ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Masaža, ki dvigne zadnjico in odpravi tako maščobe

Mira Ćirović, Bodi zdrava, 13.09.2018 14:01:13

Nova metoda preoblikovanja telesa.

Delite na:
Masaža, ki dvigne zadnjico in odpravi tako maščobe
Maderoterapija se priporoča vsaki, ki bi rada odpravila celulit in toksine iz teles. Thinkstock Photos

»Danes grem na madero,« mi je pred nekaj tedni dejala prijateljica. Moja prva misel je bila, da je ujela kakšno zadnjeminutno počitniško ugodnost v Španiji ali na Portugalskem, pa me je v trenutku navdušeno razsvetlila, da gre za novo metodo preoblikovanja telesa.

Takoj sem se lotila raziskovanja. Maderoterapija je masažna tehnika za odpravo celulita in preoblikovanja telesa s posebnimi lesenimi pripomočki. Pri terapiji se uporabljajo leseni valjčki, ki različno delujejo na problematično kožo telesa – odpravljajo celulit, dvignejo zadnjico, odpravijo maščobe. Maderoterapija izvira iz besede madera, ki po špansko pomeni les, maderoterapija pa izvira iz več kot tisočletne tradicije z Vzhoda. V svetu ima terapija z lesom starodavne korenine v vzhodnih kulturah, kjer se leseni elementi uporabljajo za izvajanje masaže v različne namene (zdravstvene, sprostitvene …).

Kako poteka? 
V eni masaži, ki traja najmanj trideset minut, uporabijo vse pripomočke, vsak pa ima svoj namen. Če se odločite za terapijo za predel noge, bokov in zadnjice, boste na masažni mizi preživeli pol ure. 

Petinštirideset minut traja gnetenje na predelu nog, bokov, zadnjice, trebuha in ledvic, eno uro pa, če se odločite za celotno telo. 

Kako deluje?
Leseni pripomočki omogočajo enakomeren pritisk na vseh predelih, tako lahko z njimi terapevt podre globlje kot z ročno masažo. Z valjanjem se pospešuje mikrocirkulacija, tekočina, ki je ujeta v medceličnem prostoru, se sprosti. S pospešitvijo limfnega sistema se poveča izločanje odpadnih snovi iz telesa. Z intenzivnim pritiskom z valjčki se razbijajo maščobne celice, ki so se prepletle v skupke, iz maščobnih celic se sprosti maščoba, zmanjšuje se pritisk na krvne in limfne tokove, ki postanejo bolj prehodni. Posledica je povečan dotok kisika in hranljivih snovi, zaradi česa se stanje celulita izboljša.

Koliko tretmajev maderoterapije je potrebnih, da so videti prvi rezultati?
Po prvi maderoterapiji je že drugačen občutek, ob mehkem celulitu, nogah, polnih vode, pa zaradi limfne drenaže celo opazen rezultat. Pri izgubi obsega pa mora telo izločiti oziroma porabiti odvečno maščobo, tako da se rezultat opazi. Je pa to odvisno od stranke do stranke, pri nekaterih se vidi po tretjem tretmaju, nekatere potrebujejo malce več. Za vidno spremembo je potrebnih od deset do petnajst terapij.

Ali je maderoterapija boleča?
Na to, ali je boleča, vpliva več dejavnikov: odvisna je od stopnje in vrste celulita, občutljivosti za bolečino, od preteklega izvajanje proticelulitnih terapij. Na začetku je lahko malce neprijetna, tudi boleča. Maderoterapevt terapijo prilagodi tako, da je masaža vseeno prijetna. Neprijeten občutek traja samo prvih nekaj terapij, dokler se ne razbijejo maščobni skupki, pospeši limfna drenaža … Pozneje postane maderoterapija prijetna.

Se pri maderoterapiji pojavijo modrice?
Na začetku se lahko pojavijo modrice, ki po nekaj dneh izginejo. Maderoterapevt mora masažo prilagoditi, da se modrice ne pojavijo.

masaža lepota_ThinkstockPhotos-997345602.jpg
V eni masaži, ki traja najmanj trideset minut, uporabijo vse pripomočke.
Thinkstock Photos

Ali se je treba ob maderoterapiji držati kakšne diete?
Odvisno, kaj želimo doseči, kakšen je način prehranjevanja pred maderoterapijo. Vsekakor spodbujamo in zagovarjamo uživanje zdrave, lokalno pridelane hrane, in ne kratkotrajnih nizkokaloričnih diet. Maderoterapevt vam bo ustrezno svetoval glede pravilne prehrane med terapijami in po njih.

Kdaj maderoterapijo odsvetujete?
Pri svežih poškodbah oziroma ranah, vnetjih ali spremembi vnetij, krčnih žilah, nekrozah ali preležaninah, gnojnih izpuščajih, ekcemih, garjah, okužbah kože in glivičnih obolenjih, ob infekcijskih, nalezljivih boleznih in visoki temperaturi, pri trombozah, nekaterih nevroloških obolenjih in motnjah v cirkulaciji krvi ali ko to prepoveduje stroka (ortopedi, splošni zdravniki, tudi fizioterapevti).

Pri čem pomaga maderoterapija?
Pri odpravi celulita, odpravi toksinov iz telesa, preoblikovanju telesa, odpravi maščobe, zmanjšanju obsega, poskrbi za lepši tonus kože, za oblikovanje in dvig zadnjice.

Ali se z maderoterapijo shujša?
S to terapijo vplivamo na razbijanje in izločanje maščobe tako, da se pozna na obsegu, bolj kot pri kilogramih. Ker spodbujamo stranke k povečani telesni aktivnosti, se lahko pridobi mišična masa in posledično več kilogramov, oblika telesa pa je privlačnejša. Zato se ne omejujemo na kilograme, temveč na videz in počutje. Strankam svetujemo, naj si oblečejo tako imenovano motivacijsko oblačilo, po katerem merijo, koliko obsega so izgubile. 

Ali lahko dosežemo rezultat brez hujšanja in vadbe?
Odvisno, kakšen rezultat bi radi dosegli in kakšno je stanje celulita, kilogramov, kaj so vzroki za celulit in kakšen je način življenja.

Ali se za vedno znebim celulita?
Z maderoterapijo izboljšujemo trenutno stanje, ne odpravljamo pa vzrokov, zakaj je nastal celulit. Če odpravimo vse vzroke, ki so povzročili celulit, in živimo zdravo, je mogoče stanje brez pomarančne kože.

Kdaj je najboljši čas za obisk, če se želimo pred morjem znebiti celulita?
Seveda je rezultat odvisen od stopnje in vrste celulita. Tako kot celulit ni nastal v enem mesecu, se ga tudi ne moremo znebiti takoj. Lahko pa izboljšamo videz kože, razjasnimo vzroke, zakaj je nastal, in naredimo načrt za odpravo celulita. Ker se pri približno štirih maderoterapijah stanje poslabša (celulit pride na površje), je najboljši čas (odvisno od terapije) kakšna dva, tri mesece prej. Zadnji mesec v maderoterapijo vključimo tudi kozmetične preparate, ki poskrbijo za lepši videz kože.

Kako pogosto lahko imamo maderoterapijo?
Najbolj idealno je, da imamo med terapijami dva- ali tridnevni premor, da se odpadle snovi izločijo iz telesa. Se pravi, da izvajamo maderoterapijo na dva ali tri dni.

Ali moramo imeti po določenem številu maderoterapij premor?
Ker je maderoterapija naravna metoda, masaža z lesenimi pripomočki, ki lajša številne tegobe, se lahko izvaja brez premora, po želji stranke. V bistvu se priporočajo redne vzdrževalne terapije.

Kakšna je razlika med proticelulitno masažo in maderoterapijo?
Razlika med klasično proticelulitno masažo je v tem, da pri maderoterapiji uporabljamo lesene pripomočke, s katerimi je pritisk na tkivo enakomeren in po želji tudi globlji. Z lesenimi pripomočki se čas masaže skrajša, lažje se dosegajo boljši rezultati. Prednost je tudi ta, da se terapevt ne utrudi tako kot pri klasični proticelulitni masaži, zato je vsaka maderoterapija izvedena stoodstotno.

Kakšni so stranski učinki?
Po prvih nekaj maderoterapijah se lahko pojavi kakšna modrica in malo bolj občutljivo tkivo na predelih, kjer smo izvajali terapijo.

Komu se priporoča?
Maderoterapija se priporoča vsaki, ki bi rada odpravila celulit in toksine iz telesa, preoblikovala telo in dosegla lepši tonus kože ter oblikovano in privzdignjeno zadnjico.