ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

To so najboljši topilci maščob!

J. K., Zarja, 05.11.2018 12:01:21

Kako shujšati v enem tednu za tri kilograme? Z odrekanjem hrani? Ne. Tako, da si postrežemo s pravimi živili.

Delite na:
To so najboljši topilci maščob!
Tako sveže kot suhe vsebujejo pantonsko kislino, ki pospešuje presnovo in zgorevanje maščob. Revija Zarja Jana

Telo je kompleksen ustroj, ki ne deluje po preprosti formuli več poješ, več tehtaš, in tudi formula manj poješ, manj tehtaš ne drži. Vse je odvisno od tega, kaj jemo. Odvečne kilograme je mogoče izgubljati tudi brez stradanja. Različna živila vsebujejo različne snovi, in prav to je izhodišče, ki nam omogoča izgubljanje odvečnih kilogramov brez stradanja. Nekatera živila namreč vsebujejo sestavine, ki spodbujajo topljenje maščob. Sestavimo si jedilnik tako, da vanj pametno vključimo prave sestavine. tako stradanje ne bo potrebno, kajti maščobe se bodo topile prav zato, ker – jemo.

Skušajmo v svoj jedilnik vključiti kolikor je le mogoče topilcev maščob, navedenih v tabeli. Dodajmo zajtrku marelice in suhe slive ter ga potresimo še s cimetom. Za ljubiteljice krepkejše hrane sta tukaj čili in ingver, ki vsebujeta pospeševalce presnove. Grenčine v ostrih začimbah, za katere radi rečemo, da nas pošteno pogrejejo, čisto zares v telesu zaženejo toplotni proces, imenovan termogeneza. Zanj so potrebne kalorije, in te se črpajo iz naših maščobnih zalog. Tudi čez dan zaužijmo nekaj dodatnih topilcev maščob v super shujševalnem smutiju. Lahko pa se odločimo za shujševalni dan s čim več topilci maščob na krožniku.

Preberite tudi: Sendvič brez mesa za domačo "fešto". Kliknite TUKAJ!

Seznam živil, ki pospešijo hujšanje, ponuja nekaj za vsak okus – na njem so oreški, sadje, zelenjava, meso. Količino zaužite hrane lahko razporedimo čez ves dan, lahko pa pojemo tudi celoten dnevni odmerek v enem samem obroku. In najpomembnejše – odpovedovanja je konec!

Najejmo se »do suhega«

V razpredelnici so pregledno navedena živila, ki pospešujejo topljenje maščob. Razporejena so po skupinah, nam pa ostane naloga, da jih čim več čim pogosteje vključujemo v jedilnik.

Sadje

Je okusno, sočno in bogato z vitamini. Posezimo čim pogosteje po tistem, ki topi maščobo.

Marelice

Tako sveže kot suhe vsebujejo pantonsko kislino, ki pospešuje presnovo in zgorevanje maščob. Tri marelice zadostujejo za shujševalni učinek.

topilci mascob crni ribez.jpg
Črni ribez
rz

Črni ribez

Je bogat vir vitamina C, ki krepi izločanje noradrenalina v telesu, ta pa skrbi za razgradnjo maščobnih celic. Pojejmo večkrat na dan prgišče jagod črnega ribeza.

topilci mascob kivi.jpg
Kivi
Revija Zarja

Kivi

Kivi je idealen, saj vsebuje mešanico magnezija in vitamina C, ki skupaj odlično pospešita presnovne procese. Do dva sadeža pojejmo že za zajtrk.

topilci mascob grapefruit.jpg
Grenivka
Revija Zarja

Grenivka

Amini, ki jih vsebuje, poskrbijo za dober izkoristek energije. Poleg tega vsebuje vitamin C. Pol sadeža idealno sklene vsak obrok, zaradi grenčin pa tudi zavira lakoto.

Začimbe

Začinimo si življenje na veliko! Tudi z dodatki jedem lahko spodbudimo izgubljanje kilogramov.

