Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Miti o staranju kože

J. K., Zarja, 19.05.2019 12:01:53

Staranje je proces, ki ga ne nadzorujemo, zato ga spremlja mnogo polresnic, vraž in mitov, s katerimi ga poskušamo vsaj upočasniti, če se ga že zaustaviti ne da. Ampak: ali vse to – kreme proti gubam, šport, prehrana itd. – sploh kaj pomaga?

Delite na:
Miti o staranju kože
Stres povzroča tvorjenje prostih radikalov, ki krepijo in pospešujejo staranje. Revija Zarja

Največji sovražnik resnice ni laž, marveč trdovratni miti, ki so se pojavili nekoč nekje, nihče ne ve zares, kdaj in kje, zdijo pa se trdni kot kamen kost, zato o njih ne dvomimo. Prav okoli staranja se jih je namnožilo dovolj, da nam lahko povsem zmedejo glavo. Pa je res, da brez športa ni mladostnega videza? Kaj pa zaščita pred soncem? Ali kreme proti staranju res učinkujejo? Vse to so vprašanja, ki si jih več ne zastavljamo, ker preprosto verjamemo, da gre za neizpodbitne resnice. Preverimo nekaj najpogostejših.

Mit št.1: Stres povzroča hitrejše staranje kože

Drži! Stres povzroča tvorjenje prostih radikalov, ki krepijo in pospešujejo staranje. Zaradi njih dobi koža utrujen videz in postane nagubana. Ker se stresu ni mogoče izogniti, je priporočljivo uporabljati negovalna sredstva z dodanimi antioksidanti. Tako koža dobi z nego nekaj potrebne zaščite.

Mit. št. 2: Voda ohranja kožo mladostno

Res je! Osnova dobre nege za zrelo kožo temelji na zadostni vlažnosti. Prav tako pa je treba vodo tudi piti. Če organizmu kot celoti manjka vode, jo začne najprej črpati prav iz kože. Takšna koža izgubi prožnost. Na dan je treba popiti 1,5 l tekočine, v vročih letnih časih ter ob izdatnem športnem treningu pa še več. Najboljša sta voda in nesladkan čaj, še posebno zeleni čaj, zaradi sestavin, ki onemogočajo prostim radikalom, da bi poškodovali kožo. Prosti radikali nastajajo tudi kot posledica izpostavljenosti kože soncu in zaradi kajenja.

Mit št. 3: Dalj časa ko uporabljamo kremo proti staranju, šibkejši je njen učinek

Ne drži! Učinki vseh negovalnih sredstev, vsebujočih snovi, ki napenjajo podkožje, npr. hialuronsko kislino, se začnejo kazati šele po nekaj mesecih. Kremo s pomlajevalnim učinkom je treba redno uporabljati dalj časa, da bo zares delovala.

Mit št. 4: Zaščita pred soncem je potrebna samo poleti

Narobe! Res je, da pozimi ni tako toplo in sonce sije bolj poredko, vendar je koža kljub temu vsak dan izpostavljena žarkom UV. Prav ti žarki so povzročitelji prezgodnjega staranja kože, pred njimi pa nismo varni niti v senci. V zreli dobi uporabljajmo dnevno kremo z UV-zaščito.

lepota miti o staranju2.jpg
V zreli dobi uporabljajmo dnevno kremo z UV-zaščito.
Revija Zarja

Mit št. 5: Ukvarjanje s športom upočasnjuje staranje

Tako je! Redno gibanje je pravi vrelec mladostnosti. In to za celotno telo! Najprimernejši in tudi najučinkovitejši so vzdržljivostni športi, kot so džoging, kolesarjenje in plavanje. Poživijo ves organizem ter poskrbijo za izdatno mero svežega kisika. Ta aktivira celice, ki skrbijo za prožnost podkožnega tkiva, s tem pa postane naša koža bolj napeta in polt zdravo sijoča. Tudi izločanje hormonov v telesu se okrepi, s tem pa presnova. Vse to pomaga ohranjati mladostni videz.

