Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Limona zdravi suh kašelj, pomaranča pomirja želodec

Zoran Franc, Novice Svet24, 16.01.2019 14:01:10

Citrusi imajo izjemno blagodejne učinke na zdravje in počutje. V prvi vrsti jih odlikuje velik delež vitamina C, izjemno koristno pa je tudi eterično olje, ki se skriva v lupini. Zato vedno, ko boste imeli priložnost, izberite biološko vzgojene sadeže, tako boste lahko brez strahu in slabe vesti uporabili tudi lupino.

Delite na:
Limona zdravi suh kašelj, pomaranča pomirja želodec
Znanstvene raziskave so med drugim potrdile, da reden vnos vitamina C upočasnjuje razvoj raka debelega črevesa in lajša vnetna stanja, kot so astma, osteoartritis in revmatoidni artritis. Dreamstime

Pri izjemno sočnih citrusih, med katerimi zagotovo izstopa limona, se poleg soka in užitne mehke notranjosti v zdravilne namene uporabljajo tudi listi in lupine večine plodov. Iz listov limonovca lahko pripravimo osvežilen čaj, iz lupine pa različne sirupe, prah in čajne mešanice, ki jih uporabimo za različne likerje in zdravilne medene pripravke. Zmeraj uporabimo ekološko vzgojene citruse. Žal je tako, da umivanje s sodo bikarbono, kisom in drugimi gospodinjskimi sredstvi ni dovolj, da bi iz lupine lahko odstranili nevarne snovi.

Zakladnica zdravja

Če niste povsem prepričani, ali je limona ekološke pridelave, njene lupine raje ne uporabite. Lupina limon iz ekološke pridelave pa je prava zakladnica zdravja. Pospešuje razgradnjo maščob, za kar poskrbi pektin, ugodno vpliva na žolč, znižuje holesterol in uravnava krvni tlak. Eterično olje, ki se skriva v lupini, aktivno deluje proti raznim baterijam, kot so stafilokoki in streptokoki, ter pomaga pri respiratornih obolenjih. Ima izjemno pozitiven učinek na krepitev sten krvnih žil (krepi odpornost kapilar in zmanjšuje njihovo prepustnost) ter pomaga pri težavah s krčnimi žilami. Eterično olje pogosto uporabljajo tudi v zobnih kremah, saj preprečuje krvavenje dlesni. Eterično olje limone čisti jetra, zmanjšuje vnetja ter deluje protivirusno.

sokovi citrusov.jpg
Sokovi citrusov
Dreamstime

Alkalizirajte telo

Bela koža med lupino in mehko sredico je bogata z bioflavonoidom kvercetinom. Ta je izjemo koristen za normalno delovanje trebušne slinavke. Pomaga pa tudi pri lajšanju alergijskih stanj. Bioflavonoidi, ki so tudi antioksidanti, povečajo delovanje vitamina C in preprečujejo, da bi se prehitro izločil iz organizma. Vitamin C v soku sadeža naše telo lahko skladišči, a ga precej hitro tudi porablja, zato ga je treba stalno nadomeščati. Vsakodnevno uživanje limoninega soka pomaga krepiti imunski sistem, alkalizira telo, ga pomlajuje in razstruplja. Limonin sok nevtralizira proste radikale, izboljšuje pomnjenje, čisti kožo in ji daje enoten tonus ter jo pomlajuje.

Rdeča grenivka vsebuje tudi likopen, ki je poznan kot odličen antioksidant. Izkazalo se je, da sok grenivke izjemno uspešno uravnava vrednost holesterola in trigliceridov. V primerjavi, ki je bila izvedena na eni izmed britanskih univerz, so ugotovili, da so tisti, ki so uživali rdečo grenivko, imeli za 15 odstotkov nižjo raven holesterola, vrednost holesterola LDL pa se je zmanjšala tudi do 20 odstotkov. Pri uživanju grenivk velja nekaj previdnosti, sploh če jemljete določena predpisana zdravila. Previdnost ne bo odveč pri zdravilih za zdravljenje holesterola, saj grenivka poveča koncentracijo zdravila v krvi. Podobno je pri zdravilih proti povišanemu krvnemu tlaku, depresiji, alergijam, zdravilih za zdravljenje erektilne disfunkcije in drugih. Do danes je poznanih 85 zdravil, ki jih ni dobro mešati z grenivko. V ekstremnih primerih se lahko učinek ene tablete v kombinaciji z grenivko poveča tako močno, kot bi zaužili 20 tablet hkrati. Zato se pred sočasnim uživanjem grenivk in zdravil posvetujte z zdravnikom. Medtem lahko brez skrbi uživate v sokovih in plodovih limon, pomaranč, mandarin, klementin, kumkvata in grenke pomaranče.

