stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

To je naravna pomoč pri luskavici!

Dunja Strašek, Ženska, 08.03.2019 14:01:12

Luskavica ali psoriaza je nenalezljiva kronična vnetna kožna bolezen, pri kateri so značilna žarišča pordele kože, pokrite s srebrnimi luskami. Bolniki z blago obliko bolezni si lahko poskusijo lajšati simptome tudi z naravno pomočjo.

Delite na:
To je naravna pomoč pri luskavici!
Strokovnjaki priporočajo: nastavite se soncu. Malo sonca ne škoduje – pravzaprav so UVB-žarki tisti, ki pomagajo pri luskavici. Getty Image

Pri zdravi koži traja 28 dni, da se celice povrhnjice, ki nastajajo v spodnji plasti in nato potujejo proti površini kože, odluščijo in poroženevajo, pri osebah z luskavico pa je proces pospešen in traja le od 3 do 4 dni. Hitro poroženevanje se izraža z luskami, poleg tega pa poteka v koži vnetje, ki je imunsko pogojeno. Luskavica se lahko pojavi kjer koli na telesu, najpogosteje pa na lasišču, kolenih, komolcih in trupu. Čim boljše poznavanje bolezni in sprožilcev zagonov lahko pomagajo k uspešnemu obvladovanju te bolezni. Pogosti sprožilci so stres, hladno vreme, poškodba kože, kajenje, uživanje velikih količin alkohola in nekatera zdravila. Pri lajšanju simptomov, kot so vneta koža, luščenje, rdečica, pekoča, zadebeljena, razpokana in boleča koža …, lahko poskusite tudi z naslednjimi nasveti – škodovati ne morejo, lahko pa izboljšajo počutje.

Pomoč pri srbeči koži

Rešitev je lahko mastna krema – vazelin ali bogata vlažilna krema, ki zadrži vlago v koži in pomaga zmanjšati ali omiliti rdečico. Kremo nanesite na kožo zvečer pred spanjem, nato pa namazani del ovijte v plastično folijo. Tako se bo krema dobro vpila, kožo pa zmehčala in navlažila. Vsa kozmetika, ki jo uporabljate, naj bo čim bolj naravna, vsekakor pa brez parabenov, dišav in konzervansov.

Kot kažejo raziskave, lahko pri luskavici pomaga aloje vera, ki deluje protivnetno in omili rdečico. Najboljše je uporabiti neodišavljen gel aloje vere ali pa kremo z njenim 0,5-odstotnim deležem ter si večkrat na dan namazati kožo.

Znano je, da pri različnih kožnih težavah pomaga avokadovo olje, tako je tudi pri luskavici. Vsebuje veliko antioksidantov in hranilnih snovi, ki kožo nahranijo in ji pomagajo pri obnovi. Vsak dan si na tanko namažite predele kože z luskavico, najboljše zvečer pred spanjem.

Sonce

Strokovnjaki priporočajo: nastavite se soncu. Malo sonca ne škoduje – pravzaprav so UVB-žarki tisti, ki pomagajo pri luskavici, a se izpostavite za le 5 do 10 minut na dan, na predelih kože, kjer ni znakov luskavice, pa se zaščitite z zaščitno kremo.

Pri luskavici na lasišču

Pomaga lahko jabolčni kis, pomešan z vodo, saj pomirja srbeče in razdraženo lasišče. Večkrat na teden ga vmasirajte v lasišče, pustite, da se posuši, nato pa ga izperite z mlačno vodo. Jabolčnega kisa pa ne uporabljajte, če je koža razpokana, z ranicami ali krvavi. Pri luskavici na lasišču pa je lahko v pomoč tudi šampon z eteričnim oljem čajevca.

Kopeli

Privoščite si kopel s soljo iz Mrtvega morja, uporabite lahko tudi epsomska sol, če želite kožo pomiriti in z nje odluščiti luske. Po navodilih jo dodajte topli vodi v kadi, se vanjo potopite za 15 minut, po kopeli pa takoj nanesite vlažilni losjon, ki bo v koži zadržal vlago.

Odlično pomiri kožo tudi kopel z ovsenimi kosmiči. V toplo vodo stresite nekaj zmletih ovsenih kosmičev in vodo premešajte, nato pa se v njej namakajte 15 minut.

Katero koli kopel izberete, pa se prepričajte, da je voda topla, ne vroča, saj ta razdraži kožo in jo izsuši. S kopelmi začnite trikrat tedensko, ko se pokažejo pozitivni učinki, pa bo dovolj dvakrat in pozneje le enkrat na teden.

Prehrana

Kurkumo morda poznate kot začimbo v karijevi mešanici, manj znano pa je, da so raziskave pokazale, da lahko pomaga preprečevati zagone luskavice. Torej jo čim pogosteje uživajte v hrani ali pa si jo omislite kot prehranski dodatek.

Omega-3 maščobne kisline najdemo v mastnih ribah, kot so losos, skuša, tuna in sardine, da bi jih dnevno zaužili dovolj, pa so na voljo tudi kot prehranski dodatek. Ker imajo protivnetno delovanje, lahko pomagajo pri luskavici.
Raziskave kažejo, da osebam z luskavico primanjkuje folne kisline in včasih tudi vitaminov iz skupine B. Zelena listnata zelenjava vsebuje veliko folne kisline, uživate jo lahko v obliki prehranskih dodatkov, priporočljivo pa je tudi uživanje vitamina B-kompleks.

Katera pa so tista živila, ki pri luskavici niso priporočljiva? Dokazano je, da pri osebah z luskavico pogosto prisotna preobčutljivost na gluten, zato se mu je dobro izogibati oziroma prilagoditi prehrano, obenem pa lahko poslabša stanje tudi uživanje mleka in mlečnih izdelkov, ocvrte hrane, fermentiranih izdelkov, citrusov in soje.

Meditacija in joga

Sprožilec zagonov luskavice je lahko tudi stres, zato je pomembno, da ga uspešno obvladujete. Pri tem vam lahko pomagata meditacija ali joga. Slednja je še posebej primerna pri psoriatičnem artritisu, saj olajša bolečine v sklepih in omogoča lažje gibanje.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.