gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ličenje skozi dioptrijo

M. H., Zarja, 19.11.2018 12:01:52

Nekaj potez z maskaro – tukaj se za marsikatero žensko z očali ličenje začne in konča. Kaj pa senčilo in črtalo? Kar nekaj pripomočkov ponuja veliko možnosti za ustrezno prilagoditev ličenja dioptriji leč. Kajti očala za kratkovidnost optično zmanjšajo oči, leče za daljnovidnost pa jih nesorazmerno povečajo. Naj bo pogled skozi leče lep v obeh smereh!

Delite na:
Ličenje skozi dioptrijo
Ker dioptrija pri daljnovidnosti oči poveča, kot bi jih gledali skozi lupo, jih je treba z ličenjem optično pomanjšati. Shutterstock

Senčilo

Pri kratkovidnosti

Oči so skozi leče očal za kratkovidnost videti manjše. A senčilo nam lahko pomaga izravnati ta učinek. Osnovno pravilo – uporabljajmo barve! Predvsem modri in vijolični odtenki oči »bolj odprejo«. Na podlago za ličenje nanesimo senčilo v prahu najprej na premični del zgornje veke, nato na gubo in na koncu še na zunanjo polovico nepremičnega dela zgornje veke proti konici obrvi. Uporabimo čopič, da bo nanos enakomeren, in ne skoparimo s senčilom. Z belim črtalom obrobimo notranji vlažni rob spodnje veke, da bodo oči videti še večje.

Preberite tudi: Vaša dieta ne učinkuje?

Pri daljnovidnosti

Ker dioptrija oči poveča, kot bi jih gledali skozi lupo, jih je treba z ličenjem optično pomanjšati. Najprimernejši so naravni odtenki senčil, prevladujejo pa naj rjavkasti toni. Najprej spodnjo veko obrobimo z rjavim črtalom, nato na zgornjo premično veko nanesemo rjavkasto odtenek senčilo. Sledi ličenje nepremične zgornje veke, na katero nanesemo svetlejši odtenek senčila vse tja do obrvi. Za konec narahlo nanesemo na kotiček očesa še nekaj belega senčila v prahu.

Obrobljanje oči

Pri kratkovidnosti

Tudi jasno izrisana črta na zgornji veki optično poveča oči. Najdebelejši del črte nad trepalnicami naj bo točno nad zenico. Uporabimo mehak svinčnik, obrobo pa zarišemo tudi na robu spodnje veke, tik pod trepalnicami. Nikar s črno ne občrtavajmo notranjega, vlažnega roba spodnje veke, saj bomo tako le optično zmanjšali oči, ne pa jih poudarili.

ocala-dekle
Kako prepoznamo dejansko inteligentnega človeka?
Shutterstock

Pri daljnovidnosti

Na rob zgornje veke, tik ob trepalnicah, začrtamo tanko črto, ki jo v zunanjem očesnem kotičku podaljšajmo z zavihom navzgor. Kar pogumno – tudi pri barvah. Posebej primerna je barva, ki naredi pogled intenzivnejši. Uporabimo pa tekoče črtalo, saj lahko z njim zelo natančno naredimo črto.

Uporabljate leče?

Leče vstavite pred ličenjem, zvečer pa jih vzemite ven, še preden se lotite odstranjevanja ličil. Priporočljiva je uporaba tekočega črtala in senčila v kremi, kajti senčilo v prahu se lahko zlepi v grudice, ki umažejo lečo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 46, 13. 11. 2018.