Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Najboljša naravna zdravila zoper prehlad in gripo

Katarina Kecek, 24.03.2020 14:00:03

Resnično sovražim biti bolna. Sovražim, ko so moji otroci bolni, sovražim tudi, ko je bolan moj mož, in še posebej sovražim, ko prehlad napade mene. Takoj ko kateri od mojih domov prinese kak virus, začnem besno krepiti svoj imunski sistem in večkrat dnevno razkužujem vse kljuke. Boleče in rdeče grlo, zamašen in smrkajoč nos ter povišano temperaturo lahko uspešno pozdravimo s sestavinami, ki jih imamo v naši kuhinji in jih priporočajo naše babice. Nekateri od teh pripravkov niso najokusnejši, so pa vsekakor učinkoviti in nam lahko pomagajo, da se čim prej znova postavimo na noge. Pred nami je sezona prehladov in virusnih obolenj, in če začnemo spodaj omenjene napitke uporabljati že ob prvih znakih prehlada, bomo ublažili vse boleče simptome in se tudi prej pozdravili. Že v otroštvu sem se od svojih babic naučila različnih receptov, ki preprečujejo in zdravijo prehlade in gripe. Nekaj, no, skoraj večina, jih je zdaj pred vami.

Delite na:
Najboljša naravna zdravila zoper prehlad in gripo
čebula in česen Profimedia

Para z limono in vitaminom C

S prvimi simptomi prehlada trikrat na dan povečamo vnos vitamina C, do enega grama. Dobro je vdihavati paro iz posode z vročo vodo, v katero smo vlili limonov sok, ki učinkuje kot naravni antibiotik. Vdihavamo lahko tudi eterična olja evkaliptusa, timijana, bora, limone in sivke. Kapljico vsakega olja dajmo v posodo z vrelo vodo, da očistimo telo. Para s čajem kamilice, mete ali bazilike pomaga tudi dihalnemu sistemu.

limone 00.jpg
limone
Dreamstime

S česnom in čebulo proti prehladu

Česen je naravni antibiotik in uspešno odpravlja skoraj vse vrste prehladov. Dobro je vedeti, da česen s kuhanjem izgubi svoje zdravilne lastnosti, zato ga je najbolje jesti surovega. V tretjino kozarca vode damo 1–2 rezini na drobno sesekljanega česna in popijemo naenkrat.

Iz čebule lahko naredimo tudi sirup proti prehladu. V kozico damo šest sesekljanih čebul in dodamo pol skodelice medu. Na nizkem ognju dušimo približno dve uri, nato pa zmes precedimo. Jemljemo v rednih presledkih, po možnosti toplo.

nasvet dneva
jabolčni kis
Dreamstime

Med in propolis sta dobra za odpravo kašlja

Propolis vsebuje bogato mešanico vitamina B in mineralov, zaradi česar je odlično zdravilo za ublažitev kašlja. Tudi čajna žlička medu pred spanjem lahko pomiri naš kašelj. V med lahko dodamo tudi nasekljan česen.

Limona in med sta dobra za vneto grlo

Topla mešanica limone in medu je učinkovito zdravilo za vneto in rdeče grlo. Zaužijemo čim toplejšo tekočino, ki učinkovito uničuje mikrobe. Grlo lahko izpiramo tudi s kuhano slano vodo, večkrat čez dan.

profimedia-0082064413.jpg
uparjanje
profimedia

Napitek s hrenom

S tem napitkom bo naše grlo manj rdeče in boleče. V kozarec tople vode dodamo žlico naribanega svežega hrena, čajno žličko medu in čajno žličko mletih nageljnovih žbic. Vse dobro premešamo in srkamo čez dan, občasno premešamo, da se hren ne spusti na dno kozarca.

Tople kopeli z začimbami

 V začetni fazi lahko prehlad odpravimo s potenjem, ker vročina ubije mikrobe. V kopel dodamo zdravilna zelišča in mešanico močnih začimb, ki bodo izboljšale prekrvitev. Ingver, beli poper in klinčke v prahu damo v mlačno vodo skupaj z žličko medu. Stopala lahko potopimo tudi v gorčično kopel. V skledo s toplo vodo damo nekaj gorčice v prahu, dodamo še sodo bikarbono in v kopel namočimo stopala. Pripravimo si lahko tudi toplo kopel in vanjo dodamo od 6 do 10 kapljic evkaliptusovega eteričnega olja. Topla para v kombinaciji s tem oljem pomirja kašelj in sprošča dihalne poti. 