Kurkuma

Zavira apetit in uravnava delovanje žolčnika, kar je bistveno za uspešno hujšanje. Do dve žlički začimbe dodajmo glavnemu obroku.

topilci mascob kurkuma.jpg
Kurkuma
Revija Zarja

Cimet

En gram cimeta na dan korenito pospeši presnovo!

topilci mascob cimet.jpg
Cimet
Revija Zarja

Česen

Že samo en svež strok vsebuje snovi – med njimi prednjači alicin –, ki načnejo maščobne zaloge v telesu.

topilci mascob cesen.jpg
Česen
Revija Zarja

Čili

Kapsaicin, ki ga vsebuje čili, je za presnovo pravi turbo motor. Dvigne porabo energije in kroti apetit. Žlička svežega ali četrt žličke suhega si potresimo po jedi (ali pa ga kuhajmo v jedi v filterski vrečki, ki jo na koncu kuhanja odstranimo).

topilci mascob cili.jpg
Čili
Revija Zarja

Ingver

Njegove sestavine pomagajo prebavnemu traktu bolje razgrajevati maščobe, spodbuja pa tudi nastajanje žolčnih sokov. Popijmo dva kozarca ingverjeve vode s 5 g na tanko narezanih ingverjevih rezinic.

topilci mascob ingver.jpg
Ingver
Revija Zarja

Meso in ribe

Veliko proteinov in malo maščob – idealno za lepo postavo!

Puranje meso

V perutnini, predvsem v puranjem mesu, je cink, element v sledeh, ki je izvrsten shujševalec, saj znižuje raven inzulina. Primerna količina: 150 g puranjega mesa za glavni obrok.

topilci mascob puran.jpg
Puranje meso
Revija Zarja

Jagnjetina

Vsebuje L-karnitin, ki skrbi za to, da dolgoverižne maščobne kisline prehajajo v mitohondrije, kjer se pretvorijo v energijo. V obroku je zadostuje 120 g.

topilci mascob jagnjetina.jpg
Jagnjetina
Revija Zarja

Losos

S 125 g lososa bo dobilo telo dovolj vitamina D za pospešeno zgorevanje maščob. Študije kažejo, da ljudje z več vitamina D hitreje zgubljajo maščobne zaloge, predvsem tiste na trebuhu.

topilci mascob losos.jpg
Losos
Revija Zarja

Garnele

So bogat vir joda, ta pa poskrbi za dobro delovanje žleze ščitnice. Ščitnica je odgovorna za energijsko presnovo, s tem pa tudi za izgubljanje odvečne teže. Na vrh solatnega krožnika položimo 5–7 pečenih garnel ali jih dodajmo juhi.

Oreški in semena

Nasitijo, dajejo moč in topijo maščobo!

Orehi

Prgišče orehovih jedrc vsebuje obilo večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki razgrajujejo škodljiv holesterol. Zato so izvrsten priboljšek in prigrizek za hujšanje.

topilci mascob oreh.jpg
Orehi
Revija Zarja

Sezam

Vsebuje lignan, rastlinsko učinkovino, ki dviguje proizvodnjo jetrnega encima, sicer topilca maščob. S tem tudi pospešimo delovanje presnovnih procesov. Čez različne jedi lahko potresemo 1–2 žlički sezama.

topilci mascob sezam.jpg
Sezam
Revija Zarja

Čija

V teh semenih je kombinacija topnih in netopnih balastnih snovi ter proteinov, ki uravnavajo sladkor v krvi, enega glavnih vzrokov za napade lakote. Od dve do tri žlice čije pripravimo v vodi kot puding in pojemo za zajtrk.

topilci mascob chia.jpg
Čija
Revija Zarja

Zelenjava

Za napeto podkožno tkivo in za lepo postavo posezimo po naslednji zelenjavi.

Radič

Vsebuje grenčino intibin. Že ena glava pospeši prebavo, s tem pa tudi učinkovitejše topljenje maščob.

topilci mascob radic.jpg
Radič
Revija Zarja

Redkvica

Kombinacija alil gorčičnega olja (allylsenfol) in vitamina C učinkovito topi maščobe. Nakupovalni nasvet: manjši gomoljčki so boljši!

topilci mascob redkvice.jpg
Redkvica
Revija Zarja

Rumena paprika

Spada med vrhunske topilce maščob, saj vsebuje vitamina C in A, kalij ter folne kisline. Ti vitamini in elementi v sledeh naravnost podžigajo topljenje maščob! Najboljša je dušena paprika ali kar surova.

topilci mascob cebula.jpg
Čebula
Revija Zarja

Čebula

Alicin v čebuli je žveplova spojina, ki pospešuje prebavo ter spodbuja odvajanje vode iz telesa in presnovo. V glavnem obroku naj bo ena na drobno sesekljana čebulica – najbolje dušena oziroma kuhana v jedi.