Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naravni odstranjevalci ličil

K. S., 04.07.2019 12:01:01

Vsakdo, ki uporablja ličila, ve, kako pomembno je, da jih po končanem dnevu odstranimo s kože. Le tako namreč zagotovimo, da bo ta ostala sijoča, zdrava in čista.

Delite na:
Naravni odstranjevalci ličil
Koža potrebuje čistilno nego, s katere ne odstranimo le ličil, temveč tudi znoj, umazanijo in prah. Getty Images

A medtem ko je na trgu nešteto različnih krem in pripomočkov, vam tokrat predstavljamo njihovo naravno različico, ki jo lahko doma naredite kar sami.

Koža potrebuje čistilno nego, s katere ne odstranimo le ličil, temveč tudi znoj, umazanijo in prah, ki se na njej naberejo čez dan. Danes so med bolj priljubljenimi razne čistilne kreme in mleka, ki jih nanesemo na vatirano blazinico, a mnogo tako imenovanih »naredi sam« idej vas bo pri negi obraza popeljalo na popolnoma novo raven čiščenja.

Obstaja več različnih načinov naravnega odstranjevanja ličil.

1. Olja

Ena od bolj učinkovitih in enostavnih metod odstranjevanja ličil je uporaba olja. Ta ne le da odstrani ličila, iz por odstrani tudi odvečno olje ter poskrbi za naravni sij kože. Uporabite lahko različna olja, med bolj priljubljena pa spadata olivno in ricinusovo olje. Dobro bodo sicer delovala tudi preostala olja, kot na primer sončnično, kokosovo in avokadovo. Katero je za vas najboljše, ugotovite le tako, da ga preizkusite.

kokosovo-olje.jpeg
Kokosovo olje
Getty Images


Različni tipi kože zahtevajo različno kombinacijo olj:
- mastna koža: 1/3 ricinusovega olja (ali lešnikovega) in 2/3 olivnega olja (ali sončničnega)
- mešana koža: ¼ ricinusovega olja (ali lešnikovega) in ¾ olivnega olja (ali sončničnega)
- suha koža: katero koli hranilno olje (olivno, sončnično …), ki mu lahko v zelo majhnih količinah dodate tudi ricinusovo ali lešnikovo olje.

Postopek čiščenja ličil in nege kože

Pol čajne žličke izbranega olja nežno vtrite v suho kožo in masirajte 1–2 minuti. Nato svežo brisačo namočite v vročo vodo, jo ožmite in položite čez obraz. Pustite delovati minuto. Obrnite brisačo in si s čistim delom nežno obrišite obraz.

2. Nepozebnik

Virginski nepozebnik je doma v Severni Ameriki, kot zdravilo pa ga uporabljajo že stoletja. Prvi so njegovo zdravilno moč odkrili Indijanci, danes pa ga uporabljajo praktično povsod. Pomaga pri raznih težavah s kožo, kot so mozolji, kožni rak, srbečica, varuje pa tudi žilne stene, zaradi česar je koristen pri krčnih žilah in hemoroidih.
Uporabite pa ga lahko tudi za odstranjevanje ličil s kože in nego. Nepozebnik lahko uporabite tako samega kot v kombinaciji z vodo, pri čemer naj bo razmerje 50 : 50. V tako pripravljeno mešanico namočite vatirano blazinico ali brisačko ter s krožnimi gibi odstranite ličila.

nepozebnik.jpeg
Nepozebnik
Getty Images

3. Aloe vera in vrtnica

Aloe vera je zdravilna rastlina, ki izvira iz Afrike. Če jo zaužijete, deluje kot močno odvajalo, v manjših količinah pa pomaga pri sončnih opeklinah in pikih žuželk. Gel aloe vere so začeli raziskovati šele v tridesetih letih prejšnjega stoletja, do zdaj pa so odkrili že kar nekaj njegovih blagodejnih učinkov. Poleg že omenjenega so gel uporabljali tudi proti mozoljem, za zaščito dlesni in kot pomoč ljudem, ki imajo rane na želodcu ali preležanine.
Medtem ko se lahko gel aloe vere v kombinaciji z medom uporabi kot odstranjevalec ličil (v lončku ju zmešajte v razmerju 50 : 50 in po občutku dodajte kapljico poljubno izbranega olja; z mešanjem bo nastala krema), vam tokrat razkrivamo, kako ustvariti čistilno vodico vrtnice in aloe vere.

voda-iz-vrtnice.jpeg
Cvetlična voda
Getty Images

Sestavine:
250 ml cvetlične (vrtnične) vode
85 g gela aloe vere
2 čajni žlički glicerina
8 kapljic eteričnega olja vrtnice (po želji; pred uporabo eteričnih olj je priporočljiv posvet z zdravnikom)

Postopek:
Vse skupaj zmešajte in z rokami (ali brisačo) nežno vtrite v kožo obraza. Pri tem delajte krožne gibe in zmasirajte obraz. Masko nato izperite s toplo vodo, obraz pa »potapkajte« (ne brišite!) z brisačo do suhega.

4. Med

Med je naravni antibiotik in vsebuje encime, ki na eni strani napadejo mozolje, na drugi pa odstranjujejo odmrlo kožo. Uporabite ga lahko tudi za odstranjevanje ličil.

med.jpeg
Med
Getty Images

Žlico medu si razmažite med prsti, da postane topel in nekoliko bolj tekoč, ter ga porazdelite po celotnem obrazu. Vtrite ga s krožno masažo obraza. Novonastalo obrazno masko iz medu pustite delovati 5–10 minut, nato jo odstranite s toplo brisačo.

Naravni čistilni robčki

Za konec pa vam razkrivamo še prav poseben recept, kako si lahko sami doma naredite robčke za odstranjevanje ličil.

Potrebujete:
kozarček s pokrovom, ki tesni
bombažne krpice
1 žlico gela aloe vere
3 čajne žličke ekstrakta nepozebnika
1 čajno žličko tekočega kastilnega mila
1 čajno žličko frakcioniranega kokosovega olja (ali svojega najljubšega čistilnega olja)
8–12 kapljic eteričnega olja za pomirjanje kože (na primer sivka)
1 čajno žličko olja vitamina E ali 6–8 kapljic eteričnega olja rožmarina (po izbiri)

Postopek:
Vse sestavine (razen bombažnih krpic) dajte v kozarček in dobro premešajte. Pri tem je najbolje uporabiti mešalnik, drugače pa dobro pretresite in premešajte. Nato v dobljeno mešanico položite bombažne krpice in ponovno premešajte, da se vsaka od njih napoji. S tako pripravljenimi krpicami si lahko očistite obraz.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 5, 13. 5. 2019.