Jabolčni kis proti glavobolu

Jabolčni kis moramo začeti piti takoj, ko opazimo prve simptome prehlada. Če dodamo samo eno čajno žličko jabolčnega kisa v kozarec vode, bomo očistili telo in olajšali vneto grlo in glavobol.

profimedia-0089471284.jpg
izpiranje sinusov
profimedia

Izpiranje sinusov s slano vodo

Med prehladom in gripo je zelo neprijetno imeti zamašen nos, sinuse pa si lahko izperemo s slanimi kapljicami, ki jih zlahka naredimo sami. V 200 ml tople vode dodamo četrtino čajne žličke soli in enako količino sode bikarbone. Tako bomo omilili otekanje nosu in pomanjkanje sape. Med prehladom je priporočljivo, da izpiramo nos do štirikrat na dan.

profimedia-0101544304.jpg
topla kopel
profimedia

profimedia-0469545703.jpg
cimet
profimedia

Žajbelj za izpiranje grla

Žajbljev čaj za boj proti vnetemu grlu priporočajo celo številni zdravniki. V skodelico vrele vode damo od eno do dve čajni žlički posušenih listov žajblja. Pustimo, da čaj počiva približno deset minut, nato pa nekajkrat na dan s tem napitkom izpiramo grlo. Ta vrsta zdravljenja ni priporočljiva za otroke, mlajše od dveh let.

profimedia-0105141886.jpg
med
profimedia

Ta čaj pomirja razdraženo grlo in zavira kašelj ter vsebuje zdravilno učinkovino glicirizin, ki je 50-krat slajša od sladkorja in ima številne zdravilne učinke. Pri uživanju tega napitka je vseeno treba biti previden, saj lahko zviša krvni tlak. Za pripravo čaja pol čajne žličke posušene korenine sladkega korena prelijemo z 1,5 dl vrele vode. Pustimo pokrito 5 minut, nato precedimo in pijemo. Priporočene so največ tri skodelice na dan do enega meseca.

profimedia-0400713042.jpg
vino
pixabay

Limona, med in ingver

Ta tri živila so izjemno zdravilna, njihova kombinacija pa lahko uspešno odpravi simptome prehlada in gripe. V nekoliko večji kozarec olupimo ingverjevo korenino, dodamo dve limoni, ki ju narežemo na rezine, in vse prelijemo z organskim medom. To mešanico je najbolje zaužiti pred spanjem.

Med in cimet proti prehladu

Ko nas napade prehlad, bo ta kombinacija pomagala okrepiti naš imunski sistem, vplivala bo na kronični kašelj in utrujenost, prav tako pa nam bo uspešno očistila sinuse. V 1 dl mlačne vode dodamo žlico medu in dve žlički cimeta v prahu. Mešamo, dokler se med ne raztopi. Pijačo pijemo dvakrat na dan, najbolje tri dni zapored. Po želji lahko zmešamo samo med in cimet, brez vode.

Vino kot zdravilo, samo za odrasle

Segrejemo 100 ml rdečega vina, dodamo 1/4 čajne žličke mletega popra in 1 žlico medu. Mešamo in pijemo toplo pred spanjem.

Origano

Origano je idealen za lajšanje najhujšega kašlja, saj ima antibakterijske lastnosti. Sicer bolje učinkuje proti bakterijam, lahko pa ublaži tudi simptome virusnega prehlada.

Kopriva

Kopriva je polna vitaminov in mineralov. Če začutimo simptome prehlada, pijmo koprivni čaj, ki bo pospešil proces celjenja.

Ginseng

To zelišče lahko skrajša trajanje prehlada in omili njegove simptome, vendar ga je nujno zaužiti v 72 urah od prvih simptomov.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik pospeši proces zdravljenja prehladov in krepi imunski sistem. Takoj ko začutimo, da nas boli grlo, ali opazimo izcedek iz nosu, si priskrbimo kapljice ameriškega slamnika ali si naredimo čaj iz tega zdravilnega zelišča.

Cink

Da, majhne tablete, polne tega značilnega minerala, so lahko koristne pri zamašenem nosu, vendar jih moramo začeti jemati v 24 urah od prvih simptomov prehlada. Cink ne zmanjšuje resnosti prehlada, lahko pa ga skrajša in vsekakor pomaga, ko se počutimo slabo. Ni dovolj znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali, da je cink koristen tudi pri otrocih oziroma da bodo otroci z jemanjem cinka hitreje ozdraveli. Zato ga je najbolje dati samo odraslim.

Fermentirana hrana

Kimči, kislo zelje ali kumarice so idealen zaveznik v boju proti virusu. Fermentirana hrana preskrbi črevesje z dobrimi bakterijami, kar vpliva na krepitev imunskega sistema.

Počitek

Še en pravi nasvet izkušenih babic: počitek resnično pomaga, da si opomoremo od napada virusov. Če si počitka ne privoščimo in kljub prehladu hitimo na delo in opravljamo druge obveznosti, si s tem ne bomo naredili nobene usluge. V prihajajoči sezoni prehlada in gripe preizkusite nekatere od teh naravnih rešitev in si privoščite dovolj počitka. Vrzite se na kavč z vročim čajem, krepčilno kokošjo juho, dobro knjigo in si privoščite počitek, dokler si vaše telo ne opomore!

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019