rdeča grenivka.jpg
Rdeča grenivka
Dreamstime

Nasveti

V boj proti aknam z jutranjo limonado in limono z medom

Dovolite svojemu obrazu, da zasije  

V limoni je limonska kislina, ki je izjemno učinkovita v boju zoper akne. Vitamin C, ki ga najdemo v agrumih, ima alkalne lastnosti, za katere je znano, da ubijajo bakterije, ki povzročajo akne. Vsako jutro si privoščite kozarec limonade. Sicer pa sok limone nanesite na akne in pustite delovati čez noč. Zjutraj obraz sperite z mlačno vodo. Lahko se zgodi, da bo kožo nekoliko zategovalo, a bo občutek hitro izginil. Druga možnost je, da zmešate del sveže iztisnjenega soka limone z enakim delom rožne vode ali medom. Mešanico nanesite na prizadete predele in pustite učinkovati najmanj pol ure. Sperite z mlačno vodo. Tretma ponavljajte dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer.

limona in sladkor
Limona in sladkor
dreamstime

Sobne rastline zalivajte z deževnico ali postano vodo

taščin jezik.jpg
Taščin jezik
Dreamstime

Voda iz pipe vsebuje preveč kalcija

Verjetno veste, da voda, ki priteče iz vodovoda, ni najbolj primerna za zalivanje sobnih rastlin, saj vsebuje preveč kalcija, ki številnim rastlinam ne ustreza (primule in azaleje). Privoščite jim deževnico ali pa jih zalivajte s postano vodo sobne temperature. Če je zrak v prostoru izjemno suh, rastline tudi redno pršite in ne pozabite obrisati prahu z listov, saj ta maši pore in preprečuje normalo »dihanje«.

primula.jpg
Primula
Dreamstime

Bršljan in taščini jeziki uspevajo tudi v prostorih z malo sonca

V prostorih z malo naravne dnevne svetlobe bodo odlično uspevali različne sorte bršljana, taščini jeziki, čopaste zelenčice in voščenke. Med vzdržljivejše sobne rastline spada tudi bambus. Uspešno raste v steklenih posodah zgolj z vodo. Če imate kakteje, jim namenite prostor z veliko sonca, a pri vodi skoparite.

20 NASVETOV

1 PROTI GRIPI IN PREHLADU

V času gripe in prehladov naj bodo limone vaše zveste spremljevalke. Pijte sveže iztisnjen sok limone v kozarcu mlačne vode vsaki dve uri. Tako boste hitro zadostili potrebam po vitaminu C, prehlad, gosto sluz in slabo počutje pa prav tako hitro odpravili.  

2 KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

V mešalniku zmeljite celo limono, dodajte dvojno količino medu, dobro premešajte in shranite na hladno. Mešanici dodajte še veliko žlico kurkume. Uživajte po eno žličko trikrat na dan. Mešanico počasi stopite v ustih.

3 POVIŠANA TEMPERATURA

V času mrazenja in vročine ne pozabite na limono. V skodelico vroče vode dodajte sok limone in žlico medu ter pijte po požirkih. Postopek ponavljajte, dokler vročina ali mrazenje ne pojenjata.

4 ČIŠČENJE JETER

Dve žlici posušene poprove mete prelijte s skodelico vroče vode, pokrijte in pustite stati 30 minut. Precedite in dodajte sok dveh limon. Spijte tri skodelice na dan.

5 BOLJŠE POMNJENJE

Eterično olje limone stimulira aktivnost možganov, zato si v trenutkih, ko se počutite utrujene in imate težave s koncentracijo, privoščite aromaterapijo. V izparilnik kanite štiri kapljice eteričnega olja limone in uživajte v svežem vonju, ki vas bo hitro prebudil. Privoščite si tudi kozarec limonade.

košara citrusov.jpg
Citrusi
Dreamstime

6 VNETO GRLO

V mlačno vodo zmešajte sok ene limone in žličko morske soli. Grgrajte trikrat dnevno. Pri angini grgrajte mešanico s sveže iztisnjenim sokom limone vsaki dve uri po 30 sekund. Glavo močno nagnite nazaj, da sok prispe do prizadetega dela grla. Po grgranju lahko sok tudi pogoltnete.

7 KRČNE ŽILE

Kilogram limon in 300 gramov česna zmeljite, prelijte z 1,5 litra vrele vode ter kuhajte 10 minut na zmernem ognju. Pustite pokrito pol ure, nato prelijte v steklenico in shranite v hladilniku. Pijte 20 dni po pol decilitra pred jedjo. Nato naredite 10-dnevni premor in postopek ponovite.  

8 HOLESTEROL

Pektin v limoni skupaj z drugimi hranljivimi snovmi pomaga pri zniževanju holesterola. Vsako jutro si na tešče privoščite kozarec limonade. Limonin sok pa dodajte tudi pri pripravi drugih jedi.