Mit št. 6: Za nego proti gubam ni nikoli prezgodaj

Odvisno. Že od srede dvajsetih let se začnejo procesi staranja kože. Seveda je način staranja pri vsaki ženski precej različen, odvisen pa je tudi od našega življenjskega sloga. A prve gubice nas ne smejo zapeljati v rabo težkih krem proti staranju – za to je sredi dvajsetih prezgodaj. Uporaba takih krem lahko na mladi koži povzroči mozoljčke, izpuščaje in draženje. Je pa smiselno že v tem obdobju uporabljati lahka negovalna sredstva za ohranjanje mladostne in napete kože, predvsem tista, ki vsebujejo antioksidante in zaščito pred soncem. Za zaščito kože pred soncem pa res ni nikoli prezgodaj. Nasprotno!

Mit št. 7: Sadje in zelenjava ohranjata lepoto in mladostnost

Drži! Zdravo in raznovrstno prehranjevanje z veliko sadja in zelenjave oskrbi naše telo z vsemi potrebnimi vitamini ter drugimi hranilnimi snovmi. Zdrava prehrana je temelj vsakršnega prizadevanja za ohranjanje mladostnosti. Najbolje staranje preprečujejo paprika, kivi in citrusi, saj so bogati z vitaminoma C in E, ki ščitita kožo pred škodljivimi vplivi prostih radikalov. Za zaščito kože pred žarki UV pa koristi lipocin, ki je v paradižniku.

Mit št. 8: Za kožo je najboljša ena sama krema!

Ni res! Potrebe kože po hranilnih snoveh se v dnevu spreminjajo. Čez dan potrebuje koža več vlažnosti, antioksidantov in zaščito pred žarki UV, ponoči pa več hranilnih snovi, ki zagotavljajo obnovo celic. Posebno pozornost terja predel občutljive kože okoli oči, saj je tam koža zelo tanka. Najboljša so negovalna sredstva brez dodanih olj, ki dražijo oči.

lepota miti o staranju3.jpg
Gube ne nastajajo le kot posledica staranja, ampak tudi kot odraz naše naravne mimike.
Revija Zarja

Mit št. 8: Hialuron gladi kožo

Pravilno! Hialuron je čudežno sredstvo, ki nase veže vodo in na ta način skrbi za izdatno in dolgotrajno navlaženost kože, s tem pa tudi za njeno napetost in gladkost. Dobro navlažena koža ima izrazito svež ten, hialuron pa pospešuje tudi proizvodnjo kolagena in elastina. Njuna naloga je, da ohranjata kožo prožno ter gladita gube. Navsezadnje pa hialuron uničuje tudi proste radikale.

Mit št. 10: Draga kozmetika proti gubam nič ne pomaga!

Ne drži povsem. V bistvu gre pri negi za to, da kožo izdatno navlažimo. Dobre – in drage – kreme proti staranju kože vsebujejo retinolno ali glikolno kislino, mlečne kisline in niacinamid. Te sestavine so tudi v cenejši kozmetiki, a v precej manjših količinah. Drage anti-ageing kreme in nega iz lekarne pa stanejo več, a hkrati vsebujejo tudi znatno več koristnih učinkovin. Pri nakupu potratnost ni potrebna – povsem ustrezna in zelo dobra negovalna kozmetika je na voljo v cenovnem razredu med 6 in 20 evrov.

Mit št. 11: Mrgodenje povzroča gube

Tako je! Babice in mame so imel prav, ko so nas opozarjale, da naj ne gledamo preveč resno ali celo jezno, ker bomo prehitro gubaste. Gube ne nastajajo le kot posledica staranja, ampak tudi kot odraz naše naravne mimike. Tako z leti nastanejo smejalne gubice okoli oči ali pa gube na čelu zaradi zaskrbljenega mrgodenja. Koža sčasoma izgublja elastičnost, zato se pogosto uporabljani izraz dejansko zariše v obraz. Zato je najbolje zreti na svet z vedrimi očmi, skrbeti za zdravo prehrano in veliko gibanja, piti dovolj vode ter izbrati vlažilna negovalna sredstva.

Objavljeno v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.