ženska pomlad Dobra karma

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih...

inja zalta Svet24.si

Inja pozvala k medsebojni pomoči in kritikom ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

maske Svet24.si

Poveljnik Civilne zaščite: Tudi po dobavah ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Na morje v hribe

Marjana Vovk, 23.02.2020 20:00:41

Ljubitelji gora in morja lahko obe ljubezni združijo, če se odpravijo v Lovran ob Opatijski rivieri. Zunaj sezone je to letoviško mesto zelo mirno in prazno, a ravno takrat je najboljši čas, da se najprej nadihate zraka, dišečega po soli in borovcih, nato pa se odpravite v planine, ki se dvigajo takoj od obale proti notranjosti istrskega polotoka. Tam se namreč začenja Naravni park Učka.

Delite na:
Na morje v hribe
Lovranska Draga Marjana Vovk

Učka je z gozdovi poraščen gorski greben, ki ločuje Istro od Primorja, razprostira se dvajset kilometrov v dolžino od gorskega sedla Poklona do Plominskega zaliva, kjer se nepričakovano spusti v morje.

ucka1.JPG
Medveja
Marjana Vovk

ucka2.JPG
Lovranska Draga
Marjana Vovk

Prepredena je s številnimi pohodnimi potmi, zato je pravi raj za planince, pa tudi za gorske kolesarje in plezalce (znano je plezališče Vela draga).

ucka10.jpg
Vojak
Marjana Vovk

Z njenega najvišjega vrha Vojak (1401 m) se ob lepem vremenu vidijo večina polotoka Istra, otoki Cres, Lošinj (Lošinjski arhipelag), Kvarnerski zaliv, severni Jadran z otoki, Gorski kotar, Velebit, Čičarija, Tržaški zaliv, Julijske Alpe in italijanski Dolomiti.

ucka4.JPG
Draški slap
Marjana Vovk

ucka8.JPG
Lovranska Draga
Marjana Vovk

Zaradi posebne klime (bližina morja) in številnih vodnih virov ima to območje bujno vegetacijo (tako kontinentalno kot mediteransko) in številne živalske vrste. 

ucka6.JPG
Mala Učka
Marjana Vovk

ucka7.JPG
Učka
Marjana Vovk


Mi smo se na raziskovanje Učke podali s plaže Medveja pri Lovranu, po poti, ki se začne vzpenjati tik ob avtokampu Medveja, skozi naselje Lovranska Draga do Male Učke na Vojak in nato nazaj do Male Učke ter po drugi, malce južnejši poti skozi zapuščeno naselje Visoče nazaj do Medveje.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020