900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Mikro zelenje je eliksir zdravja

Renata Ucman, Pomagaj si sam, 04.04.2017 13:00:00

Saša Kržič in Mateja Ulaga o vzgoji in uporabi mladih zelenjavnih rastlinic

Delite na:
Mikro zelenje je eliksir zdravja

Ko je na voljo manj sveže zelenjave, lahko doma, v svetlem in ne pretoplem prostoru, pridelamo več vrst zdravega, okusnega mikro zelenja. To so majhne rastline zelenjave, ki jih porežemo, ko razvijejo prve liste. Z mikro zelenjem brokolija, rdeče pese, rdečega zelja, blitve, gorčice, graha, ohrovta, pora in drugih zelenjadnic obogatimo svoj vsakdanji zimski krožnik. Vsebujejo namreč štiri- do šestkrat več hranil kakor odrasle rastline iste vrste. Saša Kržič iz podjetja Mikrozelenje Šebenik v Borovnici nam je pojasnila, kako ga doma posejemo in vzgojimo, Mateja Ulaga, ki kuha pod imenom Mateja Ulaga in kuha, pa nam je pripravila nekaj zdravih jedi.

Pred setvijo svojega prvega mikro zelenja je dobro poznati nekaj osnovnih pravil in vedeti, kaj potrebujemo. Za tiste, ki ste v tem neizkušeni, prodajajo tudi komplete za domačo vzgojo.

Sejemo v nižje plastične posode

»Vzgoja mikro zelenja je enostavna. Vse, kar potrebujete za to, je primerna posoda za setev. V ta namen lahko uporabite tudi plastične posodice od zelenjave, ki ste jo kupili v trgovini, ali druge plastične posode oziroma plastične pladnje. Za boljšo prepustnost jih lahko naluknjate. Napolnite jih z nekaj zemlje. Najbolje z organsko, lahko zemljo,« pojasnjuje Saša Kržič. V njihovem podjetju ekološko gojijo več vrst mikro zelenja, od mikro amaranta, gorčice, brokolija, rdeče pese, blitve, ohrovta do graha in drugih.

Mlade rastlinice pršimo vsak dan!

Seveda je najboljše ekološko seme. »Za pridelavo mikro zelenja lahko uporabimo seme za vzgojo kalčkov, mikro zelenja ali odraslih rastlin. Seme na gosto potresemo po zemlji in popršimo z vodo v pršilki za zalivanje. V prvih treh do štirih dneh naj bo posoda pokrita s krpo ali s čim drugim, saj s tem preprečimo, da bi se zemlja izsušila. Vsak dan jo pršimo z vodo. Po štirih dneh, ko je rastlinica visoka od dva do tri centimetre, pa posodo odkrijemo, postavimo jo na svetlo mesto in jo vsak dan zalivamo. Po kakšnih 7 do 10 dneh lahko te osnovne vrste mikro zelenja že režemo in dodajamo jedem,« pravi Saša Kržič.

Mikro zelenje brokolija in rdečega zelja

Nekatere vrste mikro zelenja so še posebej zdrave in okusne. »Vse mikro zelenjadnice so bogatejše s hranili kakor odrasle rastline. Posebej sta bogata brokoli in rdeče zelje, ki sta tudi zelo okusna in ju lahko dodajamo na skoraj vse jedi. Odlična sta tudi v smutijih.«

Pravo bogastvo hranil

Mikro zelenje nasploh vsebuje veliko zdravju koristnih snovi oziroma hranil, tudi do štiridesetkrat več kakor istovrstne odrasle rastline, v povprečju pa od štiri- do šestkrat več. »Če povzamemo iz študije, objavljene v Journal of Agricultural and Food Chemistry, mikro rdeče zelje vsebuje štiridesetkrat več vitamina E in šestkrat več vitamina C kakor odrasla rastlina. Mikro koriander ima trikrat več betakarotena kakor odrasli koriander, veliko ima tudi luteina. Veliko vitamina C, K in E je v rdečem zelju in tudi v redkvici daikon in amarantu. Poleg teh sta popolna hrana mikro zelenje sončnice in mikro zelenje graha, ki sta poleg tega zelo privlačna na pogled in okusna.«