Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naredite sami naravni dezodoranti za prihajajoče poletje

Zoran Franc, Novice Svet24, 25.05.2018 15:01:58

Pripravite si svoj dezodorant in poskrbite za zaščito pred neprijetnim vonjem za ves dan. Preprečili boste alergije in druga kožna vnetja, ob tem pa poskrbeli, da bodo tudi madeži na tkaninah izginili.

Delite na:
Naredite sami naravni dezodoranti za prihajajoče poletje
ženska z dezodorantom Dreamstime

Naravna kozmetika, ki jo lahko naredite sami, je veliko varnejši, kakovostnejši in cenejši izbor od tiste, ki jo prodajajo v trgovinah. Razlika je predvsem v sestavinah. Dezodoranti, kupljeni v trgovinah, navadno vsebujejo formaldehide, potencialno alergene dišave, aluminijeve soli, parafinske oziroma silikonske snovi, ki ne koži ne zdravju niso preveč prijazni. Že res, da naj bi preprečevali neprijeten vonj tudi do 72 ur, kar v praksi ne drži, a na dolgi rok škodujejo našemu zdravju, saj vsebujejo tudi hormonske motilce. Prepogosta uporaba naj bi na dolgi rok povzročala tudi rakasta obolenja. Pri pripravi domačih dezodorantov boste sestavine poznali, presenečeni pa boste tudi nad njihovim učinkovanjem. Po pripravi domači dezodorant shranite na hladno in temno mesto, kjer bo obstojen tudi do enega leta.

priprava dezodoranta
priprava dezodoranta
Dreamstime

Recept 

Sestavine: 2 žlici kokosovega ali kakavovega masla, 3 žlice sode bikarbone, 2 žlici karitejevega (shea) masla, 1 žlico čebeljega voska, 2 žlici jedilnega škroba, 20 kapljic eteričnega olja čajevca. Karitejevo maslo regenerira kožo, škrob preprečuje pretirano potenje, eterično olje čajevca ima antibakterijsko in protiglivično delovanje. Eterično olje čajevca lahko zamenjate z oljem sivke, rožmarina ali limone.

priprava dezodoranta 2
priprava dezodoranta 2
Dreamstime

Priprava: V kozico vsujte karitejevo maslo, ki ga lahko zamenjate tudi s kokosovim maslom, in čebelji vosek. Postavite nad posodo z vročo vodo in pustite, da se počasi raztaplja. Ko se popolnoma raztopi, kozico odstavite ter zmesi dodajte sodo bikarbono in škrob. Dobro premešajte, nato mešanici dodajte še eterično olje. Še toplo zmes vlijte v kalupe. Pustite, da se dobro ohladi.  

Preberite tudi: Opremite svoj dom v slogu, ki nikoli ne gre iz mode. Kliknite TUKAJ!