balmoral 2 profi Odkrito.si

Šokantna novica o smrti princa Philipa

16-oliver dragojevic Svet24.si

To si je o Slovencih mislil Oliver Dragojević

tretje oko, akaša Petisvet

Akaški zapisi dostopni vsakemu, to je pot do njih

vodstvo UKC Svet24.si

Slovenski otroci umirajo, zdravniki pa se kregajo

vunjak dopust2 Svet24.si

FOTO: Dejan je vesel, da ga imajo za očetovega ...

Niall Horan in Hailee Steinfeld (1) Najstnica.si

Niall Horan in Hailee Steinfeld končno pokazala, ...

Petra_Kercmar_foto_Mankica_Kranjec Njena.si

Z njim na dopustu uživa Petra Krčmar

Dobro počutje

Naj prekomerno potenje postane davna preteklost

Zoran Franc, Novice Svet24, 14.06.2018 12:01:43

Da se pod vašimi pazduhami pojavijo mokri madeži takoj, ko stopite na razgreto cesto, ste najbrž prvič opazili že v puberteti, zelo verjetno pa čezmerno potenje moti tudi vašo mamo ali očeta.

Delite na:
Naj prekomerno potenje postane davna preteklost
Poskrbite za osebno higieno, ohlapna oblačina in tkanine, ki vpijajo znoj. profimedia

Ker lahko hiperhidroza opozarja tudi na kakšno bolezen, je prav, da to tegobo zaupate zdravniku, ki vam bo podrobneje predstavil vrste zdravljenja. Dobra novica pa je, da za ljudi, ki se pretirano potijo, obstaja rešitev!

Kaj pa, če je ščitnica preveč aktivna?

Čezmerno znojenje ali hiperhidroza, ki prizadene skoraj polovico ljudi, več moških kot žensk, je lahko posledica premočne aktivnosti simpatičnega živčevja.

Takrat govorimo o primarni hiperhidrozi, ki se kaže v pretiranem znojenju dlani, obraza, pazduh ali stopal. Pri sekundarni hiperhidrozi pa gre po navadi za znojenje celotnega telesa in je posledica nekaterih obolenj. Največkrat je posledica premočnega delovanja ščitnice, kroničnih vnetij, malignih obolenj, debelosti, avtoimunskih motenj, menopavze, sladkorne bolezni, psihiatričnih motenj ... Zdravljenje sekundarne hiperhidroze je seveda usmerjeno v zdravljenje osnovne bolezni.

Vzrok hude zadrege

Ker se znojenje pogosto pojavi povsem nepričakovano, nas spravlja v zadrego tako v zasebnem kot v poklicnem življenju. Znojenje še povečata pitje kave in kajenje. Spremlja ga lahko zapiranje vase, izogibanje družbi, saj smo naveličani stalnih opravičevanj o morebitnih »vonjavah«. Zato je zelo pomembno, da vemo, da je na voljo zdravljenje, ki težave povsem odpravi trajno ali vsaj začasno.

Najprej prilagodimo življenjski slog

Ne glede na obetavno zdravljenje moramo poskrbeti za osebno higieno in nositi ohlapna oblačila iz naravnih vlaken, ki vpijajo znoj. Potenje pod pazduho lahko zmanjša uporaba antiperspiranta ali dezodoranta. Če znojenje še poveča stres oziroma tesnoba, preizkusimo tehnike sproščanja. Kadar se nam preveč potijo stopala, pomagajo redno nanašanje pudra v prahu, in sicer potem ko podplate dodobra osušimo, nošenje bombažnih nogavic, pogosta menjava nogavic in primerna, kakovostna obuvala.

Preberite tudi: Napake, ki jih delamo med dieto. Kliknite TUKAJ!