tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Na pomoč, oprano perilo smrdi!

J. K., Zarja, 26.03.2019 13:01:48

Le kdo ne pričakuje, da bodo oprane obleke čiste in dišeče. A priljubljen puli ali kavbojke imajo po pranju včasih še zmeraj prav zatohel vonj, kar seveda ni prav. Zatekamo se k različnim rešitvam, menjamo pralno sredstvo, peremo znova, a to ne pomaga kaj dosti. In zakaj torej sveže oprana oblačila smrdijo? Razlogov je lahko več. Za nekaj najpogostejših vam ponujamo ustrezne ukrepe.

Delite na:
Na pomoč, oprano perilo smrdi!
Pranje Shutterstock

Perilo ostane v stroju predolgo

Če sveže oprano in mokro perilo predolgo pustimo v pralnem stroju, se navzame neprijetnega vonja. Vlaga ustvari idealno gojišče bakterij, tudi takšnih, ki povzročajo smrad.

Shranjevanje vlažnih oblek

V omaro in predale ne smemo zlagati oblačil, ki se niso zares dodobra posušila. Morda neprijetnega vonja ne bomo zaznali takoj, lahko se pa pojavi ob naslednjem pranju.

Bakterije v obleki

Trdovratne bakterije se lahko v tkanino zažrejo še pred pranjem. Pranje pri nizkih temperaturah pa jih ne more uničiti. Nasprotno – bakterije se v vlagi le še razmnožijo in povzročajo zatohel vonj. Šele pri temperaturah, višjih od 60 stopinj, se mikroorganizmi uničijo. Ob rednem pranju na 40 stopinjah se ne smemo čuditi, če sčasoma začnemo jemati iz stroja smrdljiva oblačila.

Premalo pralnega sredstva

Kljub visoki temperaturi vode se lahko bakterije razvijajo v tekstilu, če nismo uporabili dovolj pralnega sredstva. Ostanejo zažrte v tkanino in se nemoteno razvijajo naprej, medtem ko se oblačilo suši. V takem primeru pranje ne more ublažiti neprijetnega vonja. Pogosta napaka pri odmerjanju pralnega sredstva je, da ga odmerjamo glede na količino perila v pralnem stroju, prav tako je pomembna stopnja umazanosti. Športna oblačila, ki so prepojena z znojem, peremo z več pralnega sredstva. Upoštevajmo pa tudi trdost oz. mehkost vode.

Bakterije in plesni so se udomačile v pralnem stroju

Proizvajalci pralnih strojev skušajo ceno izdelka znižati tudi tako, da namesto kovinskih sestavnih delov vstavljajo polizdelke iz umetne mase. Boben v pralnem stroju je le še redko iz kovine, prav tako je zaščitno ohišje okoli bobna, v katerem se zadržuje lužnica, večinoma iz sintetično izdelanih mas. Sintetična snov je poroznejša od kovine, zato se v porah nabirajo ostanki od pranja. To pa je odlično gojišče za bakterije. Bodimo torej pozorni na vonj iz bobna – če je zatohel, je to znak, da so se bakterije zaredile v samem stroju. Seveda se to pozna tudi pri kakovosti pranja, saj ni mogoče do čistega oprati oblačil v umazanem pralnem stroju.

Umazanija v dozirniku

Ne le na bobnu in ohišju, umazanija se nabira tudi v dozirniku, na katerem so zasušene plasti pralnega sredstva ali mehčalca. Te postanejo gojišče bakterij, ki jih curek vode odnese v boben, kjer pridejo v neposreden stik z oblačili. Takšno pranje povzroča zatohli vonj oblačil.

Zaprt boben

Ko vzamemo mokro perilo iz bobna, je notranjost pralnega stroja še zmeraj vlažna, prav tako vrata in zaščitna guma. Če torej pralni stroj takoj po pranju zapremo, ostane vlaga v nepredušno zaprtem prostoru, kjer se ne more posušiti. S tem nastanejo tako rekoč idealni pogoji za razvoj bakterij.

Preprečimo smrad

Pralni stroj zaženemo na 90 stopinjah

Če ima sveže oprano perilo trohnoben vonj, kaže to na umazan pralni stroj ali celo na bakterije in plesni, ki so se zaredile v njem. Prazen pralni stroj zaženimo na 90 stopinjah, da bo visoka temperatura uničila bakterije in očistila vso umazano oblogo. To ponavljajmo vsake dva do štiri tedne, kajti samo enkratno čiščenje ne bo zadostovalo.

Dodatni nasvet: posteljnino in brisače perimo na najmanj 60 stopinjah, da bakterije nimajo niti najmanjše možnosti za preživetje.

Uporaba sredstva za čiščenje pralnega stroja

Sodobni pralni stroji so izdelani v skrbi za okolje, zato se uporabljajo za pranje na nizkih temperaturah in z malo vode. V ekološkem smislu je to izvrstno, precej problematično pa je s higienskega vidika, saj se ustvarjajo okoliščine, v katerih se lahko razvijejo bakterije. Poleg že priporočenih občasnih pranj na najvišji temperaturi je priporočljiva tudi uporaba posebnih sredstev za čiščenje pralnega stroja. Tako bomo najzanesljiveje očistili ostanke pranj, ki so tudi najpogostejše gojišče bakterij.

Zračenje bobna

Poskrbimo, da se v pralnem stroju ne bo zadrževala vlaga. Po vsakem pranju pustimo vrata pralnega stroja odprta, da se notranjost temeljito posuši. Tudi prostor, v katerem je pralni stroj, redno zračimo!

Dozirnik in guma

Ne le vrata pralnega stroja, tudi dozirnik občasno puščajmo odprt, da se dodobra posuši. Redno ga čistimo s toplo vodo. Zaščitno gumo pri bobnu in vratih prav tako redno čistimo – zasušene obloge lahko očistimo s staro zobno ščetko. Po čiščenju stroja vključimo program za izpiranje. Dozirnik pa vsekakor redno čistimo!

Več vode

Moderni pralni stroji perejo z izjemno malo vode – to je seveda prijazno okolju. A če po pranju oblačila smrdijo, kljub temu da je pralni stroj čist, bo to najbrž zato, ker niso dovolj temeljito izprana. Še enkrat preberite navodila za uporabo stroja, kajti mnogi stroji imajo možnost nastavljanja ravni vode. Če te možnosti ni, vključimo po zaključku pranja še enkrat program izpiranja.

Brez hitrega pranja

Za res dobro oprana in čista oblačila je treba izbrati program rednega pranja. Možnost kratkega programa te kakovosti ne zagotavlja.

Pomoč iz domačega gospodinjstva

Če se neprijetnega vonja opranih oblačil nikakor ne moremo znebiti, se pomoč najde v vsakem gospodinjstvu. Dodajmo v pralni stroj limonin sok ali brezbarven kis! Kislina dezinficira in tudi osveži vonj. Pri odmerjanju bodimo zmerni, še posebej pri kisu, ki je agresivnejši, da ne poškodujemo ventilov v pralnem stroju. Pri oblačilih, ki jih ne smemo prati na visokih temperaturah, sta najuporabnejša kis in limona! Dodatni nasvet: preznojene majice, na katerih so vidni robovi preznojenih madežev, pred pranjem namočimo v kisovi ali limonini raztopini. Poleg kisa in limone nam je lahko v pomoč pecilni prašek. Natron v njem nevtralizira neprijetne vonje. Dodajmo žlico pecilnega praška – vendar ne v boben, temveč jo primešajmo prašku oziroma tekočemu pralnemu sredstvu.

Prašek namesto tekočega pralnega sredstva

Izkušnje kažejo, da pralni prašek zagotavlja boljše pranje kot tekoče pralno sredstvo. Enako velja tudi za preprečevanje neprijetnega vonja. Vsebuje belila, ki ne služijo samo odstranjevanju madežev, marveč tudi uničujejo bakterije. Učinkujejo le pri pranju nad 50 stopinjami, na nižjih stopinjah pa ne.

Uporaba dezinfekcijskih pralnih sredstev in higienskih mehčalcev

Veliko oblačil ne prenese pranja nad 40 stopinjami. Sčasoma se pojavi vonj, ki ga je težko odpraviti na doslej opisane načine. Pomaga uporaba posebnih pralnih sredstev, ki imajo dezinfekcijski in tudi belilni učinek. Mnoga so okolju prijazna in ne vsebujejo klora. Dodatni nasvet: mehčalec naj bo raje brez vonja, če je naša koža občutljivejša.

Mehčalec

Ta ne služi le mehčanju tkanin – ima tudi prijeten vonj. S tem seveda ne odpravimo neprijetnega vonja, saj ga le prekrijemo. Pomaga pa, če perilo sušimo na svežem zraku, na soncu, v vetru. UV-žarki imajo dezinfekcijski učinek. Dodatni nasvet: previdno s sušenjem občutljivih tkanin, saj jim lahko neposredna sončna svetloba obledi barvo!

Objavljeno v reviji Zarja št. 12, 19. 3. 2019.