Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Na sonce le s pravo zaščito!

Zoran Franc, Novice Svet24, 16.06.2019 12:01:58

Še malo in končno se bomo lahko prepustili brezskrbnemu uživanju na plaži in ležanju na soncu, ki že v teh dneh s seboj prinaša tudi visoke temperature. To pa ni vse, če koža ni primerno zaščitena, lahko tvegamo resne težave. Veste, kakšno sončno kremo izbrati?

Delite na:
Na sonce le s pravo zaščito!
Kaj pa vi, poskrbite za zaščito pred nevarnimi sončnimi žarki? Profimedia

Vroče poletno sonce lahko močno poškoduje kožo. V prvi vrsti tvegamo lažje opekline, ki pa se, če ne postopamo pravilno, lahko razvijejo tudi v močne opekline z mehurji. Nastopijo pa lahko tudi druge težave, kot so izsušenost in poškodbe kože, v najslabšem scenariju celo kožni rak. Zato kadar odidemo na dopust ali zgolj oddih, ne pozabimo na sončno kremo z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.

Kako se sončiti in kaj izbrati?

Če še nimate podlage in je vaša koža precej svetla, izberite sončno kremo z višjim faktorjem. A naj to ne bo edini pogoj, ki ga boste upoštevali pri nakupu sončne kreme. Preverite tudi, da krema vsebuje zaščito pred nevarnimi žarki UVA in UVB. Tisti, ki imate svetlejšo in občutljivejšo kožo, se izogibajte nakupu losjonov, saj so ti namenjeni ljudem, ki že imajo podlago. Podobno velja za olja, ki se večinoma uporabljajo za hiter videz zagorelosti.

Kako visok faktor naj izberem?

Kot smo že omenili, ni dovolj zgolj faktor, temveč je treba biti pozoren tudi na primerno zaščito pred nevarnimi sončni žarki. Ameriški dermatologi so ugotovili, da lahko sončne kreme z zaščitnim faktorjem nad 30 koži povzročijo določene nevšečnosti. Zaradi njihovih agresivnih sestavin lahko pride do alergij in drugih kožnih reakcij. Zato naj bi za odrasle izbirali faktor okoli 20, za otroke pa faktor 30.

Pa cena in kvaliteta?

Cena sončne kreme ne odraža nujno njene kvalitete, zato zmeraj preverite njene sestavine. Pomembno je, da sončna krema poleg dovolj visokega zaščitnega faktorja vsebuje tudi zaščito pred žarki UVA in UVB. Preverite pa tudi, ali je sredstvo za zaščito vodoodporno. Priporočljivo je izbrati kreme z dodanimi vitamini in hranili, ki bodo kožo med sončenjem dodatno vlažile in hranile.

PRIMERJAVA CEN

Sun kiss, bronze touch, ZF 30, 100 ml
Na podlagi uravnotežene kombinacije zaščitnih filtrov UVA/UVB ščiti kožo pred sončnimi opeklinami ter v nekaj dneh omogoči prijeten porjavel videz kože. Brez sredstev za samoporjavitev.
Cena: 2,99 evra

Afrodita, sun care sport, ZF 30, 90 ml
Vodoodporna krema za zaščito pred soncem z visoko UV-zaščito, primerna za športnike in aktivne, saj ohranja SPF-zaščito tudi v vodi in v primeru potenja. Krema zagotavlja hitro absorpcijo in vsebuje vitamin E.
Cena: 6,79 evra

Vichy ideal soleil, ZF 30, 200 ml
Krema za sončenje z okrepljeno sestavino mexoryl XL, ki ščiti tudi pred dolgimi UVA-žarki. Krema je vodoodporna in brez parabenov. Ne pušča sledi.
Cena: 16,40 evra

Eucerin sun, ZF 30, 200 ml
Sprej, ki ne pušča vidnih sledov na koži. Idealen je za poraščeno kožo ali za uporabo na lasišču. Fotostabilen sistem UVA-/UVB-filtrov s filtrom Tinosorb S zagotavlja zanesljivo zaščito pred sončnimi opeklinami. 
Cena: 17,58 evra

Garnier ambre solaire, ZF 30, 200 ml
Kremni sprej za sončenje z zaščito pred žarki UVA in UVB ter dodanimi sestavinami za hitrejšo porjavitev. Vodoodporen in dermatološko testiran.
Cena: 10,59 evra

Nivea sun, protect & moisture, ZF 30, 200 ml
Losjon za sončenje z idealno formulo zaščitnega faktorja 30 ter zaščito UVA in UVB ne pušča madežev na oblačilih. Vodoodporna in hitro vpijajoča formula.
Cena: 11,99 evra