Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Lenoba in telesna kondicija? Lahko gresta z roko v roki!

Oriana Girotto, 09.07.2019 15:00:00

Poletje se res hitro bliža in vse, ki se do zdaj nismo kaj prida ukvarjali s fizično aktivnostjo, je začela peči vest. A roko na srce, človeku brez kondicije in volje je težko dopovedati, da bo z danes na jutri treba ure in ure dvigati uteži ali se potiti na tekaški stezi, z občutkom srca v grlu. Dobra novica pri tem je, da je vsako razgibavanje, tudi če vanj vložimo kar najmanjšo količino truda, bolje kot to, da smo popolnoma neaktivni. Tu je nekaj nasvetov, kako telo prebuditi, tudi če nam že sama misel na telovadbo dela preglavice.

Delite na:
Lenoba in telesna kondicija? Lahko gresta z roko v roki!
Telovadba doma Profimedia

Najprej je treba na to fizično prebujenje telo pripraviti. Opustite telefon ob postelji in filme v poznih večernih urah ter si raje privoščite malo več počitka. Telo nujno potrebuje spanec za uravnavanje sproščanja hormonov in posledično zmanjšanje občutka lakote. Sliši se preprosto: več boste spali, manj boste lačni.

Takoj po prebujanju odprite okno in se za nekaj minut nadihajte svežega zraka ter ob lepem vremenu dovolite soncu, da vas poboža s svojimi žarki.

Telo potrebuje tekočino. Pred zajtrkom popijte velik kozarec mlačne vode z limonovim sokom. To vam bo pomagalo proti napihnjenosti, spodbudilo bo presnovo in delovalo proti zaprtju.

Zajtrk naj bo beljakovinsko bogat. Če vam uživanje mleka ne povzroča težav, si privoščite še jogurt, kosmiče ali polnozrnat kruh. Idealno je tudi uživanje jajc in sadja. In seveda ne pozabite na dodatno pitje vode ali čaja.

Telo, nahranjeno, hidrirano in znotraj očiščeno, bo zdaj pripravljeno sprejeti in predelati vsak gib, ki mu ga boste privoščili.

V službo peš ali s kolesom

Preden se za ure in ure zaprete v pisarno, kjer boste večino časa sedeli, si privoščite sprehod ali, če vam seveda oddaljenost od delovnega mesta in vremenske razmere to dovolijo, zamenjajte avto za kolo. V nasprotnem primeru poskusite vsaj ne parkirati čisto pred pisarno ali, če uporabljate javni prevoz, izstopite eno postajo prej.

profimedia-0158326199.jpg
Privoščite si sprehod do službe.
Profimedia

Manj sedite in več stojte

Naše telo sestavlja več kot tristo sklepov in osemsto mišic, ki jih večinoma onesposobimo z napačnim in dolgotrajnim sedenjem. Poskusite torej večkrat stati, na primer na avtobusu ali ob druženju s prijatelji zvečer, ob čakanju na sprejem v kakšno pisarno ali na pregled … Veliko je namreč trenutkov v dnevu, ko bi najraje in takoj brez prave potrebe poiskali sedež.

Počepi

Nekajkrat na dan, na primer ko se premaknete iz ene sobe v drugo, naredite vsaj dva globoka počepa. Gre za naravni položaj, ki ga uporabljajo predvsem otroci in prebivalci vzhodnih držav. Zelo je koristen za gibljivost kolkov in za dobro delovanje prebavnega trakta. Dviganje iz počepa vsaj tri minute na dan bo v kratkem času poskrbelo za to, da bodo vaša stegna in zadnjica postali močnejši in čvrstejši. Pazite, da vajo izvajate pravilno: pete naj ostanejo na tleh, stopala naj bodo poravnana.

profimedia-0131962716.jpg
Naužijte se svežega zraka
Profimedia

Mestne telovadne naprave

Imamo veliko srečo, da živimo v državi, ki dobro skrbi za razgibavanje otrok in drugih občanov. Le redko med sprehodi ne najdemo otroškega igrišča ali celo naprav za izvajanje marsikatere vaje. Določite, da vsakič, ko tako napravo vidite, na njej naredite vsaj eno serijo nezahtevnih vaj. Zadeva vam bo vzela le minuto časa, a vseeno se boste počutili bolje. Naj to postane navada in videli boste, da vas bo v samo enem tednu prevzela nepričakovana želja po podaljšanju vadbe.

Posteljo uporabite tudi na drug način

Postelja je krasna podlaga za izvajanje nezahtevnih vaj, ker …

… nas psihološko pomirja. Je varen prostor, namenjen počitku in lepim trenutkom nasploh, po možnost še lep in dišeč. Take vrste sprostitev je nujna, da se človek, ki ima dejansko odpor proti telovadbi, ne počuti ogroženega.

… je telo ob kakršni koli vaji v udobnem položaju zaradi ustrezne podlage.

Na postelji lahko izvajamo predvsem umirjeno raztegovanje. Sedimo na sredini, iztegnjene noge razširimo, kolikor je mogoče, in trup potisnemo proti vzmetnici. Na postelji lahko tudi izboljšamo krvni obtok, predvsem nog, s preprostim in dobro znanim kolesarjenjem v zraku v ležečem položaju na hrbtu.

Gledanje televizije

Navajeni smo, da televizijo gledamo sede ali v skoraj ležečem položaju, kar naj ne bi bilo koristno za hrbtenico, saj naj bi ure in ure pritiska nanjo pripeljale do bolečine in ukrivljenosti. Priporočeno je vsake toliko časa, na primer med reklamnimi oglasi, se preseliti na tla in v minuti opraviti vaje za raztegovanje vratu in hrbtenice. Sedimo ravno, zravnamo noge in se skušamo s prsti rok dotakniti nožnih prstov. Lahko krožimo z rameni. Lahko krožimo z glavo. Lahko prsni koš potisnemo najprej, potem pa nazaj. Vaj za raztegovanje in razgibavanje hrbtenice je res veliko. Obenem pa so tudi preproste in zelo koristne za dobro počutje.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 6, 10. 6. 2019