GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naravno hujšanje z luno

J. K., Zarja, 24.04.2018 15:01:10

Nobeno drugo nebesno telo nima tako močnega vpliva na ljudi kot luna. Ritem rastoče in padajoče lune se odraža na našem počutju in telesu. Ta vpliv je včasih negativen, a ponujajo se tudi pozitivni vidiki. Izrabimo jih v svoj prid.

Delite na:
Naravno hujšanje z luno
Revija Zarja

Najopaznejši in tudi najbolj znan vpliv lune na naš planet se kaže kot bibavica. Prav zaradi luninega magnetizma imamo plimo in oseko. In ker je človek – kar 75 odstotkov našega telesa – sestavljen predvsem iz vode, ni nobenega dvoma, da luna zelo vpliva tudi na nas, ljudi. Najmočneje se ti vplivi kažejo v presnovi, zato je pomembno, kako se med luninimi menami prehranjujemo. Čas je, da se nehamo pritoževati čez luno, češ da nam krati spanec ali povzroča glavobol – raje jo spremenimo v svojo zaveznico. Dajmo ji priložnost, da postane naš zanesljivi partner na poti k boljšemu počutju.

Rekli smo že, da luna vpliva predvsem na presnovo. To pomeni, da je lahko naša koristna pomočnica, kadar hujšamo. Po eni strani lahko z njo hujšanje postane učinkovitejše, po drugi pa lahko kakšno pregrešno dobroto pojemo čisto brez slabe vesti, saj ne bo učinkovala na kazalec na tehtnici, če je le luna temu naklonjena. Čas je, da svoj jedilnik prilagodimo luninim menam.

hujsanje z luno okvircek.jpg

Spoznajmo lunine mene in njihov učinek

V osnovi ločimo štiri lunine faze: prazno luno ali mlaj, rastočo fazo, polno luno ali ščip in pojemajočo fazo.

Mlaj – to je idealen čas za čiščenje, razstrupljanje in izgubljanje odvečnih kilogramov. V tem času se odpovejmo vsem slabim navadam in razvadam, kajti splača se – učinek bo opazen. Prav ob mlaju oziroma prazni luni je tudi najboljši čas za post, saj takrat z njim dosežemo največje učinke. Telo zelo dobro reagira na čaje in sokove, ki so sestavni del postne kure.

Rastoča luna – telo pod vplivom mlade lune v njeni rastoči fazi zelo aktivno izrablja vso zaužito hrano, dovzetno je za vse, kar vsebuje – koristne in škodljive sestavine. Zato se žal veliko intenzivneje nalagajo škodljive snovi, maščoba pa se pridno kopiči v maščobnih blazinicah. V tem času se torej raje izogibajmo mastni hrani in sladkarijam, jedilnik pa naj sestavljajo mlečni izdelki, stročnice, sadje in zelenjava.

Polna luna – telesna presnova dosega svoj vrhunec, zato ob polni luni in dan pred tem jejmo čim manj. To je čas za sadje in čaj, nikar pa ne posegajte po sladkem in mastnem, saj je telo pripravljeno na ustvarjanje maščobnih zalog.

Pojemajoča luna – telo je zdaj v najboljši formi, poraba energije je v najvišjem zagonu. Ne zmanjšuje se le luna, tudi maščobne zaloge kopnijo. Čas je za na olivnem olju dušeno zelenjavo, polnozrnate izdelke in beljakovine v pustem mesu.

Prazna luna

To je čas za post. Ta vključuje samo tekočo hrano, vsekakor pa je med postom treba zaužiti od dva do dva in pol litra tekočine! Za še boljši učinek je priporočljivo piti limonado ali limetin sok, v mineralno vodo pa dodajmo vejico rožmarina – to požene presnovo na najvišje obrate. Nesladkan zeliščni čaj pa napolni želodec in nekoliko poteši lakoto.

Polna luna

Najboljša odločitev je – delni post. Odločimo se za sadni dan in zaužijmo 3–5 sadnih obrokov: primerni so grozdje, jabolka, melona … Če je lakota res huda, je dovoljena ena banana na dan. Čez dan popijmo dva litra tekočine: najboljši je nesladkan čaj.

Recepti za lahke jedi v času naraščajoče lune

Bolj ko je luna okrogla, bolj se nabirajo tudi odvečni grami.

Špinačna juha

Potrebujemo 100 g špinače. Najprej na drobno sesekljamo ½ čebule in strok česna. 50 g krompirja narežemo na koščke, ter skupaj s čebulo in česnom popražimo na žlički olja. Dušimo približno 4 minute, dodamo špinačo, dušimo še 2 minuti, nato pa zalijemo z 200 ml zelenjavne jušne osnove. Kuhamo še 8–10 minut, nato juho s paličnim mešalnikom ukašimo. Dodamo žlico smetane za kuhanje ter začinimo s soljo in poprom, po želji pa še s tabaskom in muškatnim oreškom. Preden postrežemo, damo na sredo krožnika še nekaj smetane, potresemo s sesekljanim drobnjakom in peteršiljem ter čisto na koncu še z rdečo papriko.

Energijska vrednost: 400 kcal.

hujsanje z luno spinacna juha.jpg

Zelenjava po azijsko

4 garnele (brez glave, v lupini) oluščimo in jim odstranimo prebavila. 100 g pora narežemo po dolgem na srednje tanke trakce, 125 g manga na koščke in 5 g ingverja na tanke palčke. Sesekljamo strok česna. Garnele 4 minute pražimo na žlički vročega olja, posolimo in popopramo, dodamo še česen. Por popražimo na žlički olja, po 3 minutah dodamo ingver in mango. Začinimo z žlico čilijeve omake, postrežemo skupaj z garnelami in potresemo s koriandrom.

Energijska vrednost: 280 kcal.

hujsanje z luno azijska zelenjava.jpg

Recepti za slastne jedi v času padajoče lune

V tej lunini fazi si lahko privoščimo več, saj se na tehtnici ne bo preveč poznalo.

Testenine z ribo

80 g špagetov skuhamo v slani vodi. 30 g paprike popečemo v ponvi na žlički vročega olivnega olja, ves čas mešamo, posolimo in vzamemo iz ponve. Zdaj v ponvi popečemo 100 g češnjevca, ki smo ga razpolovili, ko mešamo, začinimo pa s soljo in poprom. 30 g prekajenega lososovega fileja raztrgamo na kose, ponev odmaknemo z ognja in vmešamo losos. Špagete temeljito odcedimo, jim primešamo papriko in jih potresemo s sesekljanim koprom. Vmešamo med losos s paradižnikom.

Energijska vrednost: 400 kcal.

hujsanje z luno testenine z ribo.jpg

Losos s špinačno solato

Nastrgamo lupinico pol bio limete in iztisnemo sok. Nastrgamo še 5 g ingverja, manjšo šalotko pa na drobno sesekljamo. Nato zmešamo lupinico, sok, ingver in šalotko ter začinimo s soljo in poprom, da dobimo solatni preliv. Četrt rdeče in rumene paprike narežemo na drobne kockice.

Lososov file (okoli 160 g) oplaknemo s hladno vodo, popivnamo do suhega s papirnato kuhinjsko brisačko ter solimo in popramo. Pomokamo z žličko moke in popečemo v ponvi na žlički vročega olivnega olja na vsaki strani 2–3 minute. Zmešamo 25 g mlade špinače, papriko in solatni preliv, na vrh pa položimo lososov file.

Energijska vrednost: 400 kcal.

hujsanje z luno losos.jpg

Preberite tudi: Zviti načini hujšanja. Kliknite TUKAJ!