Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

LCHF dieta: sladkor je največji greh!

C. R., Bodi zdrava, 16.09.2018 14:01:47

Low Carb, High Fat – manj ogljikovih hidratov in več maščobe. Dieta zagovarja uživanje zelo malo ali nič ogljikovih hidratov, razmeroma veliko maščob in zmerno uživanje beljakovin.

Delite na:
LCHF dieta: sladkor je največji greh!
Z jedilnika črtajte tudi sadje, ki vsebuje veliko sadnega sladkorja. Thinkstock Photos

Kaj se dogaja v telesu?

Raziskave so pokazale, da se z izogibanjem sladkorju in škrobu stabilizira raven krvnega sladkorja, raven inzulina, ki sicer omogoča shranjevanje maščob, pa pade, to pa poveča izgorevanje maščob v telesu in okrepi občutek sitosti. Dieta je pokazala neverjetne rezultate, ki so pripeljali do dejstva, da lahko z izredno majhnimi vnosi ogljikovih hidratov stabiliziramo raven glukoze v krvi, sprožimo nastanek manjše količine inzulina, s tem pa se troši več maščobnih celic. Prehrana, ki jo predpisuje tovrstna dieta, je pot, da telo začne porabljati svoje rezerve v maščobnih celicah za gorivo namesto glukoze, saj v telesu ni prevelike količine inzulina, ki bi preprečeval razgradnjo. To je tudi razlog, zakaj imate po mastni hrani več ur občutek sitosti, pri predelanih ogljikovih hidratih pa ste lahko lačni že po pol ure. Poleg tega študije kažejo, da je pri dieti LCHF količina vnesenih kalorij občutno nižja, in to brez tehtanja hrane in štetja žlic.

Preberite tudi: Tudi otroci si s hrano lajšajo čustvene stiske. Kliknite TUKAJ!

Kaj lahko jeste?

Lahko jeste vse vrste mesa, ribe, jajca, zelenjavo, ki raste nad tlemi, in naravne maščobe (kot je denimo maslo). Izogibajte se sladkorju in škrobu (kruh, testenine, riž in krompir). Pri tem velja omeniti, da lahko pri mesu pojeste tudi kožo pri perutnini. Na jedilnik uvrstite vse vrste rib, od lososa, skuš, postrvi …, le ocvrtih ne jejte.

Plus za tiste, ki pri kuhi ne morete brez smetane. Ketonska dieta dovoljuje, da uporabljate veliko masla in smetane. Več ju bo, boljši okus bo imela hrana. Uporabite lahko tudi omake, ki si jih sami naredite na primer iz kokosovega in olivnega olja, poskusite pa lahko tudi s holandsko omako.

Zelenjava, ki naj se na vašem krožniku znajde večkrat: zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, šparglji, jajčevci, olive, špinača, blitva, gobe, kumare, zelena solata, avokado, paprika, paradižnik in čebula.

Pri mlečnih izdelkih vedno izberite polnomastne izdelke. Smetana naj ima štirideset odstotkov maščobe, veliko uporabljajte kislo smetano, grški/turški jogurt, polnomastne sire … Pri svežem mleku bodite pozorni na količino sladkorja, zato svetujemo, da berete podatke na embalaži, prav tako pa ne izbirajte izdelkov z nizko vsebnostjo maščob.

Življenje brez sladkarij

Najhujša pregreha pri dieti LCHF je sladkor. Ne pijte sladkih gaziranih pijač. Ne jejte čokolad in čokoladic, slaščic, vseh vrst peciva, sladoleda, žit za zajtrk. Prav tako si ne sladkajte kave ali čaja. Tudi škrob je prepovedan. Največ ga najdete v kruhu, testeninah, rižu, krompirju, čipsu, krompirčku, najrazličnejših kašah, kosmičih … Z jedilnika črtajte tudi sadje, ki vsebuje veliko sadnega sladkorja, in pivo zaradi njegove sestave. Namesto tega si občasno privoščite suho vino in temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

tema_LCHF_ThinkstockPhotos-959970226.jpg
Študije kažejo, da je pri dieti LCHF količina vnesenih kalorij občutno nižja, in to brez tehtanja hrane in štetja žlic.
Thinkstock Photos

Nakupovalni seznam dovoljenih živil

ZELENJAVA
berivka, rukola, ledenka, endivija, blitva, brokoli, cvetača, gobe,
kitajsko zelje, motovilec, rabarbara, radič, stebelna zelena, špinača,
beluši, brstični ohrovt, bučke, črna redkev, jajčevec, ohrovt, paprika, paradižnik, por, rdeča redkvica, rdeče zelje, stročji fižol, zelje

PUSTO MESO IN RIBE
piščančje prsi, prekajena pusta govedina, divji zajec in kunec, konjsko
meso, piščančje meso brez kože, puranje meso brez kože, srna, pusto
meso, svinjsko meso, pusto telečje meso, orada, oslič, tuna, sardoni,
lignji 

MASTNO MESO IN MESNI IZDELKI
divji losos, skuše, sardele, govedina, teletina, cel piščanec, svinjina,
klobase, ocvirki, zaseka, slanina 

MAŠČOBE IN OREŠČKI
olivno olje, kokosovo olje, prečiščeno maslo, makadamijevo olje,
avokado, mandlji, lešniki, makadamije, mastni siri, sladka in kisla
smetana, domača majoneza 
Vir: Bemumast! Z uživanjem maščob do vitkosti in dobrega počutja

Prednosti 

»Koristi prehrane LCHF je ogromno, večina je posledica fizioloških sprememb, ki jih sproži: uredijo se krvni lipidi, zniža se raven glukoze v krvi, inzulin se normalizira in umiri. Posledično se nam normalizira tudi apetit. Apetit pri približno treh četrtinah ljudi je popolnoma ponorel in brez nadzora: to je zato, ker že desetletja poslušamo, da moramo do šestdeset odstotkov energije dobiti iz ogljikovih hidratov. Ta priporočila so iz ljudi, ki večinoma genetsko nismo prilagojeni na tako veliko količino ogljikovih hidratov, naredila bolnike. Epidemije debelosti, sladkorne bolezni tipa 2 in z njimi povezanih obolenj (srčno-žilne bolezni, rak …) so glasni dokazi o tem. Si pa žal še vedno večina javnozdravstvenih ustanov pred temi alarmantnimi dejstvi zatiska oči. Gre pa na bolje, to je treba priznati. Imam stranke, ki jih zdravniki močno podpirajo pri prehodu na prehrano LCHF. To me zelo veseli,« je v zadnjem intervjuju za našo revijo povedal Gašper Grom. 

Slabosti

»Pomanjkljivost prehrane LCHF je lahko samo potencialno težek prehod nanjo. Ne pri vseh, pri nekaterih pa pride na začetku do slabosti oziroma tako imenovane keto gripe. A to je prehodno in ni omembe vredno,« pa je Grom povedal o slabostih.