celic. Nasvet: posušene marelice imajo štirikrat več učinka! Trije koščki dajo dovolj energije za približno dve uri.

Nasveti za lažje življenje

Pravilo 30 sekund spreminja življenje

Če neko opravilo ne zahteva več kot 30 sekund, ga na prelagajmo na pozneje. Krožnika in kozarca ne odlagajmo v pomivalno korito, marveč ju nemudoma odložimo v pomivalni stroj. Pribijmo žebelj za novo sliko takoj, ne šele ob koncu tedna. Jopiča ob prihodu domov ne obesimo na stol, temveč takoj v omaro. V seštevku s takimi drobnimi hitrimi akcijami privarčujemo kar precej časa.

Kako nakupovanje krepi delovanje možganov?

Vadimo svoje sive celice, in sicer tako, da si ne delajmo seznama pred nakupom. Raje si ga skušajmo zapomniti, kajti preveč zanašanja na listke s seznami dela naše možgane zaspane. Če se bomo odpravili po nakupih s seznamom v glavi in ne na papirju, pa si bomo krepili spomin. In ta potrebuje vajo, kajti japonska študija je pokazala, da ima že vsak deseti tridesetletnik luknje v spominu, ki bi smele nastajati šele okoli 60. leta. Ukrepajmo!

Sveča za boljši spanec

Ne gre za to, da bi namesto žarnic uporabljali sveče – čeprav imajo seveda dišeče sveče svoj čar. Gre za vajo iz joge, ki jo dobro poznamo tudi Zahodnjaki. Ležimo na tleh na hrbtu, pokrčimo noge in jih dvignemo v zrak, hkrati pa se z rokami opremo v ledja in podpremo pokončno držo trupa. Vsa teža je na ramenih. Naredimo 8–10 vdihov in izdihov, s čimer pospešimo prekrvitev ledvenega dela in izločanje spalnega hormona.

Nasveti za lažje življenje

Napetost mišic za sproščanje živcev

Trenutek čiste živčnosti in totalnega stresa? Takoj se je treba sprostiti: stisnimo pesti, zaprimo oči, stisnimo trebušne mišice, kot da pričakujemo trd udarec. Pred njim se bomo ubranili, če napnemo tudi zadnjične mišice, jezik pa tiščimo trdno k nebu in dlesni. Vse telo naj bo popolnoma napeto, zdržimo v takem položaju pet sekund, potem pa s temeljitim izdihom popustimo napetost do popolne sprostitve. Vaja pomaga sprostiti napete mišice in tudi razrahlja psihično napetost.

Možgani potrebujejo obrede

Obredi so kot nekakšni prehodni hodniki med dvema svetovoma: z njihovo pomočjo ohranjamo svojo notranjo trdnost in se hkrati odpiramo nečemu novemu. Tudi strokovnjaki so že ugotovili, da ustaljene navade jemljejo moč stresu in ga zavirajo. Zato se oprimimo svojih obredov: dnevni sprehod, tedensko srečanje s prijateljico, jutranja meditacija. Sčasoma bodo možgani vgradili ustaljeni obred v svoj sistem ter tako ohranjali občutek ugodja in sproščenosti.

Frizura bogati naš jaz

Nov način striženja, drugačna obleka, neobičajen konjiček, povsem drugačno obnašanje, kot ga pričakujejo od nas – vse to nas neverjetno poživlja, saj pokaže nove odtenke našega jaza, osvetli poteze, ki so bile doslej skrite, in tudi nas same preseneča s stvarmi, ki jih moramo pri sebi šele odkriti. Le pogumno!

Računanje pomirja

Ne, niso mišljene težke matematične enačbe – le preprosto seštevanje. Poskusimo večkrat seštevati in začutili bomo, kako nas ta preprosta računska operacija pomirja. Drobne fine vibracije, ki nastajajo v možganih, medtem ko seštevamo, pomirjajo možgansko napetost, sproščajo ter dajejo občutek trdnosti, zanesljivosti in varnosti.

Več veselja s fantazijo

Že zjutraj lahko vplivamo na to, kako bo potekal naš dan. To naredimo z močjo svojih misli. Če si v domišljiji naslikamo in umislimo, kako vedre in uspešne bodo naslednje urice, programiramo lastne možgane v optimističnem duhu. In kdor je naravnan pozitivno, tudi vleče nase pozitivno energijo. To pa pomeni, da bo vaš dan zares lep.

Zakaj ribe pomirjajo

Stres in skrbi lahko ublažite tudi s pogledom v akvarij. Opazovanje mirnega kroženja ribic nas pomirja, znižuje krvni tlak in nas osvobaja strahov. Trditev ni iz trte izvita, saj so jo potrdili strokovnjaki z univerze v Pensilvaniji s poskusom. Dokazali so celo, da tudi že fotografija ribic ali podvodnega sveta učinkuje pomirjujoče.

Slikanje rešuje slab dan

Ljudje smo ustvarjalna bitja, zato nas ustvarjalno izražanje napolnjuje z zadovoljstvom. Prav vseeno je, kakšno vrsto ustvarjalnosti izberemo: slikanje, pletenje, ples, pisanje, urejanje cvetja. Zmeraj, ko se zaposlimo s čim takim, se naša glava sprošča, z njo pa tudi telo. Končni učinek je primerljiv z meditacijo.

Nasveti za lažje življenje

Bobnanje za lažjo glavo

Tašča ni bila zadovoljna z darilom za rojstni dan? Zamujen rok v službi? Pokvarjen računalnik? Pomaga lahko le dober akupresuri prijem, ki si ga bomo izposodili od starih Kitajcev. Z njim si bomo razjasnili zmedene misli in zagnali delovanje centrov za iskanje rešitev. Na obe senci narahlo udarjamo s konicami treh prstov 90 sekund, potem pa še 1 minuto tolčemo po čelu.

Zapišimo si sanje

Najsi bodo naše sanje povezane s potovanjem po svetu ali pisanjem knjige, veliko več možnosti za njihovo uresničitev je, če naredimo naslednje: 1. zapišemo svojo čisto konkretno željo, 2. začnemo zbirati potrebne informacije, 3. naredimo prvi korak, npr. določimo vsebino knjige, ki jo želimo napisati, 4. načrtujemo naslednje potrebne korake.

Nasveti za lažje življenje

Globoki vdihi za mirnejše živce

Ne, to ni preprosta dihalna vaja. Stvar se da tudi prav imenitno popestriti. Dejstvo je, da šest globokih vdihov in počasnih izdihov ugodno vpliva na pomiritev živcev. Vzemimo milnico in pihajmo velike pisane milne balončke. Zabavali se bomo, hkrati pa upočasnili dihanje in mimogrede naredili še dihalno vajo.

Preberite tudi: Pri razpokani in trdi koži na petah pomaga aspirin z limono. Kliknite TUKAJ!