9 MAŠČOBNE OBLOGE NA TREBUHU

V mešalnik dajte 125 gramov hrena in dobro zmeljite, med mešanjem dodajte tri cele limone in mešajte, dokler ne nastane homogena zmes. Mešanici nato dodajte še žlico jabolčnega kisa in tri žlice medu. Uživajte po eno žlico dvakrat na dan, tri tedne.

10 SINUSI

Da boste čim hitreje ublažili simptome vnetih sinusov in ponovno zavonjali hrano, zmešajte dve žlici kurkume, dve žlici medu, eno skodelico vroče vode in sok polovice limone. Napitek bo pomagal tudi v času alergij na pelode.

11 PEKOČA ZGAGA

Raziskave, ki so jih izvedli na eni izmed ameriških univerz, so pokazale, da aktivne snovi v pomarančni lupini pomagajo pri težavah z zgago. Pomarančno lupinico grizljajte 20 dni zaporedoma. Težave z zgago bodo izginile.  

12 AFTE

V kozarec mlačne vode pomešajte sok sveže iztisnjene limone. Usta z mešanico čim pogosteje izpirajte. Na prizadetih mestih boste čutili pekočo bolečino, ki jo bo povzročila limonina kislina. Ta pa bo poskrbela, da bodo afte hitreje izginile.

13 EKCEMI

V skodelico mlačne vode nakapljajte osem kapljic eteričnega olja limone in dodajte žlico medu. V mešanico pomočite bombažno tkanino in jo prislonite na prizadeto mesto za 15 minut; to storite vsaj trikrat dnevno.  

14 RAZŠIRJENE VENE

Tri kapljice limoninega olja dodajte jojobinemu olju, olju avokada ali mandljevemu olju in prizadeta mesta dobro zmasirajte. Pripravite si lahko tudi mešanico iz šestih kapljic limoninega olja, 50 mililitrov olja pšeničnih kalčkov in dveh kapljic olja ciprese. Mešanico uporabite za vsakodnevno masažo nog v smeri proti srcu.

15 TINKTURA

Potrebujete 200 gramov lupine limone in pol litra 60-odstotnega alkohola. Lupino za 30 dni namočite v alkohol, nato precedite. Uživajte trikrat na dan po 10–15 kapljic, s čajem ali vodo. Tinktura je odlična za zbijanje slabega holesterola.

16 GRENKA POMARANČA

Lupina grenke pomaranče (Ciftrus aurantium) vsebuje precej več eteričnega olja in grenčin kot lupina sladke pomaranče. Grenke pomaranče imajo več zdravilnih lastnosti, a jih je pri nas težko kupiti. Uživanje čaja iz listov spodbuja delovanje prebave, čaj iz cvetov pa pomaga pri blaženju želodčnih krčev. Rastlina ima izjemne antibakterijske, protiglivične, protivnetne in diuretične lastnosti. Pomaga pri čiščenju krvi in pri težavah z ledvičnimi kamni. Pripisujejo ji tudi izjemno učinkovanje pri odpravljanju tumorjev.

grenka pomaranča.jpg
Grenka pomaranča
Dreamstime

17 KUMKVAT

Zaradi velike količine vitamina C je kumkvat odličen zaveznik v času prehladov, gripe in drugih sezonskih obolenj. V 100 gramih kumkvata je 73 odstotkov priporočene dnevne količine vitamina C.  

18 SUH KAŠELJ

Izvrstno domače sredstvo za blaženje suhega kašlja je limona s sladkorjem. Limono narežite na krhlje in posujte s sladkorjem ter posesajte sok s sladkorjem. Postopek ponavljajte vsaki dve uri.

rdeča grenivka.jpg
Rdeča grenivka
Dreamstime

19 ŠAMPON ZA SIJOČE LASE

Potrebujete 50 mililitrov soka limone, 20 kapljic eteričnega olja limone in 250 gramov šampona brez vonja. Šampon zlijte v posodo, dodajte sok in eterično olje ter dobro premešajte. Šampon uporabljajte kot običajno.

20 TINKTURA IZ KOŠČIC GRENIVKE

Potrebujete 6–8 žlic koščic grenivke in 2,5 decilitra 70-odstotnega alkohola. Koščice osušite in zdrobite. Vsujte v steklenico in prelijte z alkoholom. Dobro zaprite. Pustite stati tri tedne, vmes premešajte. Nato tekočino precedite. Uživajte po 20 kapljic tinkture, razredčene v 2,5 decilitra vode, enkrat dnevno za krepitev imunskega sistema in dva- do trikrat dnevno kot zdravilo za razna prehladna obolenja.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 11, 15. 1. 